Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 69 glasov Ocenite to novico!
Cardache
Ustvarimo torej fuzijo na Zemlji! Prav to skuša narediti projekt ITER, drugi najdražji znanstveni projekt v zgodovini – dražja je bila le Mednarodna vesoljska postaja. Foto: Reuters
Renata Dacinger
Renata Dacinger, urednica oddaje Ugriznimo znanost Foto: MMC RTV SLO
Cardache
Iter Tokamak se je začel graditi na jugu Francije pri obstoječem jedrskem kompleksu Cardache, gradnja pa bo končana leta 2025. Foto: Reuters

Dodaj v

Bodite podporniki fuzije

Kolumna Renate Dacinger
21. julij 2016 ob 06:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Bodite podporniki fuzije." To so besede profesorja Osama Motojima, ki je konec junija v Sloveniji na konferenci ECOS 2016 in na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti predaval o fuziji. In kaj je fuzija? Zame predvsem neverjeten projekt presežkov.

Lahko rečemo, da naš svet že danes posredno poganja fuzija. To je namreč proces, s katerim na Soncu nastaja energija. Sonce pa je vir energije na Zemlji: fosilna goriva so nastala iz organizmov, ki so rasli zaradi Sonca, vir vetrne, vodne in sončne energije je Sonce. Fuzija ni torej nič novega. V eni sami sekundi Sonce s fuzijo proizvede toliko energije, da bi energijskim potrebam celotnega človeštva zadostovala za 500.000 let. Ustvarimo torej fuzijo na Zemlji! Prav to skuša narediti projekt ITER, drugi najdražji znanstveni projekt v zgodovini – dražja je bila le Mednarodna vesoljska postaja. Predvidevajo, da bodo njegovi stroški okoli 40 milijard ameriških dolarjev. To je vsekakor prvi presežek.

V projektu ITER tako rekoč ves svet na jugu Francije na 42 hektarjih gradi do zdaj največji fuzijski reaktor na svetu. Ne morem se spomniti nobenega drugega projekta, ki bi združil Evropsko unijo, ZDA, Kitajsko, Rusijo, Indijo, Južno Korejo in Japonsko. Tudi to je presežek! Morda se mi ne bi zdel tako poseben, če ne bi profesor Motojima v Ljubljani predaval prav na dan po brexitu. Po njegovih besedah je fuzija tista, ki bo človeštvu zagotovila obstoj dodatnih nekaj tisoč let.

Pri fuziji gre za zlivanje dveh atomskih jeder v eno. Jedra vodika se ob visoki temperaturi in visokem tlaku zlivajo v jedra helija. Jedra helija imajo ob koncu procesa manjšo maso, kot so jo imela jedra vodika. Razlika v masi se manifestira kot energija. Med fuzijo na Soncu in to, ki bi jo radi naredili na Zemlji, je velika razlika. V jedru Sonca poteka fuzija pri temperaturi okoli 17 milijonov stopinj Celzija in tlaku približno 400 milijard barov. Ker na Zemlji ne moremo doseči tako visokega tlaka, moramo za stabilno reakcijo povišati temperaturo na vrtoglavih od 100 do 150 milijonov stopinj. Spet presežek! Nikjer na Zemlji ni tako visoke temperature.

Le nekaj metrov stran pa bo zelo hladno. Spajanje jeder bo potekalo v posebni napravi tokamak, ki je zgrajena v obliki obroča in obdana z močnimi elektromagneti. Ti bodo plazmo, to je snov, v kateri atomi razpadejo na jedra in elektrone in v kateri bo potekala fuzija, držali v sredini naprave, stran od sten, ki ne bi prenesli tako visoke temperature. Temperatura teh magnetov bo –269 stopinj Celzija!

ITER bo do zdaj največji tokamak na svetu. Še nekaj težko predstavljivih številk: volumen plazme bo 840 m3. Celoten reaktor bo težak 23.000 ton, kar 10.000 ton bodo težki magneti, ki bodo ustvarili magnetno polje, ki bo kar 100.000 krat močnejše od Zemeljskega magnetnega polja. Magneti bodo narejeni iz superprevodnih žic skupne dolžine 100.000 km, kar je 2,5-kratnik obsega Zemlje po ekvatorju. To je pravi tehnološki dosežek! Okoli tokamaka bo v funkciji termoizolacijske posode največji vakuum na svetu s prostornino 16.000 m3.

