Beseda duhovnost izvira iz duha. Dobri duh nas odpira za svobodo, za ljubezen in nas napolni z lučjo, veseljem. Če pa sodelujemo s hudobnim duhom, se čutimo vedno bolj ujeti in v temi, piše Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Beseda duhovnost izvira iz duha. Dobri duh nas odpira za svobodo, za ljubezen in nas napolni z lučjo, veseljem. Če pa sodelujemo s hudobnim duhom, se čutimo vedno bolj ujeti in v temi, piše Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

P. Pavle Jakop je v pesmi Počival bom tako dobro zapisal:
"Počival bom, da vidim,
kje počiva sreča,
kje domuje bližina,
kjer raste tišina,
kje umira strah,
kje izhlapi bolečina."

Ja, počival bom, da vidim, kaj želim živeti in da si naberem notranjih moči. Začnimo kar takoj in pojdimo k virom duhovne svežine v tišino in samoto. V duhovnih veleblagovnicah bomo našli vrsto ponudb za naravno oblikovanje duha, ideje, filozofije, ideologije. Toda, kako izbrati pravo duhovnost, ki nas bo napolnila z novimi prepričanji, posvetnimi ali religioznimi trendi, ki bodo ugodno vplivali na naše življenje? Odvisno je od naših odločitev.

Dr. Josip Blažević pravi, da živimo danes v pravem duhovnem nomadizmu. Najbolj pogosto iščemo v duhovnosti terapije za ozdravljenje in ne odrešenja, ki je značilno za krščansko vero. Ukvarjanja z raznimi oblikami duhovnostmi pa ni tako nedolžno in je lahko tudi zelo nevarno.

Zakaj? Beseda duhovnost izvira iz duha. Dobri duh nas odpira za svobodo, za ljubezen in nas napolni z lučjo, veseljem. Če pa sodelujemo s hudobnim duhom, se čutimo vedno bolj ujeti in v temi. Zato so se puščavniki, cerkveni očetje in redovni ustanovitelji tako borili z demoni in strmeli, da bi bili polni Svetega Duha, ki je božja oseba. Pri tem jim je pomagala molitev in beseda Svetega pisma, kot sredstvo, ki jih vodi k Bogu in v odnos z bližnjim.

Drugačna od krščanske pa je ezoterična duhovnost. Vir ezoterične duhovnosti ni božja oseba, ampak vesolje, v katerega se oziramo. S pomočjo dejavnosti, spiritizma, magičnih moči ... pa pride človek do duha, ki ga vodi k višjemu stanju zavesti. Vendar vse te dejavnosti niso tako nedolžne ... Odvisno od duha, s katerim sodelujemo in si ga uporabljamo za dosego cilja. Ta duha na objame in zaobjame.

Ob dobrem Duhu se nam splača v teh počitniških tednih razvajati v tišini, daleč od vsakdanjega hrupa, tam, kjer se nam čas ustavi. S spodbudnim balzamom nam bo plast za plastjo, v dnevih odmika ali duhovnih vajah, polagal notranjo moč, da bo leto, ki ga bomo s septembrom začeli, blagoslovljeno.