Bernard Nežmah Foto: MMC RTV SLO
Bernard Nežmah Foto: MMC RTV SLO

A zakaj se sploh ustavljati ob tem na videz drobnem partikularnem problemu? Ena apoteka gor ali dol, kaj se to tiče državljanov.

Nasprotno, gre za čisti primer zlorabe monopola, ki v temelju uničuje svobodo podjetništva. V tržni tekmi podjetja znižujejo ceno produktom in povečujejo njihovo kakovost, da bi nadkrilila tekmece, od česar imajo na koncu korist vsi državljani. V primeru Ljubljana pa se mestne oblasti znebijo konkurentov Lekarne Ljubljana tako, da konkurenci vzamejo koncesijo in jo poskušajo izgnati s trga.

Na ta način je rimski cesar Neron zmagal na olimpijadi leta 65, potem ko je prisilil tekmece, da so se pred tekmo umaknili.

Preprečevanje monopolov je sicer ena temeljnih postavk demokracije. V Evropski uniji je pred leti komisar za konkurenco oglobil Microsoft v višini milijardne globe, ker je multinacionalka zlorabljala monopol pri programski opremi. Podobno je še pred tem ravnala ameriška administracija.

Kako pa je v Sloveniji? Je Agencija za varstvo konkurence izdala milijonsko globo ljubljanski občini zaradi monopolne zlorabe odvzema lekarniških koncesij?

Je zasedala vlada in sprejela ukrepe, po katerih bi občinam, ki so same lastnice lekarn, odvzela pristojnost, da podeljujejo koncesije, saj so v evidentnem navzkrižju interesov?
Nič in nič, občinski monopoli in cehi postajajo prepoznavna značilnost slovenskega gospodarstva. In to ne v srednjem veku, ampak v XXI. stoletju.