Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 10 glasov Ocenite to novico!
Kitajska
"Azijska velikanka je v zadnjem dobrem desetletju doživela bliskovit gospodarski razvoj, komunistična partija pa je uspela kljub korenitim spremembam kitajske družbe v svojih rokah obdržati absolutno oblast," piše Igor Jurič. Foto: Reuters
Igor Jurič
Igor Jurič bo z vami v nocojšnjem Globusu. V predpremiernem predvajanju na RTV 4D že od 20.30 dalje. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Globus

Dodaj v

Kitajski dolgi pohod

Kolumna Igorja Juriča
10. junij 2014 ob 14:50,
zadnji poseg: 10. junij 2014 ob 21:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kdaj natančno se je začel kitajski dolgi pohod med svetovne velesile, je težko določiti, je pa jasno, da bo 21. stoletje v znamenju Kitajske, tako kot je bilo 20. stoletje v znamenju ZDA.

Azijska velikanka je v zadnjem dobrem desetletju doživela bliskovit gospodarski razvoj, komunistični partiji pa je uspelo kljub korenitim spremembam kitajske družbe v svojih rokah obdržati absolutno oblast.

Pred 25 leti so prvi junijski dnevi še ponujali iluzijo, da bo kitajski komunistični režim doživel svoj zaton, tako kot so ga začeli doživljati sorodni režimi v vzhodni Evropi. Sanje o demokratični državi so dobesedno poteptali tanki, ki so za sabo pustili na stotine mrtvih, po nekaterih podatkih celo več tisoč žrtev. Upor študentov na Trgu nebeškega miru je bil zatrt in tudi četrt stoletja po tem dogodku uradne oblasti ne dovolijo nikakršnih spominskih slovesnosti ali javnih razprav o tem dogodku. Izjema je seveda Hongkong s svojim posebnim statusom. Čeprav je na čelo komunistične partije in države lani prišel Ši Džinping, ki je vsaj v odnosu do javnosti prinesel svež veter, pa partija na političnem področju ne popušča železnega prijema.

Precej drugače je na gospodarskem področju, kjer je Kitajska izvedla številne reforme, ki so ji omogočile bliskovito gospodarsko rast (še pred nekaj leti je rast BDP-ja na letni ravni dosegala tudi dvomestna števila, letos naj bi bila rast dobrih sedem odstotkov!). Pred štirimi leti je tako z drugega mesta največje gospodarske sile na svetu spodrinila svojo sosedo in azijsko tekmico Japonsko. Pred Kitajsko so le še ZDA. Hitra gospodarska rast je povzročila tudi hitro naraščanje potreb Kitajske po energentih, surovinah, potrošniških dobrinah in hrani. Kitajska se je zavrtela v vedno hitrejši in strmejši spirali ponudbe in povpraševanja. Ena najtemnejših plati takšnega nebrzdanega razvoja je katastrofalno stanje na področju varovanja okolja. Država se je v zadnjih letih začela zavedati te težave, tako da skuša počasi zmanjšati okoljske obremenitve s strožjimi predpisi in konkretnimi ukrepi.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Helena Milinkovič in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija. Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu. Vsak torek si lahko Globus predpremierno ogledate tudi na RTV 4D.


Da bi Kitajska zadovoljila svoje ogromne potrebe, se je začela ozirati tudi po drugih delih sveta. Na vsaki celini si poišče vsaj dve državi s katerima vzpostavi tesnejše stike in v katere Kitajska s svojimi ogromnimi denarnimi sredstvi tudi veliko vlaga. Naj si bo v nakup surovin (nafta, zemeljski plin,… ), obdelovalne površine ali kot je primer v Afriki, kreditira revne države. Kitajska, ki je tako ali tako že stalna članica Varnostnega svet OZN, s tem svojim mehkim pristopom dodatno povečuje svoj vpliv na svetovnem političnem prizorišču. Peking pa v zadnjih letih tudi ne okleva, če je treba pokazati (vojaške) mišice. S svojimi sosedami se je zapletel v vrsto ozemeljskih sporov, zlasti na območju Južnokitajskega morja, na čigar dnu naj bi bila številna rudna bogastva ter nafta in zemeljski plin. Prisotnost kitajskih vojaških ladij in letal zato na teh območjih ni več nikakršna redkost. V mednarodni skupnosti tovrstne kitajske poteze sprožajo nelagodje, saj si nihče ne želi novega žarišča spopadov, še zlasti zato, ker imajo na tem območju svoje geostrateške interese tudi ZDA. Res pa je, da poznavalci razmer ne pričakujejo, da bi se ZDA dejansko vojaško vpletle v morebiten manjši spopad Kitajske s kakšno od sosed. Pa čeprav so nekatere ameriške zaveznice in imajo z ZDA podpisane tudi varnostne sporazume.

