Kolumne
Somalija
UNICEF je že ob prvih znakih pomanjkanja takoj začel stopnjevati svojo pomoč v Somaliji. Med drugim je podprl več kot 700 centrov za ambulantno obravnavo nedohranjenih otrok na terenu (kot na fotografiji) in tako imenovanih stabilizacijskih centrov, kjer dobijo pomoč najhuje podhranjeni otroci, katerih zdravstveno stanje spremljajo zapleti. Foto: UNICEF Slovenija / Tomaž Bergoč
Somalija
Zdravstveni delavci v mobilni ambulanti v Šeik Nuru z merilnim trakom merijo obseg roke 11-mesečne Zamzam. Če trak pokaže na rdečo, pomeni, da je otrok hudo nedohranjen. Foto: UNICEF Slovenija / Tomaž Bergoč
Somalija
Ekipa mobilne zdravstvene ambulante v Šeik Nuru med tehtanjem 11-mesečne Zamzam, ki je hudo nedohranjena. Mobilne zdravstvene ambulante dosežejo tudi otroke v najbolj oddaljenih krajih. Neprecenljive so pri ugotavljanju podhranjenosti in cepljenju otrok proti nalezljivim boleznim. Foto: UNICEF Slovenija / Tomaž Bergoč
Somalija
11-mesečna Zamzam je hudo nedohranjena. Zaradi velikega pomanjkanja se prehranjuje le še z rižem. V mobilni ambulanti v Šeik Nuru je dobila posebno terapevtsko hrano v obliki arašidove paste, ki jo lahko uživa tudi doma. Čez 7 dni mora na ponovni pregled. Foto: UNICEF Slovenija / Tomaž Bergoč
Somalija
Hudo nedohranjeni otroci se zdravijo s pomočjo posebne energijsko bogate terapevtske hrane v obliki arašidove paste z veliko vsebnostjo proteinov. Le trije paketki energijsko bogate terapevtske hrane na dan v 3-4 tednih so dovolj, da nedohranjen otrok pridobi zdravo telesno težo. Foto: UNICEF Slovenija / Tomaž Bergoč

Dodaj v

Lakota v Somaliji: Noben otrok ne bi smel biti lačen

Dnevnik nevladnika (10)
30. julij 2017 ob 06:58
Sheikh Nur - MMC RTV SLO

Somalija je ena izmed držav, v kateri je najtežje biti otrok. V času, ko so naši otroci na vrhuncu poletnih počitnic, se tam za marsikaterega otroka ne ve, ali bo preživel poletje.

Za državo so značilni ena najvišjih smrtnosti otrok do 5. leta starosti, nizka stopnja obiskovanja osnovne šole, izjemno nizka pismenost (pri ženskah celo pod 25 odstotki) in 70-odstotna nezaposlenost. Osnovne storitve so v ruševinah. In v zadnjih dveh letih je padlo le za vzorec dežja.

V državi, ki jo zaznamujejo desetletja spopadov, so leta 2011 razglasili lakoto, zaradi katere je takrat umrlo 130.000 majhnih otrok. Izjemno hiter odziv humanitarnih organizacij na razmere na terenu je preprečil, da bi se v Somaliji letos ponovila tragična zgodba. Kljub temu so posledice suše vidne na vsakem koraku in dodatna pomoč mednarodne skupnosti bo tudi v naslednjih mesecih ključnega pomena za preživetje ljudi.

Junija sem se vrnil iz Somalilanda v Somaliji, kjer sem spremljal pomoč UNICEF-a in partnerjev na terenu. V vsakem zdravstvenem centru, na prenatrpanih dvoriščih zasilnih zdravstvenih ambulant, v začasnih prebivališčih ljudi, ki so v obupanem boju za preživetje prehodili več 100 kilometrov, sem videl otroke. Najbolj so mi v spominu ostali prizori tistih, ki so komaj začeli živeti, pa se že bojujejo za življenje.

Mati lahko malo Zamzam hrani le še z rižem
Ekipa mobilne zdravstvene ambulante v Šeik Nurj je v senci drevesa pregledovala otroke glede nedohranjenosti in izvajala cepljenje proti osnovnim nalezljivim boleznim, kot so ošpice, zaradi katerih je letos zbolelo že več kot 12.300 otrok. Bolezni, ki bi jih bilo sicer mogoče preprečiti s cepljenjem, so lahko za najranljivejše otroke tudi usodne.

Sedemnajst mesecev staro resno nedohranjeno Zamzam je na pregled prinesla mama, ki je povedala, da jim je zaradi suše ter pomanjkanja vode in hrane poginila vsa živina. Zamzam lahko hrani le še z rižem. Zato je izkoristila prihod mobilne ambulante, ki na tedenski ravni obiskuje sedem lokacij. Prevzela je terapevtsko hrano in napotke za oskrbo otroka. Mala Zamzam mora čez sedem dni na ponovni pregled.

Vrečke terapevtske hrane – posebne visokokalorične arašidove paste, ki jo matere dobijo v takih mobilnih enotah, lahko zagotovijo, da nedohranjen otrok pridobi zdravo telesno težo. Dovolj so že trije paketki hrane na dan v 3—4 tednih.

Hudo nedohranjene otroke, katerih zdravstveno stanje spremljajo zapleti, ekipe v mobilnih ambulantah napotijo v stabilizacijske centre. Enega od teh sem obiskal v Hargeisi. Tam se zdravijo otroci, ki so tako slabotni, da sami ne morejo več jesti.

