Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 24 glasov Ocenite to novico!
Psy
Južnokorejski ekscentrik Psy je prvi zvezdnik iz te države, ki se mu je uspelo prebiti na radijske postaje po svetu. Foto: BoBo
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič za RTV Slovenija poroča iz Londona. Foto: Osebni arhiv
Casio VL-1
Uspešnica nemške zasedbe Trio z naslovom Da Da Da je bila proizvedena s pomočjo izjemno domiselnega minisintetizatorja Casio VL -1. Foto: Matjaž Ambrožič

Ta vražji Gangnam Style

Kolumna Matjaža Ambrožiča
21. november 2012 ob 08:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vsaka generacija doživi vsaj eno slišno klofuto, ki jo nato mazohistično prevzame - in že imamo novo ime na večni lestvici pridelovalcev ene samcate uspešnice.

To pomeni, da so nekateri pač prepevali in se v bokih zibali tri ali štiri minute, nekateri celo malce dlje. Nemara vso pomlad. Nekateri dve. Več pa skoraj zanesljivo ne. So pa zato prislužene novce iz naslova the superinstantnih hitov preštevali še zelo zelo dolgo.

Gangnam Style, letošnja svetovna popuspešnica južnokorejskega ekscentrika z imenom Psy, je le ena v nizu podobnih. Vsak song izmed takih ima nekaj standardiziranih značilnosti, pa tudi zelo samosvojih posebnosti.

Medtem ko glasbeni založniki ob začetku vsake jeseni tržišče hitijo nasičiti z novostmi, ki bi v predbožičnem času postale uspešnice, vsaka Gangnam Stylu podobna viža svoj veliki trenutek, ko mala kepa začenja postajati rušilni velikan, doživi sredi poletja. Tedaj je širši krog manj zahtevnih poslušalcev še posebej dovzeten za sproščene vsebine ali pač malce tepčkaste napeve. Ko se ljudstvo vrne s počitnic, gangnamizmi eksplodirajo - a nato večina kaj hitro tudi oveni.

Tepčkasti? Morda res nekolikanj grob pridevnik! Raje otročji? Ali pač. Če študenti slavnega MIT-a posnamejo svojo različico spota Gangnam Style, in vanjo vključijo celo profesorja in cenjenega intelektualca Noama Chomskega, to pomeni dvoje. Ker znanstveniki navadno nimajo izostrenih estetskih preferenc, so zelo hitro zelo ranljivi ob pravilni presoji, kaj je parodija. Parodija parodije je sicer zanimiva filozofska postavka, vseeno pa bi se marsikdo, ki ni naravoslovec ali logik in ima več smisla za lepo ali več estetskega okusa, vprašal, kaj jim je bilo tega treba; saj so vendar na MIT-u vsi nadpovprečno brihtni. In ti bi mu lahko odvrnili, da so se v odvodu od zapletenih matematičnih ali kemijskih formul malenkostno razvedrili, če ob tem ne kar divje smejali in neznansko zabavali. Tepčkasto, ali otročje, ali še kaj tretjega?

Je pa še kako res, da vsak gangnamskemu slogu podoben napev navadno potrebuje posebne vrste dodaten vsebinski, medijski ali pa še kakšen poriv. V zadnjih desetletjih so se v ta namen uporabljali bizarni ali skrajno bizarni videospoti, vsekakor pa je k promociji teh popevčic najbolj pripomogla preprosta plesna rutina in še bolj preprosto besedilce. Ali še drugače. Ritmika, ki je ali pa je bila v določenem obdobju v ospredju, je prav tako odločilna za njihove astonomske uspehe. V nekaterih primerih je vsem tem parametrom dodana tudi tehnologija ali značilna zvočnost pesmi tega tipa. Bodisi je bil to okus po latino ali 24">afropan > vzdušju, bodisi je šlo za čas, ko je bila prevladujoča velika glasbena zgodba svetovna dominanca rapa oziroma hiphopa.

Primeri izhajajočih iz podobnih srečnih okoliščin so songi Macarena (izvajalec Los del Rio, 1994-5) ter Who Let the Dogs Out? (Baha Men, 2000) in Ice Ice Baby (Vanilla Ice, 1990).
Macareno je glasbena televizija VH1 v svoji posebni oddaji 100 največjih enkratnih uspešnežev med izvajalci (“100 gratest one-hit wonders, 2002) suvereno postavila na vrh lestvice sorodnih. Macarena je navsezadnje njene avtorje, producente in izvajalce nagradila z milijonskim bogastvom. Štirje milijoni izvodov prodanih v ZDA, več kot šest po vsem svetu. Heeeeey Macarena!