Vse to so ogromne številke, vendar njihov rezultat ne bo največ proizvedene energije. ITER naj bi proizvedel le 500 MW moči in za zdaj ne bo proizvajal elektrike. To je tudi manj od jedrske elektrarne Krško, katere toplotna moč je 2000 MW, električna moč pa 700 MW proizvedene električne energije. Kako to? Cilj projekta ITER namreč ni proizvodnja električne energije, temveč dokaz, da so tovrstni reaktorji mogoči.

Danes po svetu deluje okoli 200 poskusnih fuzijskih reaktorjev. Za zdaj vsi porabijo veliko več energije, kot je proizvedejo. ITER bo prvi, ki je bo proizvedel več, kot je bo porabil. In kdaj bo to? Prva napoved je bila za leto 2016. Po nekajkratnih spremembah te napovedi trenutno velja, je optimističen profesor Motojima, da bo začel delovati leta 2025.

Morda bo projekt presežka tudi v tem, da bo trajal še dlje. Dejstvo je, da pomeni ITER izjemno velik tehnološki izziv. Pri reševanju teh izzivov pa sodeluje tudi Slovenija. Slovensko podjetje Cosylab sodeluje pri razvoju nadzornega sistema za vodenje fuzijskega reaktorja. Inštitut Jožefa Stefana in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani pa imata več raziskovalnih projektov, s katerimi iščejo rešitve za ITER: razvoj orodij za integrirano modeliranje plazme, sodelovanje pri razvoju diagnostičnih sond, razvoj merilnih naprav za diagnostiko plazme, testiranje komponent na sevanje žarkov gama in nevtronov, preizkušanje interakcije plazme z različnimi materiali, sodelovanje v eksperimentih, kjer preizkušajo fizikalne pogoje, komponente, orodja in metode, ki bodo uporabljeni v reaktorju ITER. Ko bo ITER deloval, bo k temu pripomogla tudi slovenska znanost!

Profesor Osamu Motojima je nekdanji generalni direktor organizacije ITER in aktualni predsednik Future Energy Research Association. Na vprašanje, kdaj bo ITER deloval, mi je odgovoril, da moramo biti potrpežljivi in veliki podporniki fuzije. Če bo fuzija res na čisti način rešila naraščajoče potrebe po energiji, potem sem lahko podpornica fuzije. Naslednik reaktorja ITER bo DEMO, ki naj bi začel delovati leta 2100, in takrat na Zemlji ne bo več težav z energijo. Bodimo torej potrpežljivi in optimistični.

Kako pa bo videti svet, ko se bo ravnovesje moči vzpostavilo na novo, ko ne bo več odvisno od lastništva fosilnih goriv? Morda o tem razmišljam prekmalu, vendar me to res zanima.

Renata Dacinger, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Hijena
# 21.07.2016 ob 06:32
Bravo,
pogrešamo novice o pozitivnih stvareh in napredku.
Če jim pa kdaj uspe še hladna fuzija, smo pa zmagali.
Oranžni
# 21.07.2016 ob 07:35
Resnično, ena od redkih tem, ki človeku dajeta optimizem in vero tako v prihodnost kot v civilizacijo.
slorevolucija
# 21.07.2016 ob 08:31
Fuzija je prihodnost človeštva. Možnosti, ki jih ponuja, so nepredstavljive. Upam si trditi, da bo delujoč fuzijski reaktor eden največjih dosežkov (če ne celo največji) v zgodovini človeštva - samo predstavljajte si "moč" (ne dejansko moč, ampak bolj princip delovanja) Sonca v naših rokah.

Škoda samo, da se premalo vlaga v to tehnologijo. Zato že od samega začetka znanstveniki govorijo, da "čez 50 let bo pa res delovala!".
kon
# 21.07.2016 ob 07:21
Leta 2100 pa mene verjetno ne bo več ... :'( No vsaj ITER bom dočakal. :)
20657
# 21.07.2016 ob 09:54
@mbvana: Pri uporabi vodika za hrambo kemijske energije se tega pridobi iz vode, ko se ga uporabi, pa se ga oksidira nazaj v vodo in krog je sklenjen. Se pa s tem ne pridobiva energije, ampak je vodik zgolj hranilnik in prenosnik zanjo.

