Kolumne
Zelenjava
Če bomo prepustili hrano v roke multinacionalnih podjetij, mladi v lokalnih skupnostih ne bodo dobili novih zaposlitev. Foto: Reuters

Dodaj v

En evro za hektar zemlje

Kolumna Barbare Zrimšek
6. november 2017 ob 12:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pridelava hrane, strateške surovine naše prihodnosti - kmalu nas bo na svetu 9 milijard - nam daje veliko možnosti za nova zelena delovna mesta v pridelavi hrane.

Panu je mlad finski kmet. Njegov oče se je vse življenje ukvarjal s prašičerejo, Panu je imel svoje cilje, začel se je ukvarjati z vzrejo kobilic, novih proteinov. Oče, na začetku razočaran in skeptičen glede sinove prihodnosti, je danes navdušen nad sinovo idejo. Na Finskem so pred kratkim spremenili zakonodajo in vzreja ter prodaja insektov je dovoljena, tako kot že nekaj let pred tem na Nizozemskem.

Kermo je mlad estonski kmet, študiral je logistiko in oče njegovega dekleta ga je navdušil nad idejo vzreje koz. Danes imata z ženo Lindo eno najmodernejših kozjih farm na svetu, surovo kozje mleko in sir gresta na estonskem trgu za med.

Danes ob 18.00 začnemo na TV Slovenija 1 s predvajanjem nove serije evropskega projekta YOUNG VILLAGE FOLK - o mladih, ki nam pridelujejo hrano: Hrana iz mladih korenin.


Peter je doštudiral na športni akademiji v Bolgariji, se vrnil v rojstno vas Bachevo in na družinskem posestvu s konji začel s terapijami povezovanja otrok s posebnimi potrebami s konji. Projekt je nadgradil še s krožnim gospodarjenjem, kamor je vključil kalifornijske črve.

Peter je imel kot inženir strojništva sanjsko službo, kot globalni menedžer za prodajo izpušnih sistemov je živel v svetu Yamahe, Kawasakija, Honde … In življenje je prineslo njegovo novo odločitev. Danes z ženo arhitektko in dvema majhnima otrokoma živi na turistični kmetiji nad Šoštanjem, ki mu jo je prepustil oče in je zelo srečen, da s svojima otrokoma in ženo lahko mirno sede h kosilu, k večerji in pri tem se mu porajajo številni novi načrti - seneno mleko, obnovljiva energija, krožno gospodarjenje ...

Zakaj pripovedujem te zgodbe? Ker sem prepričana, da je mogoče še posebej danes ustvarjati delovna, celo zelena delovna mesta za mlade ljudi v pridelavi hrane. Hrana je strateška surovina naše prihodnosti. V Evropi je preveč mladih brezposelnih, po mojem prepričanju je politični kriminal, da mlade energije ne vključimo v napredek družbe. Le 7,5 odstotka mlajših od 35 let se v EU ukvarja s pridelavo hrane. Vendar hrano vsi potrebujemo vsak dan.

Kmalu nas bo na planetu več kot 9 milijard, če bomo prepustili hrano v roke multinacionalnih podjetij, mladi v lokalnih skupnostih ne bodo dobili novih zaposlitev. Če mladi ne bodo aktivni, ne bodo razmišljali, da lahko vplivajo na svojo prihodnost tudi s tem, da aktivno volijo o ljudeh, ki jim krojijo prihodnost, če že razmišljamo o prihodnjem volilnem predsedniškem tednu ali pa o naslednjih ... In naslednjih volitvah.

Zato imam čisto konkreten predlog. V Sloveniji Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov še vedno razpolaga s številnimi zemljišči. Zakaj jih ne bi ponudili mladim, ki imajo ideje v pridelavi hrane, ZA EVRO PO HEKTARJU? Potrebujemo inovativno mlado energijo, potrebujemo aktivno mlado generacijo, ki bo začutila, da ima v rokah poslanstvo za prihodnost.

Morda v razmislek kmetijskemu ministru? In tudi politikom, ki ves čas v volilnih kampanjah samo sebično promovirajo le sebe: predlagajte konkretno, kako bomo mlado generacijo ponovno aktivirali in njihovo energijo usmeriti v načrte za prihodnost ... Ki jih še kako potrebujemo.

Pannu, Kermo, Peter, Miha, Josefine, Jakob in drugi so me prepričali, da je pomembno, da sem napisala to kolumno, upam, da se nam pridružijo še drugi!

Barbara Zrimšek
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mmeeddoo
# 06.11.2017 ob 16:23
Zakaj pa samo mladim? Mater vam vsem skupaj ...

