Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 14 glasov Ocenite to novico!
Peter Mlakar
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Dodaj v

Mi najprej - čez vse mi

Kolumna Studia City
12. marec 2018 ob 21:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na določenih delih planeta smo priče vzniku političnih ideologemov, s katerimi se istoveti precejšen del ljudstva in katerih značilnost je strnjena v formuli MI NAJPREJ.

Se pravi, postavljanje svojih koristi nad koristi drugih, in v kateri se lahko skriva fantazma lastne večvrednosti. Tako lahko ta formula pripelje do ČEZ VSE MI in se hrani s sovraštvom do netvojih, z egoistično brezobzirnostjo do drugih, s slo po premagovanju Drugega. Tak triumfalizem se konča z vojno.

Poveličevanje sebe, biti za vsako ceno močnejši od Drugega, je logično njega poraziti, ki je napaka v tvojem redu ter lahko vodi v željo gnoj počistiti. Če to ne, pa vsaj, da vse, kar ima Drugi vrednega, podrediti tvoji moči, si polastiti. Kdor gleda samo nase, mu je torej Drugi ali zgolj sredstvo svojega interesa ali pa celo fizično odveč, ker tebe v tvojem nadvrednem bivanju omejuje. Ali bi po tem, kar v svetu vidimo, lahko zaznali obstoj dveh tipov ljudi? Eden uživa v podrejanju, drugi si prizadeva, da poišče zadovoljstvo v nečem, kar sočloveku ne škoduje in celo z veseljem stori njemu kaj dobrega.

Prvi tip vodi v konec sveta, drugi njegov obstoj neguje, dokler Višja sila ne odloči drugače. No, in še, kakšno ugodje pa je, da si nekomu nadrejen? V najboljšem primeru seksualno. A te, smrtnega, kot si, težnja po ŠE pušča nepotešenega. Užitek, ki končno eksistenco presega, je iz razreda univerzalnega in absolutnega. Tu biva prava dobrost. Absolutno je neomejenost, je svoboda. Zato je biti z drugimi eno in narediti kaj dobrega za njih, nekaj, kar zazna luč zadnje resnice ‒ Neskončnosti.

Peter Mlakar, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Adder
# 13.03.2018 ob 15:39
Altruizem kot mahanje s tujim kurcem po koprivah.
mathe
# 13.03.2018 ob 22:50
še eden ki hoče v imenu globalne "enakosti" izničiti pomembnost korenin in tostranskega življenja..malikovalec telesa!
Ata
# 14.03.2018 ob 08:32
Se pravi, postavljanje svojih koristi nad koristi drugih, in v kateri se lahko skriva fantazma lastne večvrednosti. Tako lahko ta formula pripelje do ČEZ VSE MI in se hrani s sovraštvom do netvojih, z egoistično brezobzirnostjo do drugih, s slo po premagovanju Drugega. Tak triumfalizem se konča z vojno.

Tole me spominja na Danila Turka s kompanijo stricev in prvprazrednih.

G. Mlakar končno spregovori o svojih press!
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 14:39
Lepo napisano, g. Mlakar zadeli ste žebljiček v glavico. Slovenija se utaplja v neoliberalni gnoj sebičnosti in napuha. Ke bi le imeli več takih intelektualcev, ki bi se brigali tudi za malega človeka!
SvarunNoordung
# 13.03.2018 ob 10:54
Egoizem nad vse, Slovenija obstaja v nekem drugem paralelnem vesolju ... kaj pa nam morejo.
Kolumne
link
Manchester City vroči favorit, da konča post angleških prvakov
43
10. avgust 2018 ob 12:00 Zadnjih devet prvakov angleškega nogometnega prvenstva je bilo neuspešnih pri branjenju svoje lovorike. Vsaj sodeč po stavnicah naj bi Manchester City vendarle prekinil črno serijo.
Več novic ...
Kazalo