Pri jedrski fuziji pa se vodik dejansko uniči, toda poraba je zelo majhna. Za Sonce je fuzija glavni vir energije že milijarde let, pa mu ga še ni zmanjkalo. Ko mu ga bo, pa bomo v resnih težavah, tako da je pomembno le, da ga ne nam prej kakor njemu. :) Sicer pa nisem prepričan, koliko bodo v fuziji uporabljeni izotopi vodika pridobljeni kemijsko iz vode in koliko z jedrskimi reakcijami iz na primer litija.
pazi_mina
# 21.07.2016 ob 08:13
Neki podobnega imamo tudi v Sloveniji in se imenuje TEŠ6...več porabi kot proizvede
Space Voyager
# 21.07.2016 ob 07:54
EjnŠtajn: točno to sem hotel vprašati... Mogoče je pa to prof. Motojima, ki bi si verjetno zaslužil kakšno fotko. ;)

Projekt ITER je ena izmed variant, ki lahko dejansko rešijo človeštvo.
unitrode
# 21.07.2016 ob 07:38
Tokamak je ena od možnih rešitev, vprašanje če prava oziroma optimalna?
Ceshoot
# 21.07.2016 ob 10:08
mbvana:
Če vzamemo v obzir znanstvene teorije o tem, da je na svetu ves čas enaka količina vode, saj zemlja s svojo atmosfero tvori zaključen vodni cikel ali to ne pomeni, da vse vodikove tehnologije nepovratno trošijo vir življenja?

Kolikor vem, se veliko večino (mislim da krepko čez 90 %) industrijskega vodika pridobi iz fosilnih goriv in ne vode. Tako da preden bomo začeli porabljati vodo, bomo morali porabiti fosilna goriva. Sicer pa, vodik je najbolj pogost element v vesolju, če bomo fuzijsko tehnologijo izpopolnili do te mere, da bo rutinsko uporabna, bomo že valda pogruntali tudi način, kako pridobiti vodik izven našega planeta :)
spletni mojster
# 21.07.2016 ob 09:50
@mbvana
E = mc^2, torej iz 1 kg vode teoretično dobimo ogromno energije.
Ejnštajn
# 21.07.2016 ob 07:43
Kaj točno pa naj bi prva fotografija prikazovala?
pinko_palinko
# 21.07.2016 ob 10:24
Tokamak-i imajo eno težavo. Zaradi oblike torusa je nemogoče zagotoviti dovolj homogeno magnetno polje in zato delujejo samo v pulznem načinu. Posledično je izkoristek slab. Alternativa so "stelarator-ji". Če koga zanima več: povezava
mb128
# 21.07.2016 ob 09:08
Jep upam, da še bo kaj iz Iter-ja.
Galaxy
# 21.07.2016 ob 10:46
Murko

Kok me bo pa to koštalo? sam tko, na oko...

Nč bat fantiček. Prašiček hranilnik bo ostal cel do morja. Nihče ti ne bo vzel za 10 sladoledov dinarčkov ;-)

Evo fotka. Prof. Osamu Motojima na gradbišču ITERa

spletni mojster
# 21.07.2016 ob 12:28
@Mike1825
Seveda je treba gledati razliko mas, ki je približno 200x manjša od začetne mase vodika, vendar še vedno dobimo veliko energije, kar dokazuje tudi tvoj izračun.
Mike1825
# 21.07.2016 ob 12:07
spletni mojster

Teoretično ta formula drži in nam pove koliko energije je skrite v masi, praktično se pa pri fuziji pretvarja samo razlika mas v energijo.
npr.
2H+3H=4He+n