Sicer pa. Ali se tu vam pojava pevca ali plesalca ali nastopača Psyja ne zdi kar naravna za na mali zaslon mobilnika kakega južnokrejskega ali tajvanskega proizvajalca.

In še. Da sta v nedeljo na galašovu ob podelitvi ameriških glasbeni nagrad MC Hammer in Psy nastopila skupaj - šele zdaj? Kako priročno zlitje starega in novega!

Najboljši znak, da gre za prave, velike, obetavne uspešnice - enodnevnice, sta smeh na otroških obrazih in otroška poskočnost. Kako se slehernik spominja glasbenega hita, ki mu je kot prvi resno načel možgansko, bi bila lahko najbrž tudi kar zabavna anketa. Koliko vas je za Lambado (Lorando se fue, 1989)? Koliko za Henčkovo Polka-Valček, mogoče Valček-Polka…, ni bilo nekaj takega?

Za “Račke” sem bil najbrž še premlad. Če se spomnim prav, mi je ta napev šel malce na živce. Pravzaprav je podobna občutja v meni vzbudila še ena evropska uspešnica te vrste. To je bila uspešnica nemške zasedbe Trio z naslovom Da Da Da. Ta song je bil proizveden s pomočjo izjemno domiselnega minisintetizatorja Casio VL -1. Na ta zanimiv elektronski instrument pa me bo vse življenje spominjal nesrečen dogodek, ki je bil vzrok za to, da sem bil obtožen hude malomarnosti.

Enega redkih sintetizatorčkov Casio VL -1 pri nas je imela tudi moja sošolka. Kot bodoči DJ se od te ritem-mašinice nisem mogel ločiti. Se je pa pripetilo, da je moja brezbrižnost ali trenutek nepazljivosti prispeval k temu, da z enega od pomladnih kolesarskih izletov tega malega plastičnega pojočega čudeža nismo prinesli domov. Kdo je bil kriv, da se je Petrin Casio VL -1 izgubil ali zato, da so nam ga ukradli? Ti!

Pred nekaj leti sem prav ta, dobro ohranjeni in povsem delujoči instrument za kakih 50 evrov kupil na e-bayju. V resnici je Casio VL -1 le zamenjal podstrešje. Toda priložnostno pisemce, ki mi ga je namenil prodajalec, je bilo kratko, sočno in pomenljivo; pravzaprav pa njegova vsebina sovpada z mojim nikakor ne odklonilnim odnosom do Gangnam stila ali vseh Gangnam stilov iz preteklosti. Neznanec mi je v zahvalo in pozdrav zapisal: Happy Da Da Da!

Nekaj omenjenih skladb lahko poslušate spodaj.

Matjaž Ambrožič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Glasna
# 21.11.2012 ob 11:50
Ta tip ima 6 albumov, najbolj cheap njegov komad je pa svetovni fenomen. Dejstvo je, da je to "one hit wonder" in da se kaj takega njemu ne bo ponovilo, zato naj kar uživa v 5-ih minutah slave, jaz mu privoščim. Sicer je pa komad super za jutranjo telovadbo ali pa za foro mal poplesavat. Vsak, ki ta komad jemlje preveč resno in ga kategorizira na takšen in drugačen način, mora biti res zatežen človek.
camel2
# 21.11.2012 ob 08:43
ja res bogi Psy s ponavljanjem te bedaste pesmi zasluži milijončke.
mojcd
# 21.11.2012 ob 08:38
naša generacija pa nima samo pesmi, ampak ima Murka
juventina10
# 21.11.2012 ob 09:09
tam v poznih 70 je bil aktualen patrick hernandez z born to be alive.
jure-kralj
# 21.11.2012 ob 11:55
Peti paragraf, piše "ekstetskih", bi moralo biti "estetskih".
Me zaposlite kot lektorja, ker ravno iščem nekaj novega?
juventina10
# 21.11.2012 ob 11:11
lambada
NEmafiji
# 21.11.2012 ob 11:05
Oni imajo Gangnam style
MI pa koka style, corruption syle, legalizirana kraja style, kraja našega premoženja style.

