Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 15 glasov Ocenite to novico!
Nekdanja frontmanka pank-rockovske skupine The Distillers je do svojega prvega solističnega albuma priplula po natanko triindvajsetih letih.
Svoj samostojni prvenec je naslovila Diploid Love.
"Usodno" fotografiranje za revijo Rolling Stone. Foto: Michael Hauptman
Kot da bi se Brody že na začetku svoje solistične poti poklonila Courtney Love in skupini Hole, svoji najstniški vzornici.

Brez zavor

Kolumna Miroslava Akrapovića
2. julij 2014 ob 13:53,
zadnji poseg: 2. julij 2014 ob 15:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Preden sem se lotil pisanja besedila, ki ga pravkar berete, sem bil v dilemi, ali naj se Brody Dalle lotim z družinskega vidika ali naj vas, če prvič slišite (berete) o tej avstralski glasbenici, presenetim šele na koncu.

Kateri izmed teh dveh sladkih skrbi sem dal prednost, lahko sami ugotovite. Le naj vam vnaprej razkrijem, da v obeh različicah … zmaguje Brody Dalle.

Nekdanja frontmanka pank-rockovske skupine The Distillers je do svojega prvega solističnega albuma priplula po natanko triindvajsetih letih, odkar je poprijela za kitaro in dahnila v mikrofon. In bodite pozorni – takrat je Bree Joanna Alice Robinson imela šele trinajst let. Ni bila dekliški wunderkind, recimo kot Polly Jean Harvey ali PJ Harvey. Toda nič manj razburljivo, pustolovsko in divje ni plula skozi morje življenja in ljubezni. Mislim dobesedno.

Deklič s svojimi rosnimi 16 leti sreča princa s kitaro – Tima Armstronga, prvo violino kalifornijskih Rancid. Njena prva pankovska skupina Sourpuss nastopi kot ena izmed predskupin Beastie Boys, Sonic Youth in omenjenih Rancid. In Brody se navdušeno zaljubljena čez noč preseli v Los Angeles. Toda nič pretirano očarana nad veličinami in veličino angelskega mesta se Brody ni odločila ravno loščiti fantove kitare in celiti njegovih ran po napornih čezoceanskih turnejah Rancidov. Ne. Zakonska zveza s Timom Armstrongom ji sicer ni onemogočila, da bi proste urice prebila s svojo prvo ameriško rock-pankovsko zasedbo The Distillers.

Seveda je to "o prebijanju" le pogojno rečeno, kajti The Distillers so pod taktirko svoje riot grrrl šefice skozi scenosled diskografskih izdaj The Distillers (2000), Sing Sing Death House (2002) in Coral Fang (2003) opozarjali nase in stresali rockovsko sceno in srenjo. V recenzentskih hvalospevih, ki so v takratnem obdobju spremljali Brody, nikoli ni bilo pretiranih pridevnikov v slogu "Armstrongova žena". Čeprav so njuni ustvarjalni poti spremljali nenehni medsebojni škandali in nič diskretna pijančevanja – v slepi veri, da še šteje biblijska rockovska zapoved: sex, drugs, rock 'n' roll –, sta zakonca navdihovala in oplajala drug drugega.

Vse do usodne naslovnice revije Rolling Stone iz 2003.

Brody Dalle & Josh Homme.

Poljub?

Oblizovanje!

Brez zadržkov. Brez zavor.

Josh se je najprej izpovedal prijatelju Marku Laneganu, Brody pa se je iz avstralskega družinskega egzila poslovila s Timom. Sledila je rehabilitacijsko-psihoterapevtska turneja z naslovom The Most Hated Woman on Earth (Najbolj osovražena ženska na Zemlji). Cinična skovanka je kakopak merila na nekatere glasbene medije, ki so uprizorili lov na glasbenico … lov na čarovnico.

Seveda vse do rojstva Camille Harley Joan Homme in poročnega "da", ki sta si ga Brody in Josh dahnila štiri leta po usodnem trku na omenjeni naslovnici. Istega leta se Brody vrača v vadbene prostore, tokrat z novo skupino Spinnerette in s kreativnim pospeškom, imenovanim Josh Homme. Miniplošček Ghetto Love in celovečerec Spinnerette sta zadostovala, da Brody in druščina odprejo nekaj velikih nastopov moževih Queens Of The Stone Age.

Da bi izničila urok in prerokbo, ki sta vse življenje spremljala njeno mamo, nikoli realizirano glasbenico, ki je svojo glasbeno kariero podredila materinstvu, je Brody potrebovala solističen izlet. Preprosto kot Brody Dalle. Album Diploid Love, ki ga je letos izdala, se ne more primerjati z njeno dosedanjo glasbeno potjo. Čeprav se ob poslušanju lahko zdi, da avtorica poslušalcu nastavlja kar nekaj morebitnih zvočno-liričnih zasukov, med seboj nepovezanih in povsem aranžersko nekompatibilnih glasbenih vzorcev, je njeno zadnje studijsko delo treba brati v kontekstu novodobnega popizražanja. Brez velikih misli.
Brez omikanega leposlovja.

Brez patetike in zamer.

Poskočno, a vselej provokativno in drzno.
Kot da bi se Brody že na začetku svoje solistične poti poklonila Courtney Love in skupini Hole, svoji najstniški vzornici. Seveda v svojem lastnem distorziranem slogu.
Brez zavor.

Miroslav Akrapović
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
andrey
# 02.07.2014 ob 19:51
Men so tetovirane bejbe ala tale tu ali Christina Perri prav vsec.
DamnDyD
# 02.07.2014 ob 19:45
Aja, ženski punk se mi zdi pa totalno seksi!
Ectoplasmer
# 02.07.2014 ob 15:10
Kakšen ozek pogled na svet; shark in ezat... Stereotipno in ignoransko povezovanje tattoojev s samimi slabimi stvarmi.. Moja žena ima 11 tattoojev pa ni ne eno ne drugo. Še dobro da potem spada med tistih 5% al kaj..
Javorovina
# 02.07.2014 ob 14:06
Brody Dalle sem 'pogooglala' cca pol leta nazaj (po družinski zvezi :). Nisem posebej opredeljena glede njene glasbe, sem pa fanica Lanegana, Hommeja, PJ Harvey, Sonic Youth, Hole ... tako da še več podobnih kolumn!
fassbinder
# 03.07.2014 ob 12:03
Brody je kul, ampak njen Josh je pa rocknroll legenda. Qotsa so nekaj najboljsega kar se je rock muziki zgodilo v zadnjih 2 desetletjih
Javorovina
# 02.07.2014 ob 18:55
Hehe. Tista študija je tudi do mene prišla.
Shelley Brien
ezat_anim
# 02.07.2014 ob 15:27
Drugace pa je to skopirano iz oznanila, ki ga je izdala hrvaska krscanska skupnosst....ahhh razgledani slovencli....
shark77
# 02.07.2014 ob 22:19

Ectoplasmer
# 02.07.2014 ob 15:10
Kakšen ozek pogled na svet; shark in ezat... Stereotipno in ignoransko povezovanje tattoojev s samimi slabimi stvarmi..

:-) Ectoplasmer, ne me narobe razumet, nimam nič proti če se kdo tetovira, to je njegova stvar, primerjave sem napisal za foro in ti si jih veselo zagrabil...Nazadnje sem videl precej potetoviranih fantov in deklet na koncertu Aerosmithov pred enim tednom in so čisto ok, ampak vseeno kot sem že napisal en majhen tattoo na pravem mestu mi na dekletu zgleda seksi,kar je več pa ne...., imam raje urejene dame...
ezat_anim
# 02.07.2014 ob 15:25
Kako ves da je drzava v tiltu ? Ko ljudje izgubijo zadnji koscek smisla za sarkazem ali ironijo...ahhh...joj slovencli....
shark77
# 02.07.2014 ob 14:16
Če ima dama kje blizu intimnega dela kakšno majhno tetovažo je to včasih celo seksi..., ampak ko pa si gospodične potetovirajo tkole pol telesa, najprej pomislim da je pripadnica yakuz, ali neke tolpe..., kakšne so pa kot kopije Dennisa Rodmana....
ezat_anim
# 02.07.2014 ob 14:25
95% vseh tetovirancev, ki si potetovirajo skoraj celotno telo, ko popustijo droge na katerih so bili ko so se iznakazili naredi bodisi samomor ali pa umre od prevelikega odmerka mamil, sami zapuščeni od sveta zavrženi...

...pobrano iz neke študije
Glasbene recenzije
link
Poslušamo: Taša - Panta Rei
1
27. avgust 2017 ob 11:13 Prijetna za poslušanje, prav res. Nežna, mehka in kljub slogovni hiperkorektnosti dovolj barvita, da poslušalke in poslušalce predrami in prevzame.
Več novic ...
Miroslav Akrapović
link
Prestop stoletja ali ...
9
2. junij 2016 ob 15:56 Moram priznati, da sem, kot že dolgo tega ne, o(b)stal zaprepaden nad novico, da je eden od šeživih založniških mastodontov ali t.i.
Več novic ...
Kazalo