Izračunamo razliko mas in dobimo 0,018884065 u (3,1357727*10^-27 kg), kar potem po znameniti formuli znese 17,6 MeV (2,81829*10^-12 J).
mb128
# 21.07.2016 ob 11:12
Hehehe Ceshoot, na koncu pa bomo morda še kje res postali alkemisti. In to celo brez filozofskega kamna.
Jep, zaželim si to, zaželim si ono, zaželim si ne vem kaj že. In kaj potrebujem? Vodik in še kakšno "malenkost". Torej, fuzija vsaj potencijalno ne prinaša samo neskončne energije pač pa neskončnost vsega. Ja, ja, materjalisti bodo še kako jokali. Še kakšno desetletje, morda stoletje in potem nič več tega jaz pa imam to, pa to in ne vem kaj še!
Zato, go science go!
jest ne on
# 21.07.2016 ob 11:12
@Srecni luka

Proces uporabla vodik, kateri ni radioaktiven. In kakor mi je poznano se v primeru okvare sistem hitro izkljuci
mbvana
# 21.07.2016 ob 08:58
Nekaj mi pri tej stvari ne gre v račun. Ni samo fuzija, podobno je z ostalimi tehnologijami, kjer kot glavni energent nastopa vodik. Pa upam, da se kdo javi za demanti, ker me bo sicer postalo pošteno strah vseh teh vodikovih tehnologij.

Kot jaz razumem pridobivanje vodika, je pri tem ena ključnih snovi - voda. Te po koncu postopka ni več. Če vzamemo v obzir znanstvene teorije o tem, da je na svetu ves čas enaka količina vode, saj zemlja s svojo atmosfero tvori zaključen vodni cikel ali to ne pomeni, da vse vodikove tehnologije nepovratno trošijo vir življenja? Ali je možno, da znamo ob prehodu na vodikovo družbo preiti v situacijo prekomernega koriščenja vode, kljub temu da jo je (globalno gledano) v tem trenutku v izobilju?
75xxsn
# 21.07.2016 ob 21:12
Renata ima super oddaje, glede fuzije oz. fuzijskih reaktorjev pa sem močno skeptičen... Že pred 40 leti je kazalo, da je zadeva tik pred zdajci...
ASUSfan
# 21.07.2016 ob 20:45
@Homer

To kar si ti opisal je definicija (znanstvenega) dejstva, ne znanosti same. Znanost pa je ugtavljanje katere hipoteze so smiselne (in se torej nadgradijo v teorijo) in potem preverjanje teorij z eksperimenti (ce so ti uspesni, izmerljivi in ponovljivi, teorija postane dejstvo).
Zatarra
# 21.07.2016 ob 12:01
Jaz že več let podpiram (zaenkrat še ne kot investitor, to morda še sledi) in spremljam fuzijo :-) , in sicer (izključno) naslednji projekt:

Lawrenceville Plasma Physics, Inc. (Eric Lerner et al.)

Kolikor se spomnim iz enega izmed zadnjih pisem z novicami, je njihov projekt glede na različne kriterije za učinkovitost celo v samem vrhu svetovne konkurence, npr. za t.i. ”wall-plug efficiency” - t.j. stopnja celotne ustvarjene fuzijske energije, ki se jo uspe prenesti v naprave priključene na električno omrežje - je na drugem mestu, po ”wall-plug efficiency” na vloženih milijon USD pa so celo na prvem mestu (pred EAST in JET)!
elGoyc
# 22.07.2016 ob 06:55
@mb128
Fuzija je še kako radioaktivna, ker pri spajanju nastajajo visoko energijski nevtroni (ki jih magnetno polje ne more zadržati), ki prvič spreminjajo neradioaktivne izotope določenih elementov v radioaktivne oz. sprožajo razpad atomskih jeder in če se tak nevtron zadane recimo molekulo DNA v živem bitju jo zelo verjetno uniči - mutira.
Notranja obloga se bo v tokamaku počasi erodirala in ta prah bo radioaktiven odpadek (skupaj s samo oblogo), a naj bi bi imel zelo kratek razpadni čas.
Zadeva je velik napredek glede na zadjšnje jedrske elektrarne, ker je teh radioaktivnih produktov izjemno malo in ker se reakcija takoj ustavi, če prekinemo dotok goriva ali izključimo magnetno polje, medtem ko je v zadaj vse gorivo znotraj jedrskega reaktorja, ki razpada samo od sebe in se segreva tudi če "polovimo" vse nevtrone, ki povzročajo verižno reakcijo.
Zagotovo je to trenutno edina resna alternativa pridobivanja električne energije v velikem obsegu v nasprotju z trenutnimi "zelenimi" tehnologijami, ki realno lahko pokrijejo določen manjši delež in vezane na vremenske pogoje.
mb128
# 21.07.2016 ob 21:56
75xxsn
Kako to misliš tik pred zdajci?!
Saj zadeva že deluje! Problem je samo ta, da ta dva eksperimentalna fuzijska reaktorja (sorry imena prvega se ne spomnim, vsaj v tem trenutku ne) "požreta" več energije kot jo proizvedeta. Torej, znanstveniki morajo ugotoviti kaj morajo storiti da fuzijski reaktor ne bo tako "požrešen".
Sicer pa, kolikor sem videl na tv že dolgo nazaj zadeva deluje nekako tako. V reaktor vtaknejo vodik in ga poganjajo z vedno večjo hitrostjo, temperatura pa raste vedno bolj in bolj dokler ne doseže temperature, ki je ~ temperatura zvezde. Takrat pride do spajanja atomskih jeder oz fuzije stranski produkt tega pa je energija. Seveda brez izredno močnega in tudi izredno stabilnega magnetnega polja tukaj ne gre kajti takoj ko bi plazma stopila v stik z steno fuzijskega reaktorja bi ga tudi v tistem trenutku stopila in prebila. Kje pa eni tu vidijo radioaktivnost pa ne vem. Kolikor je znano vsaj meni je prednost fuzijskega reaktorja pred fisijskim tudi v tem, da pri fuziji oz. zlitju, spojitvi ne pride do nobene radijacije!
Vongobongo
# 21.07.2016 ob 17:42
Homer.