Ubah se je do 17. meseca le dojila in občasno pojedla nekaj riža
Ko sem pogledal po prenatrpani sobi v stabilizacijskem centru za hudo nedohranjene otroke v Hargeisi, ki s pomočjo UNICEF-a deluje od leta 2008, se mi je pogled ustavil na drobni deklici. 17-mesečna Ubah je hudo nedohranjena. Tehta 5 kilogramov. Ubah, katere ime pomeni "roža", in njena mama Hamda sicer z družino prebivata v Šeik Nuru, v centru za notranje razseljene ljudi, ki so domove zapustili zaradi suše in velikega pomanjkanja hrane in vode. V Hargeiso so jo napotili zdravstveni delavci iz tamkajšnje mobilne ambulante. Ker so prostori v Hargeisi natrpani in ni prostih postelj, sta Ubah in mama čakali na tleh. Mala Ubah se je do 17. meseca le dojila in občasno pojedla nekaj riža.

Ido sama ni več zmogla jesti
Da 17-mesečna Ido ni mali dojenček, sem ugotovil, ko se mi je poskusila nasmehniti, in je bilo očitno, da je starejša in poskuša komunicirati z mano. Pa tudi po zobkih. Ido tehta 3,5 kilograma in je hudo nedohranjena. Sama ni več zmogla jesti, zato je bilo nujno terapevtsko hranjenje po cevki. Mama Anab jo je pripeljala iz 35 kilometrov oddaljenega podeželja. Po petih dneh zdravljenja se je dekličino stanje že nekoliko izboljšalo.

Maymun je ostal brez mame
Nekatere otroke v stabilizacijskem centru spremljajo tudi tragične družinske zgodbe, kot na primer Maymuna. Dveletni deček je ostal brez mame, zato zdaj živi z očetom, svojimi bratci in sestricami in z babico Sahro, ki ga je hudo nedohranjenega pripeljala v center. Maymun je bil med mojim obiskom zaradi izčrpanosti že 5. dan v komi. Po pogovoru z babico sem izvedel, da so doma ostali še štirje otroci in oče. Ker je v vasi še kar nekaj nedohranjenih otrok, je bila babica odločena, da – ko zapusti bolnišnico z Maymunom – na pregled in zdravljenje pripelje še druge.

Letos je bilo v podobne centre v Somaliji, ki jih podpira UNICEF (teh je več kot 700), sprejetih že 130.000 otrok. 95 odstotkov jih je zaradi pravočasne pomoči preživelo. A potrebe na terenu ostajajo velike, in ne le v Somaliji. Lakota grozi tudi otrokom v Južnem Sudanu, Jemnu in Nigeriji.

Med pogovori z mamami, babicami in zdravstvenim osebjem sem kljub težkim prizorom in tragičnim zgodbam otrok, ki mi bodo za vedno ostali v spominu, občutil optimizem. Velika solidarnost med prebivalci ter pomoč mednarodne skupnosti in humanitarnih organizacij za ljudi v stiski ne pomenijo le golega preživetja, temveč jim dajejo tudi prepotreben občutek, da niso prepuščeni samim sebi.

Slovenska fundacija za UNICEF zbira sredstva za zagotavljanje nujne pomoči podhranjenim otrokom v Somaliji, Nigeriji, Južnem Sudanu in Jemnu.

.

Prispevati je mogoče:

.

• s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo OTROCI5 na 1919 darujete 5 evrov
• preko www.unicef.si
• z nakazilom na: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, namen: PODHRANJENOST, TRR: SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI12 5740007571482

Rubrika nastaja v sodelovanju s CNVOS – Centrom za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF
17-mesečna Ubah je hudo nedohranjena. Mama Hamda pove, da se je Ubah do 17. meseca le dojila in občasno pojedla nekaj riža. V stabilizacijski center v Hargeisi v Somaliji so jo napotili zdravstveni delavci iz mobilne enote v Šeik Nuru.
Deklica Ido je stara 17 mesecev in je hudo nedohranjena. Tehta komaj 3,5 kilograma. Sama ni več zmogla jesti, zato jo v stabilizacijskem centru v Hargeisi, ki ga podpira UNICEF, hranijo po cevki.
2 leti in pol star Maymun je ostal brez mame. Hudo nedohranjenega ga je v stabilizacijski center v Hargeisi pripeljala babica.
Stabilizacijski center v Hergeisi s pomočjo UNICEF-a deluje od leta 2008. Namenjen je najtežjim primerom hude podhranjenosti, ki jo spremljajo zapleti. Letos je bilo v podobne centre v Somaliji sprejetih že 130.000 otrok. 95 % jih je zaradi pravočasne pomoči preživelo.
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
redwinger
# 30.07.2017 ob 07:15
v Somaliji: Noben otrok ne bi smel biti lačen
Tudi v Sloveniji ne!
Triglavski zmaj
# 30.07.2017 ob 08:02
Revščina, neizobraženost in ženske imajo po ducat otrok. Ali bi humanitarne organizacije lahko kaj storile na področju zmanjšanja rodnosti?
karambo
# 30.07.2017 ob 08:18
Klipan kdor beži pred revščino je ekonomski migrant oz. ilegalni migrant, ne begunec. In če beži pred vojno je begunec v prvi varni državi ne v tisti, kjer bo dobil najboljšo socialno podporo. Vem da je to težko sprejeti ampak takšna so dejstva. Seveda je težko sprejeti dejstvo, da ljudje stradajo, vendar moramo pogledati, zakaj je tako.

