Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 22 glasov Ocenite to novico!
Gore
Razgled, ki se ti odpira na planini, budi nove ideje ... Foto: Ivi Čepin
Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kje živim?

Kolumna Barbare Zrimšek
27. julij 2015 ob 06:55,
zadnji poseg: 27. julij 2015 ob 07:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

V petek se je naša ekipa vrnila s snemanja le nekaj 100 km od Slovenije, v Avstriji.

Markusov oče je že leta 1988 začel projekte obnovljive energije v deželi Salzburg. Danes ima posestvo - kmetijo, družinsko podjetje pa ima zaradi izkoriščanja vodne in sončne energije 15 do 20 odstotkov nižje stroške pri predelavi mesa, proizvodnji piva in turizmu.

Markus kot uspešen podjetnik preživlja poletne mesece na planini na več kot 1.700 metrih, kjer pase 100 krav, več kot 200 ovac, konje. In v leseni koči, ki jo je postavil že njegov ded in kjer je njegova babica delala sir, vsak dan sprejme gorske kolesarje, planince in jim v sezoni borovnic pripravi kulinarično posebnost njegove planine, borovnice s polnozrnato moko in sladkorjem, popečene na štedilniku na drva. Vsi so navdušeni ... in se vsako poletje vračajo.

Markus me odpelje še na sosedovo planino, kjer trije mladi ljudje, bratranci in sestrične, živijo čez poletje. Johannes vsako jutro dela sir, Veronika z veseljem postreže gorske kolesarje, ki že navsezgodaj pridejo na planino. Razgled, ki se ti odpira na planini, budi nove ideje ...

Markus in njegova družina so ob vseh svojih dejavnostih srečni in polni pozitivne energije, ki jo tako pogrešam, ko se po 300 kilometrih vrnem domov.

Voznika cisterne, ki je povzročil nesrečo ali pa tudi ne, so po dveh tednih iskanja v okviru nacionalne policijske akcije našli sovaščani z Dolenjskega s pomočjo jamarjev. Gre vendar za življenje. Kakšne stiske je preživljal? Sistem - birokrati so bili neuspešni pri tem, da bi ga našli, morda rešili življenje

Birokrati so jo v času, ko smo snemali v Avstriji, pravzaprav in kot kaže, že prej, zagodli tudi v zvezi z arbitražo in dolgoletnim razreševanjem določitve meje med Slovenijo in Hrvaško.

Birokrati še vedno iščejo rešitve in pritiskajo na Grčijo.

Koliko časa bomo še dovoljevali, da bodo neumne birokratske rešitve uravnavale naša življenja?

Dežela Salzburg danes omogoča, da njeni prebivalci nabavijo električni avto za isto ceno kot stane konvencionalni, na bencin. Torej še vedno obstajajo tudi pametne in človeku prijazne odločitve, če ne drugače, jih je, kot kaže, treba izsiliti.

Barbara Zrimšek, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
melanholik
# 27.07.2015 ob 10:09
No ja, za malo reality checka ...
Voznika cisterne, ki je povzročil nesrečo ali pa tudi ne, so po dveh tednih iskanja v okviru nacionalne policijske akcije našli sovaščani z Dolenjskega s pomočjo jamarjev. Gre vendar za življenje. Kakšne stiske je preživljal? Sistem - birokrati so bili neuspešni pri tem, da bi ga našli, morda rešili življenje

Čakaj, kateri birokrati? Policaji? Gasilci? Jamarji? Psi? Ja, res je, pri iskanju očitno ni bilo vse kot je treba, zato je tudi tako dolgo trajalo. Ampak obravnavat policijske enote s psi kot birokrate je pa najmanj smešno. In če so bile napake storjene, so bile storjene na terenu, ne v pisarnah!

Dežela Salzburg danes omogoča, da njeni prebivalci nabavijo električni avto za isto ceno kot stane konvencionalni, na bencin. Torej še vedno obstajajo tudi pametne in človeku prijazne odločitve, če ne drugače, jih je, kot kaže, treba izsiliti.

A to pa ni birokratska fora? Čisto straight in the face, če je to res, je to možno le zaradi perverzno visokih subvencij, ki bi bile lahko namenjene tudi čemu drugemu (morda celo koristnejšemu). Skratka, tudi odločitev, da se bo to subvencioniralo, je čista politična - torej birokratska - odločitev.

Dajmo no nehat s temi primitivnimi napadi na javno upravo. Tudi to je poklic, kot je vsak drug, IN TUDI TO RABIMO. Če hočemo, da bo delovala bolje, jo je treba nemara celo okrepit, ne pa zgolj rezat!
ankarančanka
# 28.07.2015 ob 17:12
ga. Zrimše,
Mene pa zanima, kdaj bojo začeli novinarji delati svoje delo in nehali samo moralizirati. Ko ste pisali ta skrapucalo, kaj ste želeli doseči? Razumem, da je to kolumna, a drugega kot zelo kratkovidnega pritoževanja ne vsebuje nobene dodane vrednosti.. kako potem dodano vrednost pričakujete od birokratov, če je še sami ne premorete?
MiamiHeat
# 27.07.2015 ob 13:52
Ful posploševanja... ko srečam take ljudi kot je napisano na primeru zgoraj sem vedno tko...meh.
conscience
# 27.07.2015 ob 22:01
To je slika z vrha Tosca...ne planine. ;)
melanholik
# 27.07.2015 ob 10:10
Marsikaj od ostalega drži, je pa mnogo posploševanja.
Tally
# 01.08.2015 ob 07:20
Ne vem, kaj ima birokracija veze z arbitražno afero, policijo in civilno zaščito (iskanje voznika cisterne). Gospa novinarka je očitno "zaspala" pri študijski uri, ko so učili birokratski model. Naj vas poučim; Birokratski model (glavno):
1. specializacije pri izvajanju nalog;
2. vodenje uradnikov na podlagi tehničnih norm in upravnikov glede na upravne norme.
3. stroga hierarhija
ant-zov
# 27.07.2015 ob 08:50
Bravo za te jedrnate misli.
Veseli me da nisem edini, ki je ohranil zdrav razum v deželi norih vladarjev in norih medijev.
Boby21
# 01.08.2015 ob 23:17
Javno upravo potrebujemo, ampak ne tako, da ko kateregakoli uradnika kaj vprašaš, kar bi moral vedet, nima pojma o zadevi. Dokler bo tako, nimamo kaj krepit javne uprave, lahko jo samo redčimo in lahko bi jo še, je pa res, da to potem pomeni, da morajo uslužbenci dejansko delat ne pa kofetkat, hodit na tržnico po zelenjavo, smučat na Krvavec v delovnem času ipd.
gregaa
# 30.07.2015 ob 17:37
Ga ni junaka, ki nebi sijal od navdusenja z 100 kravami in 200 ovcami
orgle
# 29.07.2015 ob 22:00
Gospa Zrimšek! V veliki meri je tega kriv tudi 27. april 1941.
Razmislite malo o tem. Mi smo bili zaradi tega izvrženi iz evropske civilizacije in njenih norm.
lmu
# 28.07.2015 ob 13:55
dobro napisano

pri nas vse propada in nas plenijo kot po tekočem traku; če hoče kdo kaj doma narediti, ga drugi takoj dol zatolčejo; da se ne bodo slabo počutili, ko drugim uspeva, njim pa zaradi lenobe ne

Slovenija, in Slovenci, kot večinoma bolj v kmetijstvo usmerjena država, in da nimamo prehranske samozadostnosti (ta naj bi bila le okoli 60%), in da je veliko ekološkega uvoženo iz Avstrije in Italije je naravno-ekonomsko-družbena katastrofa.

Treba se zbudit, nadgraditi metode pridelovanja hrane, investirati v ekološki razvoj, in mogoče tudi ekološki turizem, kajti v tem je prihodnost (ljudje iz zatohlih mest se bodo hoteli spočiti v čim bolj neokrnjenem in čistem okolju), pa je mogoče še nekaj upanja. Sicer bo šlo pa vse v maloro....
Barbara Zrimšek
link
Hrana mora biti draga
1
26. november 2017 ob 22:05 Kakšna je hrana, ki jo zavržemo? V akciji bližnje trgovine, že pripravljena, z različnimi aditivi, pred rokom izteka, vendar poceni in z drugega konca sveta, brez predstavljene okoljske cene.
Več novic ...
Kazalo