Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 24 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar, Milan Brglez
Miro Cerar in Milan Brglez. Foto: BoBo
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Cena pomiritve med predsednikoma vlade in parlamenta

Kolumna Studia city
13. februar 2017 ob 22:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po dveh tednih frontalnega spopada sta si prvi mož vlade in prvak parlamenta nasmejano segla v roke in zakopala stare zamere. Torej, srečni pravljični izid in zgled prebivalstvu, kako je treba preiti osebne zamere.

Toda, zakaj sta se že sprla? Predsednik parlamenta Milan Brglez je zaradi zakona o postopanju z emigranti napadel premierja Mira Cerarja, da ravna neustavno in da krši človekove pravice. Izrekel je torej najtežjo možno kritiko vladi, da pri vladanju ne spoštuje ustave. Predsednik vlade ga je vzel zares, in ker je ocenil, da sam ni ravnal neustavno, je zahteval Brglezov odstop z mesta podpredsednika vladajoče stranke SMC. Ker mu ni več zaupal, z njim pač ne more več sodelovati.

Zdaj pa naenkrat preobrat. Brglez mu je svečano potrdil, da mu zaupa in da Cerar lahko nanj računa. Naenkrat neustavnost in kršenje človekovih pravic vlade nista več razlog, da bi s premierjem ne mogla več dobro sodelovati. In Cerar, ki se je pred tem odločil, da da Brgleza odstaviti brez poglobljenega osebnega pogovora, je po nenadnem tovariškem srečanju Brgleza spet sprejel v krog svojih najbližjih.

In kaj je njuno sporočilo javnosti? Najsvetejša načela, ki jih politik zagovarja danes, bo lahko jutri že pozabil. Ali še bolj preprosto: besede politikov ne veljajo niti štirinajst dni. Zato je komično prebrati vladni projekt Vizija Slovenije 2050. Državna administracija je financirala pol milijona evrov v tekst, v katerem nam sporoča, da bomo leta 2050 Slovenci srečni. In da bomo v sozvočju z okoljem našli ravnovesje kakovosti življenja.

Realnost je drugačna: zaradi želja industrije kani vlada pri Braslovčah za zmeraj uničiti 100 hektarov plodne kmetijske zemlje in podobno površino pri Hočah.

Skratka, najvišji politiki napovedujejo cilje, ki pa jih z dejanji že vnaprej uničujejo.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
kotzi
# 14.02.2017 ob 17:14
super Nezmah...dober komentar
ocalar_1
# 14.02.2017 ob 00:09
Kratko in jedrnato, dobro povedano.
pašeresje
# 14.02.2017 ob 02:00
zaradi želja industrije kani vlada pri Braslovčah za zmeraj uničiti 100 hektarov plodne kmetijske zemlje in podobno površino pri Hočah.

Naj dajo to v naslov!
Katalena
# 14.02.2017 ob 07:33
Hah toti pajaci imajo med sabo tolk dela....da drugega tako ali tako ni casa urejat....oba se spoberita vstran od politike ker tako nista sposobna...vzemita kovcke in na novo migracijsko pot...proti Ameriki mogoce bi vaju Tramp zaposlil kot cistilki svojih stranisc...
windmaster
# 14.02.2017 ob 03:50
Ko se vsako leto zaraste cca 1200ha hribovskih travnikov in pašnikov, kjer so včasih znali tudi kako njivo zaorati, nihče ne črhne niti besedice.
Ko hočejo vzeti 100 ha njiv v rodovitni Savinjski dolini, je cel rompompom.
Pa ne zaradi razlike v rodovitnosti zemlje, ampak zaradi razlike v ceni zemlje! Elita mora zaslužit pa če vse crkne!
Sklonjen
# 16.02.2017 ob 19:49
Cena pomiritve je spoznanje v narodu, da jih na vladi zastopajo ljudje brez hrbtenice in ljudje ki so pripravljeni za pest riža prodati in zabarantati ne le vaša, temveč tudi svoja lastna načela!

Ko se boste ljudje na volitvah naslednjič odločali za levičarje in nove obraze v stalni pripravljenosti, raje še enkrat razmislite!
ivy51
# 14.02.2017 ob 23:59
"Skratka, najvišji politiki napovedujejo cilje, ki pa jih z dejanji že vnaprej uničujejo."

Vse povedano!
Toda kaj ko je ljudstvo indiferentno, ni mobiliziranih vstajnikov in medijev, ki bi jih spodbujali k revoltu. Če bi bil na oblasti JJ, bi se že zdavnaj ponovilo leto 2012-13. Slovenistan!
kotzi
# 14.02.2017 ob 17:16
ja v Hocah bo lakirnica..najbolj ekolosko sporne zadeve...seveda v avstriji jo nocejo..slovenija je dobra za to
zmagoslav
# 19.02.2017 ob 23:15
Cerar me ne čudi. Krščanar pač. Eno govori drugo dela. Sedaj pa gre očitno še Brglez za njim! Žalostno!
vnk
# 16.02.2017 ob 15:52
Toda kaj ko je ljudstvo indiferentno, ni mobiliziranih vstajnikov in medijev, ki bi jih spodbujali k revoltu.

Zamenjal pa jih bo? Tu se pojavi problem, saj ni, da čakajo pametnejše stranke. Po drugi strani pa se dale Nežmah nič ne buni, da vlada odprto piše, kako se albanci sem selijo s celimi družinami iz Kosova zaradi sociale. So tile naši mediji ene ravno toliko dvolični kot naši politiki.
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo