Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 34 glasov Ocenite to novico!
Ljerka Bizilj. Foto: SOJ RTV SLO

Dodaj v

Pletenje koalicije

Kolumna Ljerke Bizilj
8. junij 2018 ob 18:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Večina parlamentarnih strank je zelo hitro privolila v t. i. levo oz. levosredinsko koalicijo. Šarec je gotovo zadovoljen, saj mu gre vse kot po maslu! Pa bo tako tudi še prihodnji teden? Programsko usklajevanje šestih strank morda niti ne bi bilo usodno za sestavo koalicije, če bo glavni pogajalec dovolj spreten.

Namesto Levice bi najbrž moral povabiti Nsi, razen če se Levica ne bi odrekla svojim nekoliko skrajnim zahtevam, kot je izstop iz Nata. NSi zagovarja nekoliko liberalnejšo gospodarsko in socialno politiko, ki se ji Slovenija ne bi smela izogniti, če želi narediti odločilen razvojni korak.

Marjan Šarec naj bi po dosedanji praksi vodil vlado (13 poslancev) in imel še tri/štiri ministrske sedeže: za delo, za finance in infrastrukturo. Miro Cerar se v koalicijo gotovo ne bo vključil, če ne bo vsaj predsednik državnega zbora in če ne bo nekaterim svojim ključnim članom stranke zagotovil ministrskih mest; npr. za zunanje zadeve, za kulturo, za javno upravo. Kaj pa SD? Enako število poslancev imajo kot SMC. Bodo privolili v tri ministrska mesta? Npr. za gospodarstvo, kmetijstvo in pravosodje.

Lahko se celo zgodi, da se bosta SMC in SD potegovala za vodenje vlade. Le trije glasovi razlike so. Tu pa bi se zagotovo zapletlo. Čeprav bi za vodenje vlade koristila kakšna politična izkušnja več na ravni države, a vse je odvisno od modrosti in sposobnosti posameznika.
NSi ali Levica bi imela npr. dve ministrstvi: za obrambo, izobraževanje. Desus za okolje, ZAB za zdravstvo.

Več je strank, manj ima vsaka ministrskih sedežev. SMC ali SD bi precej več kadrovskih težav, ki so najbrž nastale zaradi manjšega števila poslanskih mest, kot so pričakovali, rešila, če bi se povezala z SDS-om, saj jim lahko ponudi precej več ministrstev kot pa koalicija šestih strank. In s temi stvarmi se bo začela graditi ta ali ona koalicija, pa naj še tako vsi poudarjajo, da so v ospredju programske zadeve. Te so predstavili v predvolilnih programih in mogoča so manjša odstopanja, kaj več pa ne.

Zelo veliko bo povedalo že to, ali se jim bo uspelo uskladiti pri predsedniku državnega zbora. Janša se bo gotovo previdno umaknil, a zanesljivo čakal na svoj trenutek. Kdaj bo ta trenutek prišel, če bo, pa bo odvisno od Šarčeve spretnosti. Da pa bi stranke tvegale nove volitve? V Sloveniji 'se nikoli ne ve', a v tem primeru ni rečeno, da ne bi desni blok pobral več glasov, kot jih je zdaj.

Ljerka Bizilj, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Q_
# 08.06.2018 ob 19:13
... tole je edina vsebinska točka. Brez razlage.
"NSi zagovarja nekoliko liberalnejšo gospodarsko in socialno politiko, ki se ji Slovenija ne bi smela izogniti, če želi narediti odločilen razvojni korak."
... zakaj?
AlBundy
# 09.06.2018 ob 19:17
Navadno besedičenje brez vsakršne vsebine ...
virus99
# 10.06.2018 ob 09:12
Meni pa ni jasno zakaj bi desni blok lahko pobral več glasov kot jih je sedaj?
Pomoje je problem volitev to, da ljudje ne gredo volit in ti ki ostajajo doma so bolj levo nagnjeni. Če bi na naslednjih volitvah volilo več ljudi (manj verjetno že težko) bi leve stranke dobile več glasov. Janša rad to izkorišča, saj ima predano fiksno volilno bazo, ki bo šla vedno volit, zato mu koristi če politiko zagabi narodu.
TOZD
# 09.06.2018 ob 19:03
Ne gre samo za ministrska mesta, ampak še bolj za to, kdo bo lahko naslednja štiri leta kadroval "svoje ljudi" v javnih zavodih (bolnišnicah, zdravstvenih domovih, šolah...), kdo bo kadroval po državnih in paradržavnih firmah, kdo bo kadroval v državnih bankah, kdo bo kadroval v preštevilnih uradnih, agencijah, kdo po kadroval po upravnih enotah, kdo bo pripeljal "svoje firme" do poslov z javnimi sredstvi in še veliko, veliko več. Klientelizem je pri nas trdno zasidran, meritokracija je v boju z njim brez možnosti.
predlagatelj
# 09.06.2018 ob 09:30
Strokovnjaki v civilnih organizacijah in državni upravi morajo dobiti moč, da preplečijo neumnosti politikom. Politiki morajo biti strokovnjaki za ustvarjanje hotenja pri ljudeh za uresničitev dobro premišljenih in strokovno podprtih predlogov. V vsakem primeru pa moramo z novo volilno zakonodajo doseči, da bomo dobili boljšo izbiro na volilne sezname. Politika ne sme postati plezalna steza za na poklicnih področjih neuspešne povzpetnike.
galoper
# 09.06.2018 ob 08:34
Volilci so izrazili svojo voljo, zdaj se pojavljajo nasprotniki, ki hočejo ovreči vlogo zmagovalca. Hočejo uveljavljati sebe namesto koristi naroda. Mlačna brezidejnost še ni program, a bojijo se strokovnjaka, ker mu ne zmorejo strokovno ugovarjati. Tudi jaz se ne bi pregovarjal z metalurgom o vrstnem redu in kvaliteti plasti v plavžu.
slaya
# 09.06.2018 ob 01:57
Ja, Ljerka, zakaj?
johan1
# 10.06.2018 ob 12:18
galoper
"Tudi jaz se ne bi pregovarjal z metalurgom o vrstnem redu in kvaliteti plasti v plavžu"..

Tudi jaz se ne bo z obramboslovcem pogovarjal o ekonomiji. Je že dvkrat pokazak da nima pojma.
TOZD
# 09.06.2018 ob 19:15
Za Šarca, Bratuškovo in Erjavca dileme pravzaprav ni. Oni morajo za vsako ceno v vlado. Tudi za Levico dileme ni. Njim opozicija nese zlata jajca. SD-ju se ob predpostavki, da bodo sodelovali v naslednji vladi, v kateri hkrati ne bo Levice, in bo ta vlada neuspešna, na naslednjih volitvah obeta debakl. V vlado pa pravzaprav morajo zaradi kadrovskih apetitov njihove baze. Težka dilema je pred NSi, ker njim opozicija pravzaprav prinaša stagnacijo. Zares težka dilema pa je pred Cerarjem. Sodelovanje v vladi mu na naslednjih volitvah gotovo ne bo veliko prineslo in bi mu s tega vidika bolj ustrezala opozicija, vendar pa mora zadovoljiti številne apetite tistih kadrov, ki jih je nastavil v preteklem mandatu, ko je bil veliki šef. To pa lahko do neke mere doseže samo s sodelovanjem v vladi. Lose lose situacija zanj, če vprašate mene.
cene vols
# 09.06.2018 ob 15:26
Ko je ključna stična točka Šarca, Cerarja, Bratuškove predvsem to, da preprečijo Janšo. Program in blaginja naroda je drugotnega pomena. Kaj šele izid volitev.
provni
# 10.06.2018 ob 08:28
Prav tako je, kot je Ljerka napisala. Janša bo v ozadju čakal s poleni. Problem vsega pa so stolčki, vendar menim da se bo leva sredina tudi o tem dogovorila.
Ferdek
# 09.06.2018 ob 11:35
"Volilci so izrazili svojo voljo, zdaj se pojavljajo nasprotniki, ki hočejo ovreči vlogo zmagovalca. "
Govoriti o zmagovalcu v tem hipu je čista traparija. Je bil Janković leta 2011 zmagovalec? Niti slučajno! Takrat je bil zmagovalec Janša, ker je uspel sestaviti koalicijo (kljub temu, da ni pobral večine glasov). Tudi tokrat bo zmagovalec tisti, ki bo uspel sestaviti večino.

"Slovenija potrebuje liberalnešo ekonomsko in socialno politiko" A nisi ti Ljerka slovenistka? Od kod ti ekonomske ekspertize?
Janko1973
# 11.06.2018 ob 06:20
Koga bomo pa danes v zapor poslali?
Kazalo