Na Dursu, kjer so osem mesecev trdili, da je s sistemom vse v redu, so v prvih štirih mesecih pobrali slab milijon davkov manj kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Na Dursu, kjer so osem mesecev trdili, da je s sistemom vse v redu, so v prvih štirih mesecih pobrali slab milijon davkov manj kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Janez Šušteršič
Minister za finance Janez Šušteršič pa je dejal, da je treba ugotoviti ali je na strani izvajalca kakšna odgovornost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Durs je v prvih štirih mesecih pobral milijon evrov davkov manj kot v enakem obdobju lani. Če bi v Sloveniji že pred leti vpeljali učinkovit sistem pobiranja davkov, bi se po izračunih nekdanjega vodje Dursa v državno blagajno nateklo milijardo evrov več denarja.

Prenovo so ustavili 11. maja
Težave pa so tudi z delovanjem nove, poenostavljene elektronske kartice za poslovanje v informacijskem sistemu davčne uprave, ki je po novem v uporabi. Na pomanjkljivosti so opozorili iz Zbornice računovodskih servisov, kjer so nad novim sistemom za evidenco davkov, ki ga upravlja Durs, ogorčeni.

Aleksander Štefanac iz Zbornice računovodskih servisov je dejal, da glavne težave predstavljajo obremenitve na teh karticah. Nekatera vplačila so po njegovih besedah knjižena drugače, kot so bila plačana.

Na terenu tako vlada zmešnjava, na Dursu pa izgovori. Nov IT-sistem je stal 21 milijonov evrov, dacarji pa so za njegovo delovanje podpisali že tri dodatke h pogodbi, v skupni vrednosti dobrega pol milijona evrov. Prenovo so kljub temu 11. maja ustavili, saj naj za nadaljevanje zdaj ne bi bilo denarja. Nadzornik Dursa je že pred časom napovedal ukrepe.

Šušteršič: Na Dursu se ne zavedajo velikosti problema
Minister za finance Janez Šušteršič pa je dejal, da je treba ugotoviti ali je na strani izvajalca kakšna odgovornost za te težave. "Če pa odgovornost ni na strani izvajalca, potem pa je treba ugotoviti, kdo je na strani izvajalca pogodbo nadzoroval," je poudaril.

Ob tem je zanikal, da je glavni vzrok za ustavitev oziroma za upočasnitev tega projekta finančne narave. "Imam občutek, da se v davčni upravi ne zavedajo v celoti velikosti tega problema in da niso naredili zadosti, da bi zadevo rešili," je minister pred dnevi dejal v reviji Obrtnik.

Osem mesecev zatrjevali, da je s sistemom vse v redu
Sicer pa Šušteršič podrobnejših pojasnil ni želel dajati. Pred uvedbo novega sistema pa je bil zgovoren njegov predhodnik, ki je napovedoval, da bi s prenovo v državno blagajno nakapljalo 200 milijonov evrov več na leto.

Situacija je zdaj ravno nasprotna. Na Dursu, kjer so osem mesecev trdili, da je s sistemom vse v redu, so v prvih štirih mesecih pobrali slab milijon davkov manj kot v enakem obdobju lani. To je uradna številka, neuradna bi utegnila biti zaradi nedelovanja sistema precej višja.

Nekdanji prvi mož Dursa Ivan Simič o konkretnih zapletih ni želel govoriti, je pa odločno dejal, da če bi leta 2008 dopustili, da ta sistem uvedejo in "če ne bi bilo toliko političnih nasprotovanj, bi ta sistem danes deloval in bi imeli najmanj eno milijardo večje prihodke, kot so trenutno".

Medtem pa obrtniki ostajajo brez posojil, ker njihovo knjigovodsko stanje obveznosti in terjatev zaradi nedelovanja sistema ne odraža dejanskega stanja.

Vesna Deržek, TV Slovenija