Zaščiteno arheološko najdišče je eno najpomembnejših rimskih najdišč na Koroškem. Foto: RTV SLO
Zaščiteno arheološko najdišče je eno najpomembnejših rimskih najdišč na Koroškem. Foto: RTV SLO

Zaščiteno arheološko najdišče je eno najpomembnejših rimskih najdišč na Koroškem. Med 1. in 5. stoletjem našega štetja je tam stala rimska poštna postaja Kolacione, za katero pa so nedavne raziskave pokazale, da je bilo naselje za okoli 100 metrov večje, kot so predvidevali.
Po besedah arheologinje Vesne Merc je naselbina ležala ob rimski državni cesti, ki je vodila iz Celja v Verunum. Po njej so potovali obrtniki, trgovci, vojaki. Tukaj so menjali konjske vprege in si odpočili, zato je nastala večja naselbina, ki jo je pred kakimi sto leti prvi odkril dr. Vinkler. Kot je pojasnila Saša Djura Jelenko iz Koroškega pokrajinskega muzeja, se potem zelo dolgo z najdiščem ni nič dogajalo, najdbe pa so šle v Gradec v muzej.

Redka najdba - postelja celjskega veljaka
Zadnji dve desetletji nad zaščitenim območjem bedi Koroški pokrajinski muzej, ki razstavlja tudi pomembno grobnico in mrtvaško posteljo celjskega veljaka. Gre za izjemno razkošen kos pohištva, pravi Saša Djura Jenko. Iz province Norik poznamo samo dve takšni postelji in zgolj 28 so jih našli zunaj Italije.

V nedavnih izkopavanjih so našli kuhinjsko keramiko z okrasom metličenja, tudi amfore, posode za olje in vino, našli so tudi kurišča in zidove. Najdbe bodo najprej očistili in analizirali, zatem pa jih shranili v muzeju.
Lea Vornšek, Slovenska kronika

Arheološke najdbe v Starem trgu pri Slovenj Gradcu
Arheološke najdbe v Starem trgu pri Slovenj Gradcu