Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 11 glasov Ocenite to novico!
Jure Brankovič
Jure Brankovič je novinar Tarče.
Mokronog
Številnim občinam grozi vračilo evropskega denarja.
       Slovenski birokrati, ki so jim zaupali evropski denar, so kot prostovoljni gasilci, ki jim na veselici v roke zaupajo prometni loparček. S svojo logiko in preprosto nepopustljivi.       
Denar, ki so ga občine že vrnile
Evropski denar, ki so ga občine že vrnile.
Koliko morajo občine še vrniti?
Občine morajo vrniti po oceni države neupravičeno porabljenih pet milijonov evrov.

Dodaj v

A gde je pečat?!*

Kolumna Jureta Brankoviča
18. september 2014 ob 06:18,
zadnji poseg: 18. september 2014 ob 21:13
MMC RTV SLO

Lahko takšna banalnost, kot je napačno označen poštni žig, ustavi 200 tisoč evrov vreden evropski projekt? Z lahkoto, ugotavljajo na Občini Izola, kjer so brez denarja ostali zaradi uporabe preveč sodobnih poštnih poti (poštne črtne kode namesto klasičnega pečata). Še ena kaprica Bruslja? Nak, ljubljanska birokracija je znova zažarela v vsem svojem sijaju, ki spominja na najslabše beograjske čase.‎

Birokrati niso ustavili zlorab

‎Razumljivo bi bilo, če bi takšna razpršenost in zapletenost postopkov preprečila zlorabe. Vendar so tudi teoretično najbolj moralni, kot je mariborska‎ nadškofija, že obsojeni zaradi zlorabe evropskih sredstev. Še več je tistih, ki so se v kazenskih ovadbah znašli zaradi neznanja ali preproste ignorance ‎evropskih pravil. Slovenski birokrati, ki so jim zaupali evropski denar, so kot prostovoljni gasilci, ki jim na veselici v roke zaupajo prometni loparček. S svojo logiko in preprosto nepopustljivi.

Nepopustljivi uradniki

To je toliko težavneje, ker je evropski sklad za nerazvite (kot bi se v resnici morala imenovati kohezija) v tem trenutku edini finančni obliž od države za shirane občinske blagajne. To je hkrati edini denar za naložbe občin, ki ostajajo z vse manj denarja zaradi dolgotrajnega povečevanja nalog in stroškov, ki jih je država prenesla nanje. Vse skupaj se zaplete, ko želijo občine – kot nekoč – urejati stvari po politični poti. Kar se lahko tudi uredi, a nato se oblast zamenja. In državni uradniki znova zahtevajo natančna pojasnila, kako pridobiti, porabiti in črpati evropski denar.

"Zdaj je vse že v zemlji"

Ko tega finančno, intelektualno in kadrovsko podhranjene žepne občine ne zmorejo, bi država hotela denar nazaj. A ga v resnici nima "lokalnim žepnim državicam" ‎kje vzeti. "Zdaj je vse skupaj že v zemlji," pravijo ponosni lastniki optičnih vodnikov, ki so jih občine polagale z zelo vprašljivi razpisi, Bruselj pa del denarja zahteva nazaj. Pot prek sodišča pa je za državo pač vsaj toliko zapletena kot za državljane. Sploh zato, ker se v mnoštvu uradov, odvetnikov, ministrstev, služb in uradnikov pri izvršbi zapletejo vsaj toliko kot se pri dodeljevanju denarja. Med potjo pa kaj rada spet kje umanjka kakšna pravilna štampiljka.

Odgovori strank na današnjem soočenju

Zakaj država in občine, predvsem pa župani med seboj, ne znajo sodelovati pri pripravi dobrih projektov za evropski denar in jih potem tudi pregledno voditi? O neuresničenih priložnostih lokalne samouprave in zapletih pri črpanju evropskega denarja bodo govorili v predvolilnem soočenju predstavnikov strank. Voditelja: Dejan Ladika, Manica Janežič Ambrožič

*”Kje pa je žig?” je vprašanje, ki si ga je na omrežju Youtube ogledalo 2,4 milijona gledalcev.

Jure Brankovič, Tarča
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zemljemerec
# 18.09.2014 ob 08:03
dokler bo imela Slovenija 240 žepnih Občin katere vodijo ljudje, ki niso dorasli nalogam in nimajo ustreznega znanja, da bi sploh razumeli sistem.Ne bo bolje...
Da, pečat je pomemben in to ve vsaka tajnica v Švici...
janezdolzan
# 18.09.2014 ob 07:19
Nak, ljubljanska birokracija je ponovna zažarela v vsem svojem sijaju, ki spominja na najslabše beograjske čase.‎

S tem oni opravičujejo svoj obstoj. Pedantnost, tam kjer je ni treba. Toliko jih je, drugače bi bili brez dela. Mora imeti tudi nečak službo pa BMW SUV.
karambo
# 18.09.2014 ob 06:49
Podjetja se na razpise prijavljajo, da bi pridobila razvojna sredstva. Prav tako računajo na ta sredstva ob mejnikih, ki so za to predvideni. Enako, kot za izdan račun stranki pričakuješ, da bo plačan na valuto, bi kdo naivno lahko razmišljal, da to velja tudi za razpisna sredstva. Vendar je vmes nepremostljiva ovira: slovenska birokracija.

Pogodto se lahko zgodi, da izplačilo projektnega mejnika, vrednega več 100.000 EUR zaustavi računska napaka v višini 1 EUR. Za birokrate to poneni, da je zahtevek bepravilen in celoten proces se ponovi. Seveda ob preverjanju pravilnosti takih cvetk ob prvi zavrnitvi ne navedejo vseh napak, ampak lahko dokumentacija tudi 3x roma sem in tja.

Uradniki seveda nimajo težav s tem, saj samo vestno opravljajo svoje delo. Oni bodo prejeli svojo plačo, v kolikor pa je izplačilo mejnika na strani podjetja nujno za izplačilo plače, jih prav malo briga...

Naslednja stvar: roki za podjetja so zelo striktni: oddano priporočeno do srede ob 0:00. Če rok podjetje zamudi, zadeva pade v vodo. Na drugi strani ni nobenih rokov, samo približne ocene, kdaj lahko računaš, da se bo nekaj zgodilo. Če gre odgovorna ocena na dopust, bo seveda treba čakati še kakšen teden več.

Neumnostim na tem področju ni ne konca in ne kraja. Nujno bi bilo potrebno:
** določiti zavezujoče datume na strani države za finančne mejnike (valuta plačila)
** določiti, katere napake ne zadrżijo plačila (podjetje se strinjam da računske napake do X EUR poračunajo v njihovo škodo)
** uvedba prioritetne obravnave zahtevka proti plačilu
zemljemerec
# 18.09.2014 ob 08:08
Namesto da bi se naučili Slovenci odpravljati banalne šlamparije na delu,se raje norčujete iz pravil, ki jih drugi upoštevajo. Zelo nezrelo, neresno, nevzgojeno obnašanje...ovca gor, ali pa dol...predpise je treba dosledno spoštovat, če želiš kaj od tega imet.
hepimen
# 18.09.2014 ob 09:10
zemljemerec
Da, pečat je pomemben in to ve vsaka tajnica v Švici...

Govori se o pečatu na poštni pošiljki. Kje točno piše, da je pomemben pečat in da črtna koda ni dovolj?

Se strinjam, da so nekateri drugi pečati pomembni, ampak v veliko primerih bi lahko birokrati zgolj poklicali in bi odgovorna oseba s štampiljko prišla pritisnit ta slavni pečat, razen če sta oseba in dokumentacija oddaljena več kot 500 km.
Model
# 18.09.2014 ob 08:13
Red je red, pa tudi če je slab, ampak važno je, da ista pravila veljajo za vse države EU, ne tako kot pri nas po vezah.
klara76
# 18.09.2014 ob 08:36
Slovenski birokrati tako ali tako vedno pljuvajo v lastno skledo...kot da je Sloveniji v interesu vračati denar...
24bul
# 18.09.2014 ob 07:34
https://www.youtube.com/watch?v=huOAzp93
5M8
Zoro27
# 18.09.2014 ob 10:34
Če delam kaj pomembnega, ne čakam zadnjih 10 minut. In potem debat o pečatu več ni, tako je to. Je pa res, da oportunizma vajeni vedno čakajo zadnji trenutek, potem pa to tako je, zato so na položaju in se spodobi, da enkrat plačajo ceh.
Kazalo