Nakupovanje v diskontnih trgovinah je način, s katerim skuša prihraniti velik del Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Nakupovanje v diskontnih trgovinah je način, s katerim skuša prihraniti velik del Slovencev. Foto: MMC RTV SLO

Da gospodarsko stanje potrošnike skrbi, je prepričana tudi predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin, ki je poudarila, da so bolj zaskrbljeni in previdni predvsem tisti, ki so izgubili delo.

Slovenci denar še vedno radi zaupamo bankam
Varčneje se obnašamo tudi na področju finančnih vlaganj, saj se povpraševanje po varnejših oblikah naložb povečuje, je pokazala spletna raziskava. Kljub vsemu pa veliko Slovencev še vedno varčuje v bankah. V NLB-ju trdijo, da depoziti ostajajo na enaki ravni kot pred krizo in da se celo nekoliko povečujejo, v Unicredit banki pa pravijo, da se povečuje predvsem povpraševanje po varnejših oblikah kreditov, je za Radio Slovenija poročala Liana Buršič.

Res nizka stopnja tveganja revščine?
Po mnenju ekonomistov struktura finančnih naložb kaže na tradicionalnost in konzervativnost Slovencev pri varčevanju. Leta 2007 sta imeli od Slovenije večjo stopnjo varčevanja le Švica in Nemčija, Slovenija pa je na lestvicah o stopnji tveganja revščine med tistimi petimi državami, za katere velja, da je ta stopnja najnižja. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pravijo, da se bo ta stopnja kljub vsemu zviševala in za letos napovedujejo porast števila prejemnikov socialne pomoči.