A lahko malo podromno razlozis, zakaj to ni? ;)
krucyfix
# 21.07.2016 ob 15:11
Fuzija žal ne bo nikoli uporabna za proizvodnjo energije. Sploh iz vidika varnosti, kjer že pri "enostavni" fisiji žanjemo jedrske nesreče. To je le mit o čisti energiji.

V tipični fisijski elektrarni imaš na kupu zelooo veliko količino jedrskega goriva, ki v primeru nesreče predstavlja temu primerno veliko tveganje, poleg tega je prisotno veliko dolgoživih izotopov.
V fuzijskem jedrskem reaktorju so tudi prisotni radioaktivni izotopi. Vendar jih je relativno mnogo manjša količina naenkrat in radioaktivnost mnogo hitreje izzveni.
Bivši uporabnik
# 26.07.2016 ob 15:31
Rusi imajo že od nekdaj pogon na vodko, res ne vem zakaj bi potrebovali tokamak.
Javorovina
# 23.07.2016 ob 09:14
vendar me to res zanima.
Mene tudi! Lep članek! Ampak kaj pa če bodo energijske "potrebe" (tehnologija, ki jo "potrebujemo") "povprečnega" Zemljana tudi narasle.. oz. mogoče bo povprečnemu Zemljanu sicer dostopna količina energije, kakršna danes zadostuje za tisto, čemur danes pravimo udobno življenje, medtem ko se bodo ravnovesja oz. lastništva moči pač prestavila na drugo raven, npr. na vlaganje v oz. razvijanje raznih novih vrst reaktorjev (ne nujno na Zemlji). V bistvu bodo razvijalci (torej znanstveniki) (ne vlagatelji?) po vsej verjetnosti imeli bistven vpliv oz. prihodnost bo v njihovih rokah (če bodo želeli..). Saj v bistvu je že zdaj tako, samo z zamikom.. in ideje so večinoma prosto spuščene v svet (izraba, prodaja, politika teh idej) (kar je verjetno prav, saj bi bilo nemogoče določiti, kaj je npr. optimalen in popoln način ravnanja npr. z jedrsko energijo/bombami). Mogoče pa je dejstvo, da zadnje čase pri največjih projektih sodelujemo bolj kot kdajkoli prej (narodi, organizacije), npr. pri fuzijskih reaktorjih (kot piše v članku) praktično vsi, pomeni, da v prihodnosti morda vendarle bomo našli (čim bolj) optimalne rešitve (najmanj škodljive) oz. preprečili, da bi moč prišla v napačne roke. Čeprav verjetno bo to težko. :) Nenazadnje se škodljivost lahko meri tudi z nevarnostjo, stopnjo nevarnosti, tveganja ... v tem primeru se jaz osebno nagibam k večjemu tveganju (včasih tudi nemoralnosti (na področju biologije)), če le-to pogojuje napredek znanosti. Znanost pa je razen umetnosti edina res zanimiva stvar, ki jo lahko počnemo. Zanimivo je tudi vprašanje, ali mogoče politične/gospodarske ambicije lahko pomenijo dodatno motivacijo za znanost (in jo v bistvu spodbujajo). Vem, da se načeloma mnogi ukvarjajo z znanostjo iz čistega veselja, ampak recimo, da bi obstajal nek izjemen znanstvenik, ki bi bil hkrati imperator, to bi bila "killer" kombinacija. Po drugi strani pa je narava znanstvenih projektov zadnje čase (in že precej časa) takšna, da so v domeni ogromnega števila znanstvenikov, ki se s projektom sistematično ukvarjajo (cern), tako da en sam človek/skupina ne bi mogla takšnega projekta zlorabiti. Razen seveda če bi se vsi znanstveniki združili proti ostalemu človeštvu, kar pa je seveda nesmisel iz več očitnih razlogov (1. ljudje so po naravi dobri 2.znanstveniki so pametni (povprečno kvečjemu bolj kot ostali) 2.tudi če bi stvar nekaj časa funkcionirala, bi vse lahko pokvarili njihovi ne dovolj sposobni potomci oz. posamezni bolj sposobni (boljši znanstveniki) potomci izmed ostalega človeštva 3.za uspeh bi se v bistvu morali iti nekakšen človeški inženiring-načrtno poiskati nadarjene nove znanstvenike&se odreči svojemu sorodstvu itd., kar pa je v nasprotju s človeško naravo (čisto biološko gledano)). Sem optimistična.
unitrode
# 23.07.2016 ob 08:24
Zanimiva debata; po mojem mnenju je Tokamak slepa ulica venda rvložen denar v ta projekt ni vržen stran. Mogoče bo pa kakšna stranpot pripeljala do uporabne rešitve...
Mike1825
# 22.07.2016 ob 21:31
elGoyc

