Banksyjeva dela se praviloma
Banksyjeva dela se praviloma "avtentificira" tako, da jih anonimni umetnik objavi na svoji spletni strani. Foto: Umetnikova spletna stran
Banksy
Gazo je Banksy opremil s tremi umetninami, ki jih je na Instagramu in svoji spletni strani v svojem slogu pospremil z besedami: "Gaza se pogosto opisuje kot največji zapor na prostem na svetu, saj vstop ali izstop vanj oz. iz njega nikomur nista dovoljenja. Vendar se zdi takšna oznaka nepravična, saj v zaporu vseeno nenapovedano ne izklapljajo elektrike in pitne vode." Foto: Reuters

Rabie Dardouna, ki je v hiši živel, preden je bila ta lani uničena v napadih, je – tako je vsaj pojasnil za BBC – vrata prodal pod prisilo krajevnega umetnika Belala Khaleda. Zanjo je dobil 700 šeklov (dobrih 160 evrov), zdaj pa z družino nikakor ne more preboleti izgube. "Nisem vedel, da gre za tako dragocenost. Slišal sem, da bi jo lahko prodal za milijone," se je zavedel 33-letnik. "Vrata bi zdaj rad nazaj."

Čeprav Dardouna priznava, da je bila prodaja povsem legitimna, se je medtem že izobrazil, da se Banksyjeva dela prodajajo za stotine evrskih tisočakov. Lani je mladinski klub v Bristolu denimo pred zaprtjem rešilo to, da so prodali vrata, na katerih je svojo sliko pustil Banksy: prinesla so jim 400 tisoč funtov.

Altruistični kupec
Khaled se po drugi plati brani, da ni nikogar skušal opehariti, da je hotel le zavarovati slikarijo, ne da bi pri tem sam kaj zaslužil. "Sliko sem kupil, da bi zavaroval njeno umetniško vrednost in jo zaščitil pred poškodbami. Drugi razlog je, da bi jo lahko razstavili še kje drugje. Pri vsem skupaj nimam finančnega interesa."

Banksy je svoj komentar na konflikt v Gazi podal že februarja: v njegovem imenu se je pojavila serija del, ki so samo še dodatno podčrtala okoliško razdejanje. Prodano delo na vratih denimo prikazuje grško boginjo Niobo, ki v znamenju obupa v rokah drži sklonjeno glavo.

Banksy je obenem posnel tudi satiričen video, v katerem "oglašuje" turistični potencial območja, v resnici pa seveda pokaže razsežnosti uničenja; v 50-dnevnih spopadih je umrlo več kot 2000 Palestincev in 67 izraelskih vojakov. Video si lahko ogledate spodaj.

Po neuradnih podatkih je Banksyjev zastopnik že stopil v stik z vpletenima možakoma in sporočil, da bi bilo vrata po umetnikovem mnenju treba vrniti prvotnemu lastniku.