Leta 1990 je Tajči z zmago na Evroviziji poskrbela za senzacijo v domači Jugoslaviji in postala prava popzvezda. Foto:
Leta 1990 je Tajči z zmago na Evroviziji poskrbela za senzacijo v domači Jugoslaviji in postala prava popzvezda. Foto:
Ste vedeli, da so Tajči na vrhuncu njene slave posvetili tudi lutko?
Nekoč popzvezdnica, zdaj poduhovljena pevka cerkvenih pesmi.

Tajči, ki je z 19. leti osvojila Evropo z zmago na jugoslovanskem izboru za pesem Evrovizije, je na vrhuncu slave izginila z jugoslovanskega zvezdniškega zemljevida in se zatekla v Združene države Amerike, kjer še danes poje in prireja koncerte v cerkvah.

Hajde da ludujemo "rodi" celo lutke Tajči
Tajči se je rodila kot Tatjana Matejaš 1. julija 1970 v Zagrebu v glasbeno družino. Glasba ji je bila torej položena v zibelko in jasno je bilo, da bo pevka - že s štirimi leti je nastopala z očetovo skupino. Kasneje je nastopala v številnih muzikalih, pela v gledaliških predstavah in se z mikrofonom v rokah pojavljala na televiziji. Poleg tega je svoj glas šolala na hrvaškem glasbenem konservatoriju, kjer se je naučila tudi igranja klavirja.

Leta 1990 se je udeležila Evrovizije in pometla s konkurenco na jugoslovanskem izboru, nato pa osvojila tudi evropske poslušalce. Hajde da ludujemo jo je izstrelila med zvezde. Na njene koncerte je drlo na tisoče ljudi, Tajči je ustvarjala eno uspešnico za drugo, plošče so se prodajale kot za stavo (kot bi mignil so dosegle platinastvo in diamantno naklado), pojavila se je Tajči lutka, po Jugoslaviji so se rojevale male Tatjane in Tajči.

Po Jugoslaviji in Evropi osvoji ves svet
Nato je prišlo leto 1991 in z njim tudi vojna. Tajči je prirejala koncerte za mir, zabavala ranjene vojake v bolnišnicah, nato pa sprejela nenadno odločitev in se pred bremenom slave zatekla v Združene države v New York. Najprej si je spremenila ime, se naučila tekoče govoriti angleško in se posvetila glasbenem izobraževanju.

V iskanju notranjega miru, kot piše na njeni spletni strani, se je zatekla k molitvi in med obiskom pri sestrah Karmelinkah v Los Angelesu spoznala svojega kasnejšega moža Matthewa Camerona, ki jo je spodbudil, naj skozi glasbo pove svojo zgodbo. Začela je ustvarjati drugačno glasbo, z drugačnimi besedili. Kmalu je pripravila nekaj koncertov v lokalnih cerkvah, ki so navdušili, zato sta z možem le nekaj mesecev po poroki leta 200 spakirala svoje stvari v kombi in se odpravila na turnejo po ZDA. Med potovanji sta si vzela čas tudi za družino - rodili so se jima trije otroci, Dante, Evan in Blais.

Na desni si oglejte Tajčijin zmagovalni evrovizijski nastop.

Od takrat se je njen sloves razširil na skoraj ves svet - ker poje v devetih jezikih, jo vabijo na koncerte na Filipine, v Latinsko Ameriko, Afriko, še vedno pa je seveda priljubljena v Evropi. Leta 2006 je v Bosni in Hercegovini pripravila odmeven koncert, ki se ga je udeležilo kar 35.000 ljudi, sicer pa živi in ustvarja v Cincinnatiju v ameriški zvezdniški državi Ohio.

T. K.