Pojav, ki ga opisuješ se imenuje zakasnela toplota in ni posledica razpada goriva ampak razpada cepitvenih produktov. In sicer zakasnela toplota za NEK 1s po zaustavitvi znaša 6 % polne moči po 1 uri okoli 1 % po enem dnevu 0,4 % enem mesecu 0,1% itd.. Vidimo, da je zakasnela toplota funkcija časa in sicer na začetku dokaj hitro pada, kar je posledica razpada kratkoživih elementov potem pa se trend padanja zmanjšuje zaradi počasnega razpadanja dolgoživih elementov. Seveda se mogoče 0,4% polne moči zdi malo ampak, če to preračunamo je še vedno okoli 3 MW toplotne energije, ki jo je potrebno odvesti.
mbvana
# 22.07.2016 ob 11:08
Hvala za odgovore!

@spletni mojster; # 21.07.2016 ob 09:50: Ja, teoretično. :D
Mike1825
# 21.07.2016 ob 21:54
Slovenc122

Nebi se popolnoma strinjal, da je cepitev lahko izvedljiva, za cepitev so potrebni točno določeni pogoji(mikroskopski presek, energija nevtrona ) in točno določeni elementi(načeloma U235, tudi Pu239, ki ga pa žal ni v naravi in nastane preko U238), drugače je verjetnost za cepitev majhna. Je pa res, da se povprečno ob cepitvi sprosti okoli 200 MeV energije, kar je krepko več kot pri fuzijski reakciji med devterijem in tritijem. Glavni razlog, da lahko kontrolirano cepimo uran pa tišči v zakasnelih nevtronih, kajti reaktor mora vedno biti promptno podkritičen v primeru, da smo promptno kritični bi se moč povečevala v primeru pa da smo promptno nadkritični imamo pa jedrsko bombo.
bob
# 21.07.2016 ob 21:23
PODPIRAM FUZIJO
Homer.
# 21.07.2016 ob 18:41
@Vongobongo
Zato ker poskus Martina Fleischmanna iz leta 1989, ki naj bi dokazoval hladno fuzijo nikoli niso uspeli ponoviti. Torej je očitno šlo za napako meritve s katero so dokazovali "presežek energije" in jo pripisovali hladni fuziji.