Pomagajmo mladim, pomagajmo starim, mi ki pa pri vseh izobrazbah, izkušnjah in delovnih navadah, gnijemo vsak dan v K proizvodnjah in plačujemo te pomoči, se pa lahko J !? Ja seveda, en kreten mora pa vse to plačat.
smukač
# 06.11.2017 ob 13:49
Barbara je pozabila, da v Sloveniji mladi radi študirajo in delajo 10 let preko študenta, kmečko delo jim smrdi in kaj ti bo 10 hektarjev za 10 evrov na leto, če nimaš traktorja in vseh nujnih priključkov.
Jon
# 06.11.2017 ob 13:21
Barbara, super članek, čestitam. Pozitivno sporočilo + poziv tistim, ki bi morali poskrbeti za podobno dogajanje v Sloveniji, pa se ukvarjajo s prekladanjem papirjev, evropskimi direktivami in lastnimi projekti. Škoda ker ni še kakšne fotke.
tocco
# 06.11.2017 ob 12:50
Danes so dovoljene sanje jutri je nov dan. Milan Kučan
QUENDI
# 06.11.2017 ob 12:55
.......le zakaj se ne odločijo za Magno.....tepčki......
samogledam
# 06.11.2017 ob 15:50
Pozdavljam pobudo, vec ko bo posameznikov naslo prostor za realizacijo svojih sanj, manj bomo stari v skrbeh.
Zadeti Derviš
# 06.11.2017 ob 14:56
Sveži inovativni pristopi k prehranski samooskrbi predstavljajo strateško priložnost za mobilizacijo domačih človeških virov in revitalizacijo podeželja ter regionalno kohezijo Slovenije, kar bo povečalo globalno konkurenčnost slovenskega gospodarstva in hkrati obvarovalo najboljša kmetijska zemljišča pred degradacijo. Pozdravljam pobudo!
HOR
# 06.11.2017 ob 14:37
Pri nas je glede tega, paradoksalno, problem v že - črvivi politiki...
mcsb4
# 06.11.2017 ob 12:55
In kaj je zgodba Josefine?
ksenak2
# 12.11.2017 ob 19:24
Za delovna mesta v Magni je država Slovenija prispevala kar precej milijonov. Za par sto delovnih mest. Koliko na delovno mesto? Zakaj dobijo brezposelni, ki se samozaposlijo, v najboljšem primeru samo zmanjšanje prispevkov, ne pa nekaj zagonsekega kapitala za svoje lastno delovno mesto, npr v kmetijstvu?
vladarsvemira
# 06.11.2017 ob 19:36
Mmeeddoo dal bi ti 1.000.000 plusev :-)
SrMaček
# 06.11.2017 ob 18:25
Podpora pobudnici, in še namig za narodno blagovno znamko: Slovenija, otok čiste hrane

Hrane brez insekticidov, herbicidov, fungicidov, umetnih gnojil, kot temelj projekta.
Pustimo zemljo našim potomcem takšno, kot smo jo dobili, raje boljšo.
mrgo12345
# 06.11.2017 ob 18:07
Prevelika rast prebivalstva (vsi vemo, katerega) ni problem samo zaradi prehrane. Ali misliš, da je nekdo v Afganistanu ali pa v severni Afriki zadovoljen že, če je sit? Očitno ne, trume mladcev, ki derejo vEvropo se mi zdijo prej nabildane kot sestradane.
Lahko imam vsak dan na voljo 10 vrst zelenjave, pa ne bi hotela živeti v npr. Kairu ali Daki. Gostota poselitve ima neposreden vpliv na kvaliteto življenja.
Kolikor sem prebrala, navedeni zgledi pomenijo višjo kvaliteto hrane za tiste ki to cenijo in so pripravljeni kvalitetno hrano tudi primerno plačati. To je daleč od masovne pridelave.
Cene take hrane niso tiste iz Lidla. In prav je tako.

ps
Priznam, o ceni prehranskih insektov nimam pojma, pa tudi v Lidlu še nisem zasledila tovrstne ponudbe.
mlamat
# 08.11.2017 ob 07:29
V Sloveniji imamo že preveć evropskih koz.
ElTorro
# 06.11.2017 ob 19:25
Ne razumem....v EU se 5% prebivalstva ukvarja s kmetijstvom. Zato moramo še posebej vzpodbujati mlade, pri katerih je ta delež polovico večji kot v celotni populaciji?
mrgo12345
# 06.11.2017 ob 18:09
Ups, moj komentar je bil namenjen:
Iz tega je jasno razvidno, da so sedanje malthuzijanske napovedi katastrofe vsled globalnega pomanjkanja hrane v prihodnosti zaradi rasti populacije ali celo klimatskega dogajanja enako napačne, kot so so se izkazale napaćne že do sedaj...
ponosnikmet
# 06.11.2017 ob 14:49
Če bo hektar 1 evro,sem lahko največji slovenski kmet
kotzi
# 06.11.2017 ob 18:39
haha....srmacek..kdo pa rab zemljo...saj gradimo na njej trgovine..lakirnice..a zdej je pa naenkrat pomembna al kaj,,,,se vec se bo gradilo...ja
HOR
# 06.11.2017 ob 14:48
Iz tega je jasno razvidno, da so sedanje malthuzijanske napovedi katastrofe vsled globalnega pomanjkanja hrane v prihodnosti zaradi rasti populacije ali celo klimatskega dogajanja enako napačne, kot so so se izkazale napaćne že do sedaj...
Dodatno donosi žit v času višjega globalnega segrevanja po ca 1980 izkazujejo trend naraščanja na manj potrebnih površinah, itd...
LINK ali
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c
ommons/thumb/6/65/World_grain_production
.gif/800px-World_grain_production.gif
Barbara Zrimšek
link
Hrana mora biti draga
1
26. november 2017 ob 22:05 Kakšna je hrana, ki jo zavržemo? V akciji bližnje trgovine, že pripravljena, z različnimi aditivi, pred rokom izteka, vendar poceni in z drugega konca sveta, brez predstavljene okoljske cene.
Več novic ...
Kazalo