Sami odločite katero je bolj cool!
poppy
# 21.11.2012 ob 10:22
in kje so macarena, ketchup song, the bad touch,..
Ćićo
# 21.11.2012 ob 08:23
Bogi Psy, kolikokrat je moral to že ponoviti...
rafik
# 21.11.2012 ob 12:02
.."vsekakor pa je k promociji teh popevčic najbolj pripomogla preprosta plesna rutina"...

Preprosta? Na oko res, ampak, Ambro - ajde, da te vidim!
NEmafiji
# 21.11.2012 ob 11:06
neplačevanje milionskih kreditov style
neplačevanje delavcev style

ta je vedno hit tu.
frisk2k
# 23.11.2012 ob 15:37
Nočem bit nesramen, ampak: poglejte si fotko g. Ambrožiča ob članku in si ga predstavljajte s temnimi očali in črnimi lasmi... Sedaj pa ga primerjajte s fotko Psy-a nad njim. Ni za kaj :D
Skippy
# 22.11.2012 ob 08:10
Vsak, ki ta komad jemlje preveč resno in ga kategorizira na takšen in drugačen način, mora biti res zatežen človek.

Že v komentarjih jih najdeš veliko. :)
Jey Key
# 21.11.2012 ob 14:27
Mogoče sem preveč zmatran, ampak ko sem se prebil skozi tole kolumno, nisem vedel 2 %, kaj sem prebral.

Da, preveliko filozofiranje o Psyju in podobnih fenomenih je res neproduktivno. Kot je nekdo dejal, tip je dejansko izdal že 6 plošč, je nekakšen "odpadnik" K-pop scene, tudi na Berkleyju ni nič naredil. Komad je pa hit - predvsem zaradi tematike. Za razliko od ostalih štanc komadov, ki se jemljejo preveč resno, je ta komad čista provokacija, parodija v osnovi (ne razumem toliko teh youtube parodij, ki so zgolj in samo trapaste), vse skupaj pa ravno zato tako dobro zgleda, ker korejska pojava naravnost paše k komadu. Besedilo je (kolikor je verjeti angleškemu prevodu) zelo domiselno, Psy sam pravi, da vsebuje veliko besednih iger, ki pa jih Nekorejci seveda ne razumemo. Besedna igra pač ni za vsakega plebejca, važno je da vsak razume "sexy lady".
AlexiusH
# 21.11.2012 ob 14:16
Peti paragraf, piše "ekstetskih", bi moralo biti "estetskih".
Me zaposlite kot lektorja, ker ravno iščem nekaj novega?
Slabo ti kaže, ob zmanjšanemu prispevku verjetno ne bodo zaposlovali novih lektorjev.
ales24
# 21.11.2012 ob 10:06
Men je pa fora, pa kaj!
žamot
# 21.11.2012 ob 09:55
Oslarija na kubik!
Franjop
# 21.11.2012 ob 14:15
SANJA GROHAR je zakon! hahahahaha
cebelica828
# 21.11.2012 ob 13:05
najboljša priredba gangam style - meni osebno dosti boljša kot original :)
miroslav
# 21.11.2012 ob 12:16
magnifico v hir aj kam hir aj go je bolši :)
Zlobni genij
# 21.11.2012 ob 13:36
Mushroom
# 21.11.2012 ob 10:21
za kozlat, ampak to je moje mnenje večina ovc brez okusa je kupila to, prav vam je sedaj pa poslušajte to sranje 10x dnevno
NoMeansNo
# 21.11.2012 ob 10:39
To sploh niso glasbeniki ampak eni čisto navadni klovni, svet je pa cirkus. Spoštujem le vrhunske glasbenike.
bismark
# 21.11.2012 ob 09:27
Gangnam Style, letošnja svetovna popuspešnica ............. Ambro kaj res? Popuspešnica??
JohnMichxx
# 21.11.2012 ob 08:53
Drgač je bil tak tud Thriller od Michaela Jacksona.
Matjaž Ambrožič
link
Ko zorijo jagode (malce dlje)
2
2. november 2014 ob 07:58 V Angliji je vremo lepo, neznansko lepo. Tako je že vse od februarja. Temperature so višje od povprečnih, večina poletnih in jesenskih ploh se je zlila ponoči.
Več novic ...
Kolumne
link
Živalska farma
22. maj 2018 ob 16:56 Danes pa o čebelah. Izpustili bomo večino duhovitih primerjav in primernih verzov, ki so jih o žuželki zadnje dni izbrskali v medijih, in se posvetili sami vlogi čebele.
Več novic ...
Kazalo