Ker ni doseženo, kar sem napisal:
Znanost je nekaj kar lahko izmeriš, poskuse pa ponoviš!
pač hladne fuzije ni.
Slovenc122
# 21.07.2016 ob 17:52
Kar se tiče uporabnosti fusije je v tem momentu izjemno nekoristno, da proizvedemo energijo jo porabimo precej več, Sonce je pravzaprav manj učinkovit kot navadna žarnica. Upam da nam uspe ustvarit nekaj kar bo uspelo proizvesti več energije kot jo porabit. To je težko kajti možnosti za fusijo (dva vodikova atoma se združita v en helijev atom) so zelo majhne. Na zvezdah to ni problem kajti imajo ogromno teh atomov kombinirano to z gostoto in vročino se to dogaja vseskozi. Kar se pa fisije tiče je pa popolno nasprotje in se atomi odcepijo drug od drugega, vendar ustvarimo ogromno energije iz zelo malo materiala vendar je za razliko od fusije, ki je pravzaprav težko izvedljiva in tako lažje kontrolirana, pri fisiji ponavadi potrebujemo samo majhno nepravilnost in se energija sprosti. Bomba odvržena na Hiroshimo in vse ostale nuklearne zadeve uporabijo le majhen delež snovi vendar ustvarijo ogromno energije.
V tem momentu je težko reči kdaj nam bo uspela fusija, vendar če nam, ne bo dolgo trajalo da se bo to uporabilo za orožje, vendar nam bo v smislu uporabe te energije izjemno koristila.
mb128
# 21.07.2016 ob 12:56
Tukaj je potrebno zapisati še nekaj. Iter ne bi bil mogoč brez izredno močnega in izredno stabilnega magnetnega polja! V zvezi s čem nam bo to magnetno polje prišlo še kako prav? V zvezi z antimaterijo! Je že res, da jo pridobivajo v Lhc izredno malo. Še več, znanstveniki trdijo, da povzroči večjo eksplozijo vžig vžigalice kot pa bi jo celotna zaloga antimaterije, ki jo premorejo v Cern-u a vendar, predpogoj za pridobivanje energije s pomočjo antimaterije, pogon s pomočjo antimaterije je že tukaj!
mb128
# 21.07.2016 ob 15:20
Mislim, saj ne boli tisti minus, ki sem ga fasal glede mojega komemtarja v tej rubriki. Res ne. Ampak še kako vedel ZAKAJ sem ga dobil. No ti "pogumnež" ti a se boš prikazal in utemeljil ta minus ali ne? Mislim, da te berem!
Mimigrede, če sem slučajno fasal minus zaradi "enormne" količine antimaterije, ki jo imajo shranjeno v Cern-u. To sem zvedel na Discovery Science.
Pa moje sožalje če vsaj nekateri ne gledate ta tv program!
Homer.
# 21.07.2016 ob 14:19
Znanost je nekaj kar lahko izmeriš, poskuse pa ponoviš!

Hladna fuzija to ni!
Je primerljiva z alkimijo.......
ttrubadur
# 21.07.2016 ob 09:17
Atlantida ?
Murko
# 21.07.2016 ob 09:00
Kok me bo pa to koštalo? sam tko, na oko...
pašeresje
# 21.07.2016 ob 08:28
sem podpornik fuzije

če bi le prodane elite bile, bi tokomak že zdavnaj deloval in ne bi več uničevali planeta z nafto in (silamizacijo)
Srečni Luka
# 21.07.2016 ob 08:32
Fuzija žal ne bo nikoli uporabna za proizvodnjo energije. Sploh iz vidika varnosti, kjer že pri "enostavni" fisiji žanjemo jedrske nesreče. To je le mit o čisti energiji.
Renata Dacinger
link
Tri minute o raziskavi, ki ji posvečaš leta
25. junij 2016 ob 06:44 Oziroma spet smo pri Einsteinu, ki je rekel, da tega, česar ne znaš razložiti šestletniku, tudi sam ne razumeš dobro, in pri Richardu Feynmanu, ki je rekel, da delo, ki ga lahko razložiš povprečnemu ...
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo