Ministrica je poudarila, da je novela takšna, kot je, prav zaradi zadnjih dopolnil SMC-ja, zato se ji dvomi te stranke zdaj ne zdijo korektni. Foto: BoBo
Ministrica je poudarila, da je novela takšna, kot je, prav zaradi zadnjih dopolnil SMC-ja, zato se ji dvomi te stranke zdaj ne zdijo korektni. Foto: BoBo
Največ nasprotovanj je novela doživela zaradi določitve kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah v dnevnem času. Za nekatere je problematičen tudi 109. člen, ki govori o nadzoru in naj bi otežil delo manjših radijskih postaj. Foto: BoBo

Pred srečanjem je ministrica poudarila, da je novela takšna, kot je, prav zaradi zadnjih dopolnil SMC-ja, zato se ji dvomi te stranke zdaj ne zdijo korektni.

"Če so dvomi, niso o zakonu, ki sem ga jaz vložila, ampak kvečjemu dvomi o dopolnilih SMC-ja," je pred koalicijskim srečanjem pri premierju Miru Cerarju v izjavi novinarjem povedala ministrica za kulturo. A je dodala, da ona sama o omenjenih dopolnilih, ki jih je po njenih besedah SMC vložila pred zadnjim glasovanjem DZ-ja o zakonu, ne dvomi, saj so "vse izračunali in je zadeva korektna".

Vendar pa se ji v tej luči ne zdi korektno, da največja vladna stranka dvomi o noveli zakona tik pred vnovičnim glasovanjem v DZ-ju, ki ga je zahteval DS. Po ocenah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše ima ministrica do neke mere zagotovo prav.

Po koalicijskem srečanju ministrica izjav ni dajala. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem med drugim spomnila, da je pobudo za dopolnila k noveli dalo ministrstvo za kulturo, koalicijsko pa so jih uskladili in vložili v obravnavo.

Jurša je že pred koalicijskim srečanjem napovedal, da bodo v DeSUS-u podprli svojo ministrico, če pa zakon ne bo še enkrat potrjen, se bodo po njegovih besedah dogovorili in vložili kompromisen predlog.

Po srečanju je povedal, da bodo poslanske skupine do glasovanja v DZ-ju razmislile tudi o predlogu, da zakon zdaj potrdijo, zatem pa ga popravijo oz. pripravijo še eno novelo. Vendar je, kot pravi, v tem trenutku težko napovedati, ali bodo novelo znova sprejeli. "Težko je reči, da imamo sedaj potrebnih 46 glasov," je priznal Jurša. Za potrditev zakona je namreč potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, prvič pa je novelo podprlo 47 poslancev.

Vodja poslanske skupine SMC je po odhodu s srečanja koalicije izpostavila odgovornost koalicije, da omogoči udejanjanje dobre namere zakona, to je zaščite slovenske glasbe. "Naša primarna odgovornost je, da sprejemamo dobro zakonodajo, ki jo je možno tudi nemudoma, celovito in uspešno izvajati v praksi," je pojasnila. Poslanska skupina SMC bo o noveli zakona razpravljala in zavzela stališče v torek.

Kustec Lipicerjeva je sicer že v petek pojasnila, da bo koalicija v luči novih okoliščin, argumentov DS-ja in tistih, ki dvomijo o noveli zakona o medijih, pred vnovičnim glasovanjem DZ-ja o njej še enkrat premislila o podpori. Poudarila je, da nove okoliščine ne majejo prepričanja o dobri nameri novele, so pa pokazale na veliko verjetnost, da bo njeno izvajanje težavno. "Če se bo pokazalo, da obstoječa rešitev ni najboljša, bomo pripravili alternativne predloge," je zagotovila Kustec Lipicerjeva.

Največ nasprotovanj je novela doživela zaradi določitve kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah v dnevnem času. Za nekatere je problematičen tudi 109. člen, ki govori o nadzoru in naj bi otežil delo manjših radijskih postaj. DZ bo o noveli vnovič glasoval na redni seji, ki se bo začela 29. februarja.