Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 19 glasov Ocenite to novico!
Bernard Nežmah
Bernard Nežmah Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Občinski monopoli in cehi

Kolumna Studia City
29. februar 2016 ob 22:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skoraj neopazno je poniknila medijska vest, da je ljubljanska občina odvzela koncesijo zasebni lekarni, ki skoraj desetletje deluje v Mercator centru. Samovoljno, brez razlogov, ki bi izhajali denimo iz kršitev lekarniške etike ali pravil poslovanja.

A zakaj se sploh ustavljati ob tem na videz drobnem partikularnem problemu? Ena apoteka gor ali dol, kaj se to tiče državljanov.

Nasprotno, gre za čisti primer zlorabe monopola, ki v temelju uničuje svobodo podjetništva. V tržni tekmi podjetja znižujejo ceno produktom in povečujejo njihovo kakovost, da bi nadkrilila tekmece, od česar imajo na koncu korist vsi državljani. V primeru Ljubljana pa se mestne oblasti znebijo konkurentov Lekarne Ljubljana tako, da konkurenci vzamejo koncesijo in jo poskušajo izgnati s trga.

Na ta način je rimski cesar Neron zmagal na olimpijadi leta 65, potem ko je prisilil tekmece, da so se pred tekmo umaknili.

Preprečevanje monopolov je sicer ena temeljnih postavk demokracije. V Evropski uniji je pred leti komisar za konkurenco oglobil Microsoft v višini milijardne globe, ker je multinacionalka zlorabljala monopol pri programski opremi. Podobno je še pred tem ravnala ameriška administracija.

Kako pa je v Sloveniji? Je Agencija za varstvo konkurence izdala milijonsko globo ljubljanski občini zaradi monopolne zlorabe odvzema lekarniških koncesij?

Je zasedala vlada in sprejela ukrepe, po katerih bi občinam, ki so same lastnice lekarn, odvzela pristojnost, da podeljujejo koncesije, saj so v evidentnem navzkrižju interesov?
Nič in nič, občinski monopoli in cehi postajajo prepoznavna značilnost slovenskega gospodarstva. In to ne v srednjem veku, ampak v XXI. stoletju.

Bernard Nežmah, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Morpheus2
# 29.02.2016 ob 22:42
Očitno farmacevtke v privat lekarni niso v ''stalni'' pripravljenosti, da zadovoljijo ''potrebe'' najvejega levičarja v Sloveniji!!
Oberkrainer99
# 29.02.2016 ob 22:44
Vsaj eden,ki vidi take stvari in jih javno pove.Zelo me pa čudi,da so to sploh objavili.Anarhija,tebi pa žal ni pomoči,totalno si obseden z Janezom.
dydisi
# 01.03.2016 ob 01:46
Anar Hija

Zaradi taki kot si ti, ki nič ne slišijo (razen seveda svojih pastirjev), smo tam kjer smo.
velenjcan
# 01.03.2016 ob 08:44
janko49
# 01.03.2016 ob 07:49
Prijavi neprimerno vsebino
No, župan sledi svojemu političnemu (zasebnemu) konceptu skrajne levice, kar pomeni, monopoli v gospodarstvu, medijih in v javni sferi.

Tistih šest družin, ki ima v lasti večino svetovnih medijev, so sami skrajni levičarji, podobno tudi Rotschildi & co.
tsinamuh0
# 01.03.2016 ob 22:25
To je potrebno povedati - Janković z mafijskimi metodami uničuje konkurenco. Najprej je interno nastavil v Lekarni Ljubljana primitvca ali dva, saj poznate sago o črni gradnji; ta dva dojemata lekarne kot navadne trgovine, uvedli so akcije s popusti, kartico zvestobe... Takile divji ekonomisti in Mercatorjevi skladiščniki nikoli ne morejo dojeti, kaj je to farmacevtsko svetovanje, skrb, itd... da zdravila niso navadni izdelki v smilsu - ''roba se dobro prodaja, gremo v skladišče po novo.'' Zdravila so namenjena izboljšanju zdravja, ne pa služenju primitvcev in konec! Da ne govorimo o odnosu do zaposlenih....V normalni državi bi takoj! odstavili take direktorje in dali nezaupnico županu, ki take metode uporablja. Na koncu smo žrtve tega vsi!
Bivši uporabnik
# 02.03.2016 ob 12:18
To je genij socializma. Non stop tavaš in bemtiš nam lastno ideloško zablodo ostali slepci te imajo za vizionarja. Uporniško, vstajniško do penzije.
rebekaA
# 01.03.2016 ob 07:36
komentar- glede na že napisano:
kakRšen župan- takšni občani.
Kot koprive, namočene v vodi po tedni dni.
nikoli
# 01.03.2016 ob 07:20
Dražavne apoteke je potrebno prepovedati za zakonom. Koncesije nimajo tukaj kaj iskati. Lekarna je navadna trgovina, ki ima posebno pogodbo s plačnikom (zdravstveno zavarovanje) in omejeno prodajo nekaterih artiklov (recept).
Kjer je povpraševanje je tudi ponudba.
janko49
# 01.03.2016 ob 07:49
No, župan sledi svojemu političnemu (zasebnemu) konceptu skrajne levice, kar pomeni, monopoli v gospodarstvu, medijih in v javni sferi. Slednje je seveda bolj zapleteno, pomeni, monopol izražanje (ostalo je sovražni govor) in izključevanje vsega, kar ne spada v njegovo totaliteto.

Demokratična družba in država imata za takšne totalitarne odklone posebne mehanizma (opisane v članku, pa tudi sodišča) in (ne)delovanje takšnih je ključno zato, da neko državo imenujemo demokratično, ali pa poldemokratično (tranzicijsko). Verjetno ni potrebno dokazovati, kam spada ta država.
videosex
# 29.02.2016 ob 23:05
Preprečevanje monopolov je sicer ena temeljnih postavk kapitalizma, ne toliko demokracije.

Sicer pa, gospod župan je takšnih "trgovskih" bitk vajen še iz Mercatorja, ja pač Natural Born trgovec, to je njegov DNK.
Anar Hija
# 29.02.2016 ob 22:28
Od kar Nežmaha nihče več ne jemlje resno pri njegovem zagovarjanju politike Ivana Janše, se je spravil nad Jankovića, to mu je sedaj erogena cona. Pove pa itak nič, le večno nezadovoljni nergač je. Od tega človeka nikoli nisem slišal ničesar, kar bi me pripravilo k razmisleku. Zgolj pomilovanje do človeka, ki se bo postaral z jezo, ker ga nihče ne razume. Booogi... :)
Bernard Nežmah
link
Sekanje drevoredov
12
2. oktober 2017 ob 23:36 V Sloveniji manično prenavljajo osrednje trge in ulice, pri tem pa dajejo župani brezobzirno posekati stare drevesne očake in cele drevorede.
Več novic ...
Kazalo