Za Agroruše je to že druga pomoč v manj kot letu dni. Foto: BoBo
Za Agroruše je to že druga pomoč v manj kot letu dni. Foto: BoBo


Družba je, so po seji sporočili z vlade, visoko stečajno ogrožena, stečaj družbe pa bi imel po njihovem mnenju negativne gospodarsko-socialne posledice. Pomoč pa je po mnenju vlade utemeljena tudi zato, ker po besedah ministrstva za gospodarski razvoj v Agrorušah obstajajo zdrava proizvodna jedra, ki jih je smiselno prestrukturirati in ohraniti.

Posojilo vključuje dvoletni odlog plačila glavnice in obrestno mero šestmesečni euribor plus 0,25 odstotka, država pa bo v zavarovanje dobila zastavno pravico na nepremičnem in premičnem premoženju družbe, so še navedli v vladnem uradu za komuniciranje. Vlada je družbi sicer lani že odobrila 800.000 evrov državne pomoči.
Požar, posodobitev in slabo vreme
Podjetje, ki deluje na področju proizvodnje in prodaje gnojil, substratov, sredstev za varstvo rastlin in semen, je državno pomoč takrat prejelo za šest mesecev, v tem času pa je moralo pripraviti vlogo za prestrukturiranje.

Upniki Agroruš so sicer lani potrdili prisilno poravnavo, ki se je pravnomočno končala letos junija. Ločitveni upniki so v prisilni poravnavi prijavili za 5,4 milijona evrov terjatev, navadnim upnikom pa vodstvo družbe obljublja polovično poplačilo v štirih letih.

Med vzroki za finančne težave so v podjetju v preteklosti omenjali predvsem 2,5 milijona evrov visoka vlaganja v posodobitev proizvodnje in požar iz leta 2011 ter s tem povezano sanacijo skladišča. Svoje je dodalo še slabo vreme, ki je povzročilo manjšo prodajo gnojil in pesticidov.