Kolumne
(3)
Matija Stepišnik

Dodaj v

Šarca že takoj čakajo na mizi zahtevne naloge

Kolumna Studia City
10. september 2018 ob 22:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Trinajsta slovenska vlada bo, če jo bo državni zbor potrdil, prisegla v četrtek. Marjan Šarec bo vodil vlado, ki sama po sebi nima večine v DZ-ju in se bo morala usklajevati z Levico ali iskati druga ad hoc zavezništva.

Anti-Janša vezivno tkivo kot eden od temeljev vladnega programa bo premalo, a pri delitvi interesov in s tem plena je bil peterček očitno dovolj natančen, da je preživel pogajanja. Ministrski zbor, ki ga je na enem mestu Šarec že moral modificirati, potrjuje tezo o kadrovsko-konceptualni krizi naše politike. Ne samo slovenski, globalni trend sta njena voluntarizacija in trivializacija, v prve vrste ne stopajo prvokategorni strokovnjaki ali pa politično socializirani posamezniki.

Kaj vemo o Šarcu? Tisto, kar je ali pa česar ni povedal ali znal povedati v kampanji. V zahtevni situaciji je pogovore o sestavi vlade uspešno krmilil. Kot premier taktično čaka, ne ujame se na prve provokacije. A kot politično figuro ga bodo oblikovale zahtevne naloge, ki ga čakajo na mizi takoj, začenši s pogajanji s sindikati javnega sektorja. Stopil bo v polje hudega konflikta med idejami Levice, ki niso trčile le v odpore desne opozicije, ampak tudi gospodarskega aparata. Njegov obstanek na oblasti bo ves čas povezan s popuščanjem oziroma napornim iskanjem minimalnih soglasij zelo različnih interesov. To ga bo paraliziralo pri tem, da bi kar koli odločneje spremenil, pa tudi v obračunu z radikalnostmi surovega časa.

Vprašanje davkov in redistribucije ustvarjenega je eno temeljnih ideoloških vprašanj iskanja širšega družbenega konsenza. A pri nas se je sprevrglo v histerično obračunavanje, ki je zameglilo sposobnost kultivirane debate. Enako ali pa še huje je pri migracijah, pri čemer je vse abnormalnosti aktualnega konteksta podkrepil primer Šiško. Vse skupaj sovpada z vse večjim razcepom političnih vizij v EU-ju.
V takšnem času bi politika, ki ji moč jemlje še razdrobljenost političnega prostora, morala pokazati veliko treznosti in umirjati družbene konflikte, ki jih pospešujejo tudi globalni razlogi. Pa je ravno nasprotno. Šiško kot simptom še dodatne vulgarne radikalizacije politike in s tem nove normalizacije tega, kar se zdi ekstremno danes, je zlovešča napoved, kaj čaka politični in javni prostor.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
nezdaj
# 10.09.2018 ob 23:08
Kaj o trenutnem stanju v Slovenskem nogometu pa naenkrat nimaš nič več za po komentirat ali je mogoče fora v tem, ker se le gre za tvoje ljudi in ne misliš gristi roke ki te hrani?
Veš, sprašujem samo zato, ker si imel toliko za povedati v primeru z Zahovičem, pa baje da se je zelo slabo končalo za tebe osebno in za časopisno hišo tudi. Še sreča da si del, ne samo simptoma, ampak celega virusa v naši državi in da kot takšen še kar imaš možnost za lapati nekaj v tri krasne, sicer bi svoje bedarije lahko pisal samo še po Facebooku.
dr.bobrock
# 11.09.2018 ob 13:49
Matija bi rad odrastel, pa skuša biti všečen svijim Velikim vzornikom Marcelu "mlajšemu", Igorju pa seveda Petru
RJSlo
# 11.09.2018 ob 08:25
Vprašanje davkov in redistribucije ustvarjenega je eno temeljnih ideoloških vprašanj iskanja širšega družbenega konsenza.
------------------------------------------------------------
No ja. Ko nekdo od novinarjev ali "novinarjev" zapiše redistribucijo, mi je jasno kam pes taco moli. Redistribucijo smo že imeli, v ex državi. Pa se je končalo zelo slabo. In zdaj bi jo ponovili?

Komu boste pa vzeli? Kučanovim prijateljem iz Foruma 21? Pa vam bo MIlan to dovolil?
Kazalo