Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Romana Kocjančič Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač

V čem pa smo si različni? Bog nas je ustvaril po svoji podobi, svobodne, da od Adama in Eve naprej izbiramo med dobrim in zlom. Biti kakor Bog je globoko v nas zapisano že od prvih staršev. Biti prvi, edini in najvišji. Zaradi tega prihaja med nami do ljubosumja in sporov. Zaradi tega je prišlo leta 1054 do vzhodnega razkola, med carigrajskim patriarhom in papežem Benediktom VIII., ker je kronal Henrika II., ki je napadel bizantinsko ozemlje. Zaradi tega je že prej prišlo do Fotijevega razkola v 9. stoletju, pa kasneje do križarskih vojn, do rimsko-avignonskega razkola v 14. stoletju in najbolj zaznamovanih razkolov v 16. stoletju. Spor med cerkvenimi oblastniki v Rimu ter Lutrom, Kalvinom, Zwinglijem in Henrikom VIII. je pomenil rojstvo reformiranih Cerkva in vse do danes številnih krščanskih ločin.

Z razkoli pa so naraščale tudi molitve za spravo in sožitje. Ali so lahko otroci enega Očeta med seboj sprti? Že v 18. stoletju so binkoštniki na Škotskem začeli moliti za edinost Cerkva. Prvič pa je molitveno osmino obhajal anglikanski duhovnik Paul Watson leta 1908. Leta 1948 so se nekatoliške Cerkve združile v Svetovni svet Cerkva. Edinost so pospeševali tudi papeži in najbolj gotovo drugi vatikanski ekumenski koncil. Na njem so bili kot opazovalci navzoči predstavniki številnih krščanskih Cerkva. Po tisočletnem sporu je bilo preklicano izobčenje med katoličani in pravoslavnimi. Leta 1999 sta v Augsburgu katoliška in evangeličanska Cerkev podpisali skupno teološko izjavo o opravičenju. Ekumenski dogodki so bili tudi umestitev koptskega papeža Tawadosa II. v Kairu in obisk ruskega patriarha Kirila na Poljskem in v Sveti deželi. Zasluge za sodobni ekumenizem pa ima z Bratovščino sv. Cirila in Metoda tudi naš blaženi škof Anton Martin Slomšek.

Ekumenizem, gibanje za edinost kristjanov, ima tudi v prihodnje pri nas veliko dela: da odpravimo obsojanje, sodbe, tekmovanje, kdo je prvi, boljši in najboljši, skratka vsa dejanja, ki ne spadajo v odnos med brate in sestre, saj smo pri Bogu vsi prvi, največji in najboljši. Slovenski ekumenski svet, ki obstaja že 50 let, pa naj nam s teološkimi pogovori strokovnjakov postavlja temelje za edinost v različnosti med nami.