Izjava dneva
(1)
Božidar Debenjak
Božidar Debenjak. Foto: BoBo

Dodaj v

Božidar Debenjak

2. november 2018 ob 12:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nobeno čudo ni, da so v socialističnem taboru iznašli strategije, kako se infiltrirati v to novo gibanje. Najprej je bil tu očitek: vi si izmišljate neke socializme, namesto da bi sprejeli "realno obstoječi socializem". Potem so nastopili z "leninizmom" kot nujnim elementom revolucionarnih strank, pri nastajanju strančic so bili često mentorji, še večkrat pa meceni. Tisti, ki jim niso ugajale prosovjetske ideje, so imeli na izbiro trockiste, razne veje maoistov, pa celo take, za katere je bil idol Enver Hoxha ali pa Kim Il Sung. Tudi nastajajoči anarhoterorizem ni bil brez vzhodnih zaščitnikov. Na ta način je naposled študentsko gibanje zamrlo, po nemških "svinčenih letih" so njegovo dediščino, kar je je ostalo, prevzeli zeleni.

Slovenski filozof božidar Debenjak se spominja prelomnega leta 1968 in študentskega gibanja, ki ga je nosil val sprememb na obeh straneh Atlantika, MMC.

Prijavi napako
Komentarji
Dvomljivec
# 03.11.2018 ob 15:57
Izjava dneva je milo rečeno arhaična socrealistična blodnja iz prejšnjega stoletja. Res čestitam za vrhunski izbor "izjave dneva"
Izjava dneva
Izjava dneva
link
Anna Calvi
4
14. november 2018 ob 13:21 Če si ženska v glasbi, je tvoj žanr "ženska izvajalka", primerjajo pa te z ogromno drugimi izvajalkami, s katerimi te druži samo to, da ste vse ženske. To je znak, da nas čaka še veliko dela.
Več novic ...
Kazalo