Matija Stepišnik Foto: MMC RTV SLO
Matija Stepišnik Foto: MMC RTV SLO

A SDS, sama zapletena v prestrukturiranje razmerij na desni sredini, je seveda daleč od politične večine, kar Janez Janša dobro ve. Kakor tudi to, da sta vseeno bolj eksplozivna terena za vlado pogajanja z javnim sektorjem in zdravniki.

Četudi slednji še nikoli niso bili s tako nizko javnomnenjsko podporo v bitki za višje plače, zapakirane v "standarde in normative", sploh v luči razgaljene mizerije plačne skupine J v javnem sektorju. Fidesov šov vseeno razgalja, da je zdravstvo marsikje na robu. Ker je Milojka Kolar Celarc izgubljena v vesolju reforme, ki je ni, in na udaru lobijev, a tudi zaradi korupcije, cvetenja provizij in raznih mešetarjev, ki znajo "rihtati stvari prek vrste“. Proti temu se Kuštrin&Co nikoli niso ravno vneto borili.

Kakorkoli, pozicioniranje pred volitvami je treba začeti zgodaj. Sploh glede na to, da begunska kriza ostaja visoko na agendi nepredvidljivosti, tudi sicer pa je vse bolj zapleten geopolitični kontekst. V njem karte dozdajšnje normalnosti v politiki meša še Donald Trump. Njegova zmaga priliva bencin na populistično-nacionalistični ogenj v EU-ju. Volitve v Franciji in Nemčiji bodo prelomne, saj bi lahko nepovratno spremenile klasično arhitekturo EU-ja. Bruselj je ob populistih, ki jezdijo na protimigrantski, protievropski in antiestablišmentski politiki, stisnjen v kot, ker realnega, programskega odgovora nima.

Trpka ironija zgodovine postaja, da srednji razred, pozabljen od Boga in političnih elit, predvsem pa izigran kot drobiž v igri velikih neoliberalnih politik, z volilnim obratom ruši liberalne vrednote in želi v "stare dobre čase". S tem odpira pot avtoritarnemu kapitalizmu, ki ne bo nič manj neoliberalen. Nasprotno.

Slovensko politiko lahko pomirja vsaj nekaj: Angela Merkel, razglašena za zadnjo branilko liberalnega Zahoda, si želi še naprej vladati Nemčiji. Ni zgolj cinična pripomba najbrž, da je za uradno Ljubljano pomemben vir stabilnosti. Ker druga konstanta je naš predsednik. Če je Trump pretresel svet, je tudi potrdil, da drugo leto nič ne more stresti nove petletke Boruta Pahorja.