Peter Mlakar. Foto: BoBo
Peter Mlakar. Foto: BoBo

Kdor je zavestno za to ali stoji za tem, dela na vojni vseh vojn. In bo odgovarjal pred zgodovino ali Bogom. Nasprotje tega je povezovanje, je skupna identiteta, ki onemogoča razdiralnost, je vse, kar dela proti razpadu družbe na egoistične posamičnosti. Rešuje to, kar je nadrejeno človekovemu partikularnemu, neposredno gonskemu ali hordnemu položaju, ker je to sila, ki se ji morajo vsi, če hočejo sebi dobro, podrediti.

Ta sila so etična načela. In sila nad vsemi silami, ta vse podrejajoča univerzalnost ali povezovalnost je duh, ker je temeljni element življenja, je večna bit sama, zato je delati proti njemu smrt. Obstajajo torej vrednote, ki so skupne vsem ljudem in koristijo vsem ljudem, ter je treba o njih govoriti do onemoglosti, ker ničijo sovraštva. In človek sam, da bi zadovoljeval svoje potrebe, je sebi premalo. Potrebuje drugega človeka, potrebuje družbo, nacija potrebuje svet.

Reševanje problemov je mogoče ob skupni ideji, ne z delitvami. Ekonomija cveti, če ljudje kooperirajo, kolektivna identiteta presega meje, zato se narodi ne gledajo prek puške. To govorim, ker ima lahko Auschwitz kmalu mlade, in bo namesto seksualnega ljubljenja drug drugega prevladalo pobijanje drug drugega.