Kolumne
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 12 glasov Ocenite to novico!
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Pozicioniranje pred volitvami

Kolumna Studia City
21. november 2016 ob 21:26
Ljubljana - MMC RTV SLO


Interpelacijski stampedo v Cerarjevo koalicijo gre naprej. Po petih ministrskih interpelacijah je zdaj na sporedu še Janšev grande finale - interpelacija vlade.

A SDS, sama zapletena v prestrukturiranje razmerij na desni sredini, je seveda daleč od politične večine, kar Janez Janša dobro ve. Kakor tudi to, da sta vseeno bolj eksplozivna terena za vlado pogajanja z javnim sektorjem in zdravniki.

Četudi slednji še nikoli niso bili s tako nizko javnomnenjsko podporo v bitki za višje plače, zapakirane v "standarde in normative", sploh v luči razgaljene mizerije plačne skupine J v javnem sektorju. Fidesov šov vseeno razgalja, da je zdravstvo marsikje na robu. Ker je Milojka Kolar Celarc izgubljena v vesolju reforme, ki je ni, in na udaru lobijev, a tudi zaradi korupcije, cvetenja provizij in raznih mešetarjev, ki znajo "rihtati stvari prek vrste“. Proti temu se Kuštrin&Co nikoli niso ravno vneto borili.

Kakorkoli, pozicioniranje pred volitvami je treba začeti zgodaj. Sploh glede na to, da begunska kriza ostaja visoko na agendi nepredvidljivosti, tudi sicer pa je vse bolj zapleten geopolitični kontekst. V njem karte dozdajšnje normalnosti v politiki meša še Donald Trump. Njegova zmaga priliva bencin na populistično-nacionalistični ogenj v EU-ju. Volitve v Franciji in Nemčiji bodo prelomne, saj bi lahko nepovratno spremenile klasično arhitekturo EU-ja. Bruselj je ob populistih, ki jezdijo na protimigrantski, protievropski in antiestablišmentski politiki, stisnjen v kot, ker realnega, programskega odgovora nima.

Trpka ironija zgodovine postaja, da srednji razred, pozabljen od Boga in političnih elit, predvsem pa izigran kot drobiž v igri velikih neoliberalnih politik, z volilnim obratom ruši liberalne vrednote in želi v "stare dobre čase". S tem odpira pot avtoritarnemu kapitalizmu, ki ne bo nič manj neoliberalen. Nasprotno.

Slovensko politiko lahko pomirja vsaj nekaj: Angela Merkel, razglašena za zadnjo branilko liberalnega Zahoda, si želi še naprej vladati Nemčiji. Ni zgolj cinična pripomba najbrž, da je za uradno Ljubljano pomemben vir stabilnosti. Ker druga konstanta je naš predsednik. Če je Trump pretresel svet, je tudi potrdil, da drugo leto nič ne more stresti nove petletke Boruta Pahorja.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
semaino
# 22.11.2016 ob 15:35
Druzbeno politicen delavec, v casu velike krize malega cloveka spodkopava SDS, ki je v opoziciji.

Ker baje vlaga interpelacije, dragi moj vse do zadnje so bile potrebne!

Ampak Stepisnika ne zanima kaj je z koroskima deckoma, kaj je s pacienti, kaj je z milijoni v zdravstvu, kaj bo jutri v Sloveniji!
Njega zanima ali SDS vlaga interpelacije.

Pusti ta SDS bog moj, dragi Matija, za bozjo voljo postani vsebinski in iz teh tvojih pamfletov pomeci smeti in ne govori o vsem, ker ne poves nic. Razen, da nekaj blebeces v tri dni.
FrenkMate
# 21.11.2016 ob 21:51
Novinarji naj bi bili četrta veja oblasti. To pomeni, da naj bi gledali pod prste vladi. Naši novinarji pa v glavnem gledate pod prste opoziciji, ki nima nobene moči pri razporejanju denarja, pobranega z davki in prispevki. Ko se bodo stvari normalizirale, se boste izgovarjali na to, da je bilo to v teh časih normalno. Tako kot se sedaj izgovarjate, ker ste bili v bivšem režimu v partiji.
negasega
# 25.11.2016 ob 10:33
Če je to Stepinšnikov sin, potem že vemo koliko je ura.
mb128
# 22.11.2016 ob 08:29
Eh ja je pač pestro. Le kako pa naj bi bilo drugače kot pestro?!
slovboy
# 23.11.2016 ob 17:51
SDS krepi pozicijo obstanka v parlamentu, seveda s potvarjanji, tako kot vedno. Še vedno se bo našlo dovolj zvestih nategnjencev, ki bodo nekaterim sds poslancem zagotovili dobro plačane ''službe''. Ker je od števila poslanskih mest odvisno finaciranje stranke, je potrebno nategovat svoje ovce, saj jim podpora vse bolj pada, pa še Ludamila jim(mu) je dala nogo. No, počasi jih bo le dosegla pravična usoda in bodo zbrcani iz parlamenta. Slovenija pa si bo oddahnila od dogoletne trohnobe bolane opozicijske stranke.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kazalo