Število prebivalcev v Somaliji:
1955: 2.5 MIO
1975: 3.9 MIO
2000: 7.4 MIO
2017: 11.4 MIO
2025*: 14.3 MIO
2050*: 27.0 MIO

Revni narodi naj bi se pred revščino borili z nataliteto, vendar po drugi strani ne morejo in ne smejo pričakovati, da bomo njihovo eksponentno rast prebivalstva plačevali vsi ostali. Danes je v Somaliji 11.4 milijonov ljudi, do 2050 jih bo 27.3 milijonov (še dodatnih 15.6 milijona). Povej, kaj je tvoj predlog, glede na to, da že danes ne morejo nahraniti niti sedanjih 11.4 milijona. In zavedaj se, da gre za samo eno od afriških držav. Celotna Afrika je imela 1950 250 milijonov prebivalcev, danes jih ima 1,25 milijarde in 2050 naj bi jih imela 2,5 milijarde.

Pa še ena zadeva, ki me zelo moti. Opozarjanje na dejstva nima prav nobene povezave s politično opredelitvijo, prej bi rekel, da gre za razmišljanje o prihodnosti zahodnega sveta. Enako sem govoril poleti 2015 in enako govorim danes. Brezglava imigrantska politika bo Evropo spremenila v tretji svet. Kako se torej imenuje svetovno nazorsko prepričanje ki je za ali proti temu? Prav nobene povezave ni z levimi in desnimi. Morda tako misliš, vendar se motiš.

Me pa zelo zanima, kako bi ti rešil težavo eksponentne rasti afriškega prebivalstva. Zelo konkretno vprašanje se torej glasi, kako naj zahodni svet reši/pomaga 2,5 milijarde ljudem v Afriki leta 2050 (njihovo prebivalstvo se bo od danes povečalo za 1,20 milijarde)?

Podpiram vsakega humanitarnega delavca, ki se za te ljudi bori in jim pomaga, vendar gre v resnici za gašenje požara s čajno žličko. Številke bodo mlele dalje. Takšno dejstvo je zelo težko sprejeti, vendar ne vem, kaj lahko kdorkoli naredi. Rešitev morajo najti te države same. Najprej mi pride na misel zmanjšnje rodnosti. Od tam dalje pa potem naprej.

http://www.worldometers.info/world-population/somalia-population/
http://www.worldometers.info/world-population/africa-population/
mali_piscek
# 30.07.2017 ob 07:27
Ljudi na našem planetu je pač preveč. Nekaterim to ne bo nikoli jasno. Malthus je to že opisal na prelomu iz 18. v 19. stoletje, pred več kot dvesto leti.

Vsako geografsko področje omogoča preživetje določenega števila prebivalstva. Če se to prebivalstvo preveč namnoži, da ni dovolj virov, se mora začeti seliti ali pa ga je potrebno hraniti. Pa tudi to ni rešitev, ker prebivalstvo še naprej narašča. Če se preselijo drugam, se problem prenese drugam, če se jih hrani, se jih namnoži še več.

In ker ljudi, ki živijo na robu in jih zanima le golo preživetje, ne boš nikoli izobrazil v ekološki smeri, je vse skupaj brez pomena. Množili se bomo še naprej, do bridkega konca, ko bomo požrli svoje vire preživetja.

Prav včeraj sem po radiu poslušal, da smo pravkar pojedli vire za celo leto, en dan prej, kakor prejšnje leto. Pa je zgolj konec julija. Trenutno trošimo 1,7 zemlje.

In hkrati razni demagogi govoričijo o trajnostnem razvoju. Smešno, da pokneš od smeha.

Kar navadite se na takšne novice, ker jih bo vedno več.
patriot1970
# 30.07.2017 ob 08:01
Nada Hassan se je januarja iz okolice mesta Burao na vzhodu Somalije..........na dolgo in težko pot je vzela svojih osem otrok........

http://www.rtvslo.si/svet/nada-iz-somalije-je-ostala-brez-vsega-a-ne-brez-upanja/427794

Kaj mož od Nade in oče osmih otrok,.......je pokojen,.......ali pa so mu mogoče "humanitarne" organizacije,.....kot veliki večini moških... omogočile pot v obljubljeno deželo "Evropo"?
mihaing
# 30.07.2017 ob 08:45
Minili so časi, ko ste novinarji lahko pihali na dušo z takimi članki...
zapatist
# 30.07.2017 ob 08:15
Prav se mi zdi, da so članki o tem, kako drugje po svetu ljudje živijo oz. ponekod životarijo.

Bi pa samo na eno stvar opozoril.

Mislim, da je potrebno, da mora, sploh v javnem mediju biti striktno ločeno novinarsko delo od reklam.

Ne glede na to, da ima Unicef plemenito poslanstvo, je še vedno neka organizacija.

Tudi ne moti me, če MMC takim organizacijam omogoča brezplačno predstavitev ali brezplačno promoviranje.

Moti me, da ni jasno razvidno zakaj gre. In kolikor vem, mora biti po zakonu jasno razvidno, kdaj gre za avtorkso delo in kdaj za oglaševanje.

Upam, da ne bo narobe razumljeno. Opozarjam samo na neke načelne principe, ki se jih kolikor vem morajo po zakonu držati mediji.
Tetameta
# 30.07.2017 ob 08:48
Saj ne rečem, da tole ni grozno, samo pismo no, osem otrok bi tudi sama težko normalno preživela, kaj pa šele sredi ničesar v Somaliji... Potem pa se jih en kup takih otrok iz Somalije in podobnih faliranih držav, ko odrastejo, znajde na čolnih za Evropo...ker Evropa jih bo brez problema preživljala, pa to...
patriot1970
# 30.07.2017 ob 08:37
Švedska bo deportirala 80.000 zavrnjenih prosilcev za azil.