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
soci
# 10.06.2014 ob 16:11
Sanje o demokratični državi so dobesedno poteptali tanki, ki so za sabo pustili na stotine mrtvih, po nekaterih podatkih celo več tisoč žrtev.
Poznam državo, ki je povzročila po svetu neprimerno več žrtev, recimo, da damo poleg še tri nule, govorim seveda le o direktnih, neposrednih žrtvah!
Lep(zastrašujoč?) podatek, ki izhaja iz teksta:imperialistični koncept komunistične partije Kitajske je diametralno nasproten konceptu liberalnega kapitalizma: z direktnimi investicijami, torej ne z vojno-političnimi destabilizacijami držav. Poenostavljeno: kupijo jih. Bojim se, da je ta koncept(trenutno) neprimerno uspešnejši, kajti v teh državah vsaj srednjeročno ni pričakovati revolucij odnosno kontrareakcije na nasilne akcije. To dalje pomeni, da je srednjeročna perspektiva gospodarske rasti Kitajske neprimerno sigurnejša od nasprotne smeri, ki je svoj vrh že dolgotega dosegla. To se odraža tudi v živčnih reakcijah na polju svetovno-politične scene. Zavedajoč se nevarnosti tega trenda Kitajske, ki bo zelo hitro prva svetovna ekonomska (posledično tudi vojaška) sila, lahko pričakujemo, na žalost, še velike pretrese na svetu, kajti ni se lahko odpovedati primatu še posebej, če je ta že v konceptu državnega imperializma.
3dc
# 10.06.2014 ob 19:21
Res pa je, da poznavalci razmer ne pričakujejo, da bi se ZDA dejansko vojaško vpletle v morebiten manjši spopad Kitajske s kakšno od sosed. Pa čeprav so nekatere ameriške zaveznice in imajo z ZDA podpisane tudi varnostne sporazume.

Nekateri očitno ne poznate niti zgodovine pa kljub temu komentirate o Kitajski. Koreja, Vietnam,...ring a bell anyone?
SF-SN
# 10.06.2014 ob 22:56
Če se Kitajska preveč okrepi se tudi Evropi slabo piše, seveda tudi Rusiji, Putina skrbi, da bi se enkrat Kitajska preprosto zaželela Sibirije in bi jih s pomočjo ZDA napadla.
Evropa se naveže na Rusijo, pa nam nihče nič nemore, mi dobimo surovine Rusi pa večji trg in nižje cene izdelkov iz Evrope
Kitajska se naj pa z ZDA bocka za Pacifik, da mamo mir :P
Želodko
# 11.06.2014 ob 10:12
Propad kitajskega komunizma ni iluzija, spoštovani g. Jurič. Država je namreč tako prepolna notranjih problemov - od popolnoma iztirjene populacijske strukture, preko socialnih in etničnih nasprotij, do uničenega naravnega okolje - da je implozija le vprašanje časa. Paničen strah pred to implozijo je tudi razlog, ki kitajsko vodstvo sili v ekstremno rast. KP je zajahala tigra in ga ne zna več razjahati.

Ob očitno kapitalističnih atributih ekonomskega razvoja je posebno vprašanje "komunističnost" Kitajske. Sam menim, da država vendarle je komunistična, saj kaže vse bistvene lastnosti komunizma: pasje življenje delavskega razreda, zatiranje človekovih pravic navadnih ljudi in hkrati nebrzdano razkošje elite, razbohotena korupcija, brezobzirno uničevanje okolja, zatiranje posameznih etničnih skupin (nor. Tibetanci, Ujguri).
komsomolec
# 10.06.2014 ob 20:08
Go Čajna!
Kitajska je tisočletna civilizacija in je bila žrtev zahodnega imperializma, ki jih je moril z opijem in vojnami na milijone. Velika zmaga Mao Ce Tunga in komunistov je Kitajsko iztrgala iz krempljev zahodnih in japonskih okov in odprla pot k svobodi in ekonomskemu napredku.
Zahod napada, hujska in ropa. Vzhod se brani!
kanalija
# 10.06.2014 ob 15:03
Kakšna lahkotnost prehitrega sklepanja in posploševanja.. Tudi irska je bila do 2007 smatrana za ekonomski čudež. Svet se spreminja in to vse hitreje.
janezkranjski122
# 10.06.2014 ob 20:30
je pa jasno, da bo 21. stoletje v znamenju Kitajske, tako kot je bilo 20. stoletje v znamenju ZDA.

Je drek jasno. Jasno je, da bo prej ali slej prehitela ZDA po BDP (nominal), pa še to bo trajalo kakšno desetletje ali dlje, ker jim rast BDPja pada iz leta v leto. Za desetletja naprej pa ne more nihče nič govoriti, kako bo in v znamenju koga bo kaj. Slej ko prej bo nekdo zgruntal ti. močno umetno inteligenco in preostanek zgodovine bo v znamenju tistega. Lahko je to tudi Slovenija ali pa Južni Sudan.

Trenutno še vedno velja, da zahodnjaškost oz. vesternizacija poteka nad kitajci in ne obratno. Kitajci delajo velike kopije zahodnjaških značilnosti, Kitajci se učijo angleško, oblačijo po zahodno, jedo po zahodno, prevzemajo zahodnjaški stil življenja in NE obratno.
IndyBob
# 10.06.2014 ob 15:33
Jasno ni, je pa verjetno.
Igor Jurič
link
Cameronovo zmagoslavje
5
13. maj 2015 ob 10:27 Potem ko je bila prešteta večina glasov volivcev po četrtkovih splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, so skoraj vsi politični opazovalci obstali odprtih ust.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo