Goran Novkovič Foto: RTV SLO
Goran Novkovič Foto: RTV SLO

Naši politiki ustvarjajo drugačne iluzije. Pri nas ljudstvo nima več velikih pričakovanj do politikov. Glede tega smo že davno obupali. Pri nas je nasprotno - politiki imajo velika pričakovanja do ljudstva. Tipičen primer so referendumi o gospodarskih temah.

1. primer: Nekateri politiki pričakujejo, da je ljudstvo neverjetno modro. Da bo denimo pametno odločilo o tako strokovnih ekonomskih temah, kot je sanacija bank.

2. primer: Obenem drugi politiki mislijo, da ljudstvo ne zna niti šteti. Nekje med DZ-jem, hramom demokracije, in MNZ-jem, čuvajem demokracije, so se skrivnostno izgubili podpisi za razpis referenduma. Kdo je slovenski David Copperfield, še danes ni znano. A kdor koli je, prav gotovo živi v iluziji brez primere.

3. primer: Ali so referendumi o izjemno strokovnih temah res izraz volje ljudstva? Poigrajmo se malo z matematiko. Najslabša volilna udeležba je na referendumih v Sloveniji komajda prilezla čez deset odstotkov. Obenem je volilna udeležba na volitvah praviloma presegla 60-odstotni prag.

Mar nas niso učili, da v demokraciji, seveda ob spoštovanju temeljnih pravic in svoboščin, odloča večina? Kako je mogoče, da smo pristali na iluzijo, da na referendumih, ki glede na tematike pri nas že malce spominjajo na bolšje sejme, res odloča večina? Pa četudi je udeležba katastrofalno nizka. S kakšno pravico manjšina na referendumu preglasuje večino na volitvah? Takšno iluzijo so nam z referendumsko ureditvijo vsilili naši politiki. In nam dali občutek demokracije, ker mi, ljudstvo, odločamo. Dejansko pa o referendumih odločajo oni. Če so le v opoziciji, zdaj ali v prejšnjem mandatu, v škodo vseh nas.
Noam Chomsky pravi, da običajno politiki znajo dobro tržiti sebe, ni pa od njih veliko pričakovati. V Sloveniji je drugače. Naši politiki znajo dobro tržiti referendume, res pa je, da od politikov tudi pri nas ni veliko pričakovati.

Brane Mišič, slovenski sindikalist v pokoju, pravi, da je pri nas referendum neumnost, da je zlorabljen in da se na njem glasuje o nečem, o čemer ljudje pojma nimajo. Rešitev je na dlani. Uvesti je treba najmanj 33-odstotni spodnji prag volilne udeležbe na referendumu, da so rezultati veljavni. In politikom odvzeti pravico, da ga sprožijo. To pravico naj ima le ljudstvo, če zbere vsaj 50.000 podpisov.

V nasprotnem primeru bomo vsi skupaj še naprej talci političnih in še kakšnih blokad. Z referendumom v roki se bomo morda počutili, kot da živimo v najbolj demokratični državi na svetu. Toda to bo še naprej čista iluzija.

Posledica pa … Naj citiram Braneta Mišiča: "Ker se ne bomo sposobni prilagoditi novim razmeram, bomo umrli kot dinozavri."