Prosim "open border" aktiviste, predstavnike UNICEFA,.......da napravijo izračun koliko otrokom bi pomagali z denarjem,.......... kateri je bil vložen v nastanitev, oskrbo in povratno vozovnico teh 80.000 zavrnjenih azilantov.

http://time.com/4197435/sweden-deport-asylum-seekers/

UNICEF,......najprej potrkajte na državna vrata, da denar namenjen namestitvi prebežnikov preusmeri na odpravo lakote,........potem lahko pričakujete tudi mojo donacijo!
Simon_Marini
# 30.07.2017 ob 09:20
Unicef že 50 let kaže podhranjene otroke. Organizaciji, ki zlorablja otroke na tak način ( namesto, da bi zaustavila stihijsko razmnoževanje ) utreza, da jih je čim več in da lahko na ta način zbira denar. Trideset procentov za delovanje same organizacije je lep denar. Zbereš milijardo, 300 milijonov pa porabiš sam. Plemeniti cilji my ass. Plemenito bi bilo, če bi nasploh preprečevali odvečna rojstva. Sicer pa je tudi v tem priložnost: ustanovimo organizacijo, ki bo zbirala denar, da bo zmanjšala število rojstev v teh državah.
Sebastjan666
# 30.07.2017 ob 08:43
Koga vse najdemo v izvršnem odboru UNICEFa

Anthony Lake - trenutno vodi UNICEF
Od leta 1969-70 pomočnik Henrya Kissingerja
Svetovalec na nacionalnost pri Billu Clintonu (1993-1997), ki ga je kasneje nominiral za položaj Director of Central Intelligence - a nominacija ni uspela.
Bil je direktor za Policy Planning - 1977- 1981
Bil je član Campaign for American Leadership in the Middle East
Je član Rockefellerjevega Council on Foreign Relations (Sicer pa je UN še ena ustanova, ki jo je ustanovil Rockefellerjev klan, za širjenje svoje geopolitične globalne ideologije).
Bil je med drugim profesor na elitni jezuitski univerzi Georgetown (tam tudi Bill Clinton), kjer je predaval Dejavnost diplomacije.
Leta 1999 je skupaj z Davidom Rothkopfom ustanovil Intellibridge - strateško analitično podjetje.
David Rothkopf -
deluje kot gostujoči strokovnjak pri Carnegie Endowment for International Peace - poleg Rockefeller Foundation (Council on Foreign Relations), Ford Foundation, Open Society Foundaiton eden od vodilnih motorjev globalizacije.
Je tudi član U.S. Institute of Peace, kot tudi Rockefellerjevega Council on Foreign Relations.
Je tudi profesor na School of International and Public Affairs, ter na jezuitski Georgetown School of Foreign Service.
Bil je pa tudi upravni direktor pri Kissinger Associates .

Izvršni odbor sestavljajo:
Walton Alfonso Webson - iz Antigve in Barbude
Stalni član Združenih narodov za Antigvo in Barbudo, ter od leta 2017 Predsednik izvršnega odbora na mednarodni ravni.
Ima magisterij pridobljen na New School for Social Research - ustanovil naftni mogotec Hiram Halle ter bančna in naftna oligarhija Rockefeller.

Abdallah Yahya Al-Mouallimi - stalni predstavni Savdske Arabije v UNu
Sedi v upravnem odboru General Organization for Military Industries (Savdska vojaška industrija)
Ustanovitelj investicijskega podjetja Dar al-Mouallimi Consulting Company
Ima magisterij iz Stanford University.

Yemdaogo Eric Tiare - stalni član UN iz Burkine Fasa
Bil veleposlanik v Španiji, Franciji, Vatikanu,....
Nekdanji član UNESCO -

itd itd

Sicer UN je ustanova ustanovljena s strani družine Rockefeller&Co. (katera je veliko prispevala v vzponu nacional socializma), kot nadaljevanje League of Nations (katera je prav tako nastala v glavah istih ljudi) za globalno bančno (v ozadju je sicer druga ideologija - vprašajte Roberta Mullerja in prostozidarje iz Theosophical Society) vladavino na planetu. Nedavno se je Rockefellerju Ban Ki Moon javno zahvalil za vso 'filantropijo' pri UNu.
zapatist
# 30.07.2017 ob 09:08
@ajša

Afrika je ogromna celina. Države in področja se med seboj zelo razlikujejo po standardu, družbenih razmerjih, revščini, dostopu do pitne vode itd.

Tako, da so taka pisanja, kot se jih ti greš, neko posploševanje...ki kaže na to, da ali ne veš o čem pišeš....ali pa namerno pišeš neke parole o Črni Afriki.

V kolikor pa je imel Gadafi v Somaliji načrt zagraditi vodovode....pa se opravičujem.

P.S.1.
Gadafi je bil belec. Pripadnik belcev, ki so v Afriko prišli pred stoletji prišli iz Arabskega polotoka.
P.S.2
Predvidevam, da bi se omrežje za pitno vodo delalo na podlagi zahodnih tehnologij in ne na tradicionalen način? Kako gre to skupaj s tvojo parolo..pustimo te črnce pri miru?
patriot1970
# 30.07.2017 ob 08:30
Dokler bodo "humanitarne??" organizacije vozile "prebežnike" v Evropo,.....dokler bo EU in Slovenija namenjala denar za oskrbo, namestitev in integracijo teh "prebežnikov"......dokler bo Slovenija financirala Mirovni Institut in podobne organizacije,......ne pričakujte z moje strani nikakršne donacije!

Bom pa z veseljem doniral, ko bo denar namenjen integraciji prebežnikov, mirovnemu inštitutu,.....preusmerjen na odpravo lakote!
osservatore
# 30.07.2017 ob 10:04
@ajša55555

Tako mimogrede, nekdo ta teden je objavil izračun, ki že nekaj časa kroži po spletu,,,če bi vzeli 3-člansko družino, in vsaka družina dobi 700m2, bi vse zemljane lahko naselili v državo Texas, pa še nekaj malega bi ostalo..


Namesto, da kot butasta papiga ponavljaš neumnosti iz interneta raje sama preveri izračun (če si dovolj izobražena seveda) in premisli o čem blejaš. Ker ti to očitno ne gre, bom to zate opravil jaz:

(7 500 000 000 / 3) * 700 = 1.75 * pow(10,12) = 1.75 * 1000000000000 m2 = 1 750 000 km2

Površina države Texas = 696241 km2

1750000 / 696241 = 2.5

1. Za začetek en Texas ne bo dovolj, ampak potrebuješ 2.5 Texasa da tja naseliš populacijo.
2. Take primerjave in izračuni so skrajno (ampak res skrajno) diletantski in zavajujoči (bebavi).
3. Pa ne me zdej "vleči za jezik" in provocirat po globokoumni razlagi točke 2. Če potrebuješ razlago in dojemanje tega kar sem zapial, se vrni v šole (alpa beri knjige in ne samo internet), da si razširiš znanje o vodi, hrani, potrebnih površinah za pridelavo hrane, namakanju, živinoreji, pragozdu, suši, delovnih mestih, energetskih potrebah, lebensraum, eksponencialni rasti .... in potem boš morda dojela o čem teče beseda. Ja?

PS.
Preberi si poučen post od karamba, ki ti je na primeru rasti somalskega prebivalstva slikovito prikazal kaj, matematično in realno, pomeni pojem eksponencialna rast.
rampage
# 30.07.2017 ob 09:24
Kaj pa če bi starši začeli kazensko odgovarjati če naredijo otroka za katerega vedo, da ne bo imel kaj za jesti?
zapatist
# 30.07.2017 ob 09:11
@Ajša
Ko je Gadafi začel graditi vodovod po CELI Afriki, so ga ubili

Po kateri CELI Afiki je Gadafi začel graditi vodovod?
Vzemi zemljevid Afrike in naštej vse te države v katerih je Gadafi gradil vodovod?

Boš začela na jugu Afrike? Morebiti Vzhodu? Kaj pa če bi si za za izhodišče vzela tropski del? Ali pa Zahod..kakšno Gano na primer?
zapatist
# 30.07.2017 ob 08:35
@ajša

Praviš, da smo za vse krivi mi in ameriška demokracija. In da jih moramo samo pustiti pri miru itd...

Pa si si ti prebrala oglas? V njem piše, da otroci umirajo zaradi lakote in bolezni proti katerim bi se lahko cepili?
Sam se še kako strinjam s tem, da je zahodni svet v preteklosti in tudi še sedaj, drugim narodom po svetu storil ogromno krivic in jih izkoriščal.

Samo...sam direktne povezave s težavami v Somaliji pa ne vidim. Tja se demokracija ni izvažala, za Zahod pa je itak nezanimiva. Tako, da ne vem, kako bi rešili njihove težave s tem, da bi jih prenehali zasužnjevati, jim uvažati demokracijo,humanitarne vojne itd...kot ti pišeš.

Bi znala pomagat? Konkretno...kaj od tega, kar pišeš zahodni svet počne v Somaliji?
zapatist
# 30.07.2017 ob 08:20
Drugo bi tudi bilo...če bi pod "člankom" ki ga je napisal direktor ene od humanitarnih organizacij, bile navedene vse možnosti, naslovi in številke vseh humanitarnih organizacij...

Tako pa direktor ene napiše oglas za eno ...in ta oglas se poskuša predstaviti kot novinarski članek.
el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 09:03
Tako mimogrede, nekdo ta teden je objavil izračun, ki že nekaj časa kroži po spletu,,,če bi vzeli 3-člansko družino, in vsaka družina dobi 700m2, bi vse zemljane lahko naselili v državo Texas, pa še nekaj malega bi ostalo....Toliko o prenaseljenosti. Saj si lahko vsak sam izračuna i ne blejat k ovca.

A je s tabo vse vredu? V Texax bi ti brez problema 7,2 milijarde ljudi pa še nekaj bi ostalo? Texas je velik za dve Nemčiji (700,000 km²). Če bi v Texas naselili celoten svet bi to pomenilo 10,000 ljudi na km² kvadratni kilometer (Slovenija 100 ljudi na km²), veš kako gosta naseljenost je to. Indija ima 3,2 milijona km² (5x več kot Texas), pa je z 1,3 milijarde preko poseljena.
el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 10:17
Kitajska meri 10 milijonov km² in 1,3 milijarde ljudi. In se utaplja v smogu, industriji, umazaniji, odpadkih, da ne govorim o kakovosti vode, zemlje... Jejo vse kar jim pride pod roke, mačke, podgane, miši. Eni pa kar v Texas z 7 milijardami.
boro007
# 30.07.2017 ob 08:59
@ajša55555

...
Tako mimogrede, nekdo ta teden je objavil izračun, ki že nekaj časa kroži po spletu,,,če bi vzeli 3-člansko družino, in vsaka družina dobi 700m2, bi vse zemljane lahko naselili v državo Texas, pa še nekaj malega bi ostalo....Toliko o prenaseljenosti. Saj si lahko vsak sam izračuna i ne blejat k ovca.


Se strinjam da ne smemo samo blejat ko ovce... Lahko pa vsaj preveriš izračun, če 696.241km2(wikipedia) razdeliš na zaokroženo 7.000.000.000 ljudi...

Tudi če vzameš največjo ameriško zvezno državo Alasko ne prideš na 700m2 na tričlansko družino.
el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 09:50
Ajša...torej ni problema, ker itak vse ljudi lahko namestimo na površino Teksasa? Po taki logiki in izračunih to ne bo več človeka vredno življenje, temveč bo bolj podobno kakšni kokošji farmi, kjer živali životarijo na kupu, kot vžigalice...

Gosta naseljenost: bolezni, kriminal, mamilarski karteli, mafija, prostitucija, na tone in tone odpadkov, umazanija... Že ko prideš v kako malo večje blokovsko naselje v Ljubljani, kjer živi 25,000 ljudi na kupu so problemi. Da ne govorim o Mexico City, Sao Paolo, Moskva, LA, New York, zdaj že Paris, London, Berlin...

To enim ni jasno. Oni bi kar naselili v Ljubljano 5 milijonov ljudi, če je treba, saj v tem ne vidijo problema.
zapatist
# 30.07.2017 ob 10:19
@ajša

Samo še to. Malo hecno deluješ tudi s trkanjem po prsih..češ drugi smo sledilci..ker pač nismo v OŠ ves čas sedeli na ušesih....ti pa si kao superiorna, ker kdaj pa kdaj preberes kakšne pamflete, ki kroži po medmrežju...in jih kot suho zlato širiš naprej.
osservatore
# 30.07.2017 ob 10:16
@patriot1970

Prosim "open border" aktiviste, predstavnike UNICEFA,.......da napravijo izračun koliko otrokom bi pomagali z denarjem,.......... kateri je bil vložen v nastanitev, oskrbo in povratno vozovnico teh 80.000 zavrnjenih azilantov.

Popolnoma se strinjam s tabo.
Nikolaj
# 30.07.2017 ob 09:49
Prevelika nataliteta je v bistvu hud zločin staršev, zaradi katerega otroci umrejo od lakote.
zapatist
# 30.07.2017 ob 10:32
Slovenija 20.000 km2
Texas 700.000 km2

Torej Teksas je za dobrih 30 Slovenij.

Previvalstva je 7 milijard.

7 milijard deljeno s 30 je 233 milijonv

Ajša trdi, da bi v Sloveniji brez težqv lahko živelo 233 milijonov ljudi...imeli bi ob tem še vsak zase par km2 prostora samo za sebe.

P.S.

Pa govorimo o Sloveniji, ki me izredno bogata z naravnimi viri kot je voda na primer.
el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 10:11
Zdaj ima Texas 27 milijonov ljudi (40/km²). Po novem pa bi jih bilo kar 7,2 miljarde (10,000/km²). Za eno gredo krompira ne bilo prostora. Hehe, to bila veselica v Texasu. Že zdaj ko je na tričetrt prazen, je poln orožja. To bi padali kot muhe.
u dun goofed
# 30.07.2017 ob 11:53
UNICEF je nateg. Šef UNICEF-a dobi več kot milijon dolarjev plače na leto. Maksimalno 5% vašega darovanega denarja gre dejansko za reševanje problema, za katerega rešitev darujete. Ostalih 95% se razdeli med UNICEF birokracijo. Da ne govorimo o tem, da vso prispelo pomoč skoraj nemudoma zaseže ali v tistem trenutku lokalna vlada ali pa lokalni warlordi, ki jo nato ali porabijo zase ali pa jo prodajo naprej.
Če pa se že deli za đabe hrano, obleko in ostale surovine pa nastane še dodatni, mnogo večji problem: kako lahko lokalne firme, podjetniki itd. sploh tekmujejo z ZASTONJ ROBO ki nastane na trgu takrat? Odgovor: ne morejo, zato pa je ekonomija afriških držav v perpetualnem razsulu. Kako lahko npr. lokalni trgovec s kravjim mlekom zasluži s prodajo mleka, če ga lokalna UNICEF ustanova tala zastonj? Trgovec tako ne more zaslužiti in se mu NITI NE DA delati, ker raje gre folk po zastonj robo kakor pa da plača temu trgovcu. In tako je začaran krog, ki se nikoli ne konča. Ta ''pomoč'' je pravzaprav ena izmed glavnih krivcev za bedo v Afriki.
Zato pa drži rek, raje jih naučimo loviti ribe kot pa da jim vsak dan dajemo ribe zastonj.
Na enakem principu delajo vse ''človekoljubne'' organizacije.
mali_piscek
# 30.07.2017 ob 10:57
ajša55555 08:25

Če bi Afričanom pustili živet življenje na njihov način, ne bi bilo nobenih problemov.

Če se ne bi vtikali v Afriko, bi naravna selekcija sama regulirala njihovo prebivalstvo. Torej, če jim ne bi pošiljali hrane in medicinske pomoči, bi jih bilo bistveno manj in množično bi umirali, pa se ne bi nihče sekiral, ker je pač to naravna selekcija v afriškem geografskem področju. Preživel bi le vsak deseti rojeni otrok.

Ti pa bi bila srečna, če se mi ne bi vtikali v Afriko, tudi zato, ker ne bi vedela, kako se tam umira, ker pač ne bi bilo novinarskih vesti. Tako bi bilo, če se ne bi vtikali.
Audy
# 30.07.2017 ob 10:48
Nekaj 100 miljonov iz Zahodnega sveta ne more reševati nekaj miljard revežev iz tretjega sveta.

el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 10:02
Uh, ali pa v takem je tudi fajn za živet.
Nikolaj
# 30.07.2017 ob 09:48
@ajša55555
Povsem napačno razmišljanje. Na vsakega zemljana res pride kar primerna površina kopnega, a zmanjka primerne površine obdelovalne zemlje. V puščavi in na Himalaji ter močvirju ne moreš gojiti krompirja. Tudi vse gozdove tega sveta ne moreš spremeniti v polja na katerih boš gojil zelje in kolerabo.
Alorius
# 30.07.2017 ob 10:48
Lakota v Somaliji: Noben otrok ne bi smel biti lačen

Naslov bi moral biti drugače:

Lakota v Somaliji: Noben odrasel Somalijec ne bi smel producirat več kot 1 otroka

Simpl kot pasulj... pa saj fora je v tem da če prekinemo dobavo od Evrope bi v 10 letih rešili prenaseljenost Afrike...
zapatist
# 30.07.2017 ob 13:27
@osservatore

Mene predvsem moti to, da ti ljudje, pozivajo nekega povprečnega Slovenca, da naj daruje, ob tem pa si iz teh donacij, ki so namenjene tem otrokom, izplačujejo nadpovprečne dohodke.

Nekako ne gre skupaj s njihovim poslanstvom in s njihovim pozivom k solidarnosti.

Pišem pa to tudi zaradi tega, ker sem bil sam že kar veliko po svetu. Tudi v revnih deželah in sem spoznal delovanje določenih NGO. Ne bom trdil, da so vse iste...ampak večina kar sem jaz opazil pa ...ni bila prijetna slika.
zapatist
# 30.07.2017 ob 12:42
Za enega otroka v Somaliiji, da okreva od stradanja se potrebuje 3 proteinske dodatke na dan 3 do 4 tedne.

Zanima me, koliko je cena takega dodatka...oziroma treh..to je dnevna terapija, da bi znal izracunati, koliko otrok, ki bi bili terapije potrebni, le te ne dobi zaradi zelo visoke plače gospoda, ki je podpisan pod oglasom.

Če je povprečna slovenska neto plača dobrih 1000 evrov na mesec, gospod pa dobi 2500 neto...to pomeni 1500 evrov več od povprečja.

Torej...zanima me, koliko proteisnkih dodatkov se lahko kupi za 1500 evrov na mesec.

Gospodu Tomažu Begoču bom zelo hvaležen, če v naslednjem oglasu postreže še s tem podatkom.
el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 09:20
če bi vzeli 3-člansko družino, in vsaka družina dobi 700m2, bi vse zemljane lahko naselili v državo Texas, pa še nekaj malega bi ostalo....Toliko o prenaseljenosti. Saj si lahko vsak sam izračuna

Po tvoji matematiki bi pa lahko zgradili kar150 tisoč stolnic višine 400, ala WTC v katerega je šlo 50.000 ljudi. In bi na ozemlje pol Slovenije preselili celoten svet.

Tako bi pa zgledal celoten Texas (za dve Nemčiji) brez enega drevesa, če bi vanj naselil celoten svet.
Glimseye
# 30.07.2017 ob 08:03
Malo za hec, veliko pa zares.
Iz članka nekaj dni nazaj:
"Za enak proteinski vnos pri gojenju čričkov porabimo 25-krat manj hrane, 300-krat manj vode in ustvarimo 60-krat manj toplogrednih plinov kot pri reji goveda,"
boro007
# 30.07.2017 ob 10:23
@ajša55555

Tudi če ti uspe izračunat površino tako da se ne bodo ljudje počutili utesnjeno, moraš odbit še prostor za ceste, upravne stavbe, železnice, letališča, in vso infrastrukturo kjer bomo lahko izdelali stvari da bomo tešili svojo slo po potrošnji...

In to je še največji problem, potrošnja... Trenutno se najhitreje razvijata državi, ki skupaj prispevata 1/3 prebivalstva tega planeta, to sta Kitajska in Indija. Težava so naravne dobrine, zaradi potrošnje in rasti prebivalstva bo največji problem voda oz. prekomerno onesnaženje vode. Brez I-Phona bo šlo, brez vode pa malo težje.
redwinger
# 30.07.2017 ob 09:49
@scarlet
Nisem ne levičar ne desničar
V žiljenju se nisem bil na volitvah,sovražim vse politike.

Saamo pa zivim v taki regiji kjer je kar velika revščina in poznam kar nekaj družin,ki potrebujejo pomoč.

No si me slišala al povem še enkrat.
zapatist
# 30.07.2017 ob 12:58
Berem, da je gospod, ki je podpisan pod tem člankom, bil pred kratkim tudi sam v Somaliji.

Torej zanima me:
1. Ali si je pot v Somalijo kril iz svoje lastne lepe plače ali pa je šel denar zanjo iz zbranih sredstev za revne in lačne otroke?

2. V primeru, da je šell denar za to potovanje iz žepa slovenskega Unicefa, me kot občasnega darovalca zanima, kolikšen je bil ta znesek?

3. V primeru, da je šel denar iz doniranih sredstev me še zanima ali je njegovo potovanje v Somalijo prinselo kakršnokoli dodano vrednost za somaljske otroke? Je višina sredstev za to potovanje upravičena glede na prispevek, ki ga je gospod prinesel somalijskim otrokom?

Upam, da nam boste, gospod, v naslednjem članku podali vse te informacije, saj samo transparentnost krepi ugled in zaupanje v take ustanove, kajne?
eMZe
# 30.07.2017 ob 13:54
Noben otrok ne sme biti lačen...
zaradi neodgovornosti tistih osebkov, ki se jim pač fučka, koliko potomcev bo lačnih. Oni jih imajo pač "pravico" producirati. Zagotovljeno po možnosti s kako versko nakladancijo.
vnk
# 30.07.2017 ob 12:07
Na tej strani mečemo stran hrano in cepiva, na oni strani trpijo otroci in umirajo.
In tak članek je potem ocenjen z oceno 1.3.
To vse kaže v kakšni moralni katastrofi smo mi na tej strani.
Res, hudo je gledati trpljenje, hudo je gledati smrt.
Najhujše od vsega pa je v tem videti lastno senco, kajti zahodnjaki k globalnemu segrevanju prispevamo levji delež.
Najlažje je ignorirat in iskat izgovore, da mi s tem nimamo nič. Zase se brigaj, drugo ni pomembno. Važno je da so delnice že zrasle, da sem dobil 0.5% višjo plačo in da je Chelsea zmagal.
Res ne vem, kaj je hujšega, propad vrednot ali propad eksistence, kajti eno definitivno vodi v drugo.
Ne živimo vsak na svojem otoku sredi vesolja ampak na skupnem planetu, na katerem je vse prepleteno.


Sklepam, da komentiraš iz Afrike, kjer delaš kot prostovoljec? Ali nam pridigaš iz fotelja, zato da se sam bolje počutiš, ker si isti kot mi? :)
el kondor prevc
# 30.07.2017 ob 10:24
EU meri 4,5 milijona km² z 510 milijoni prebivalcev, pa je vse skupaj že na meji. Odpadki, industrija, segrevanje, teh milijon beguncev nimaš kam dat, nimajo dela, beračijo. Pariz, London, Marseile, Kijev, Neapelj,... postajajo vse večje greznice. In to še ob dokaj redki poseljenosti, kultiviranosti, redu, pravilih itd...
Alorius
# 30.07.2017 ob 09:31
Starši morajo kazensko odgovarjat če sproducirajo otroka ki ga ne morejo nahranit... simpl... Unicef in podobne je potrebno ukinit, ker s tem samo služijo... 30% gre za delovanje unicefa... in tam not so sami bogataši!
galoper
# 30.07.2017 ob 08:34
Ko odrastejo bodo prišli kot prebežniki sami iskat možnost prživetja?
barezi
# 30.07.2017 ob 08:09
Vsaka država naj ima toliko prebivalstva, kot ga lahko napoji in nahrani. Seveda to velja za ztabilne države, ne za tiste v vojni.
cairns
# 30.07.2017 ob 19:30
samogledam
in zakaj nikoli ne pisete o lakoti in bedi prenaseljene Indije?

Zato obstaja preprosta razlaga.
Indijci nikoli ne bodo rinili v Evropo. Takšni članki so predpriprava na še večji naval Afričanov na Evropo.
Plačani članki s strani Unicefa poizkušajo pri ljudeh vzbuditi simpatije in usmiljenost. Pri večini ljudi takšno pisanje doseže ravno nasproten učinek. Ljudje niso vezani na informacije samo iz enega vira, zato si lahko sami ustvarijo svoje mnenje.
neprilagojen
# 30.07.2017 ob 15:28
Lakota v Somaliji: Noben otrok ne bi smel biti lačen

zanimivo
kake veze ima lakota z Janezom iz Ljubljane, janez iz Ljubljane ko je lacen se ne mnozi, pac pa poskrbi za tistega edinega otroka, nekateri pa svojo energijo porabijo za to, da se vse bolje mnozijo
zal, tega ne podpiram in ni mi mar pa naj se slisi se tako kruto, ce bosta Janezek ali Metka lacna se bom od srca odrekel svojega obroka za njih
sicer verjetno v Somaliji verjetno premalo delajo ali se molijo, ker imajo casa toliko otrok spoceti
Sebastjan666
# 30.07.2017 ob 12:41
Niso "open border aktivisti" in predstavniki Unicefa začeli nobene vojne, niso napadli nobenih držav, niso ubili nobenega človeka, ne prodajajo orožja šeriatskim Saudijcem, ne vabijo ljudi v EU in ne dajejo miljard letno za orožje.
Vse to delajo tisti, katere podpiraš ti in tebi podobni.


Ta stavek pove veliko o našem najbolj znanem aktivistu ZLa, @Klipana. Ko te vodi izkrivljena ideologija (vera), in ne dejstva.

In kako to UNICEF vodi član Council on Foreign Relations Anthony Lake (bil tudi Kissingerjev pomočnik), med drugim vodilni avtor poročila, ki ga je financiral Rockefellerjev CFR More than Humanitarianism: A Strategic U.S. Approach Toward Africa .

Med drugim najdemo v vodstvu UNICEFa tudi Abdallaha Yahya Al-Mouallimija, ki sedi v vodstvu savdske vojne industrije General Organization for Military Industries, ki deluje pod vodstvom tebi zelo ljube šeriatske Savdske monarhije.

itd itd itd

Namesto, da pišeš 'leve' pravljice (v imenu Wall street bankirjev), bi bilo boljše, da začneš brati še kaj resnega.
rubin
# 30.07.2017 ob 12:40
To je tako, več kot je ljudi, manj naravnih virov je na prebivalca za dostojno življenje. Tu ni samo obdelovala površina, je tudi dovolj vode za razgradnjo strupov, dovolj površine za sončne elektrarne, dovolj gozdov za čiščenje zraka itd. Preden nastopi množično umiranje zaradi lakote se ljudje dušijo v strupih in smogu, drenjajo, nobene dobre ekstenzivne prehrane, vse forsirano s umetnimi gnojili in pesticidi da je pridelek maksimalen... Pa regulacija rojstev bi mogla biti številka ena problem! Ne pa borza, cikli.... V Afriki ni rešitve kot pomoč zgolj če se vsako žensko po rojstvu prvega otroka sterilizirana. Za ostale narode se da s davčno politiko regulirati. Sedaj pa dušebrižniki minuse.... Ja, ločevanje odpadkov pa varčne žarnice in da se papircke pobira za sabo bo rešilo problem, kot politiki ovcam trobijo, ha ha ha ha
Dnevnik nevladnika
link
Znebimo se fosilov
10
5. oktober 2017 ob 15:28 Verjetno ste že pozabili na nastop premierja Cerarja pred novinarji, v katerem je uporabil rekvizit z napisom "Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve".
Več novic ...
Kazalo