Festival Lent je največji in najbolj raznolik festival v Sloveniji. Foto: BoBo
Festival Lent je največji in najbolj raznolik festival v Sloveniji. Foto: BoBo

Vladimir Rukavina naj se spravi na realna tla. Stanje ni rožnato in čas je, da se temu prilagodi tudi Festival Lent.

Jožef Škof, mestni svetnik Županove liste

Narodni dom Maribor
Po tej zavrnitvi razprave bodo rešitev po besedah župana Andreja Fištravca zdaj poskušali najti v krogu njegove ekipe in sveta Narodnega doma Maribor. Foto: www.maribor-pohorje.si

podpis. Zalomilo se je pri sredstvih - za letošnjo izvedbo organizatorju manjka okoli 220.000 evrov.

Kot je za STA povedal Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma, ki je organizator festivala, še ne vedo, kje bodo dobili sredstva za pokritje tega primanjkljaja. "Najslabša možnost, ki se ji želimo izogniti, je, da festivala ne bo," je pojasnil. Javni razpisi so sicer izvedeni, program sestavljen in izvajalci izbrani, nadaljnji razvoj pa je nejasen.

Umaknjeni z dnevnega reda seje mestnega sveta
Po besedah Rukavine so s težavami zmanjšanja sponzorskih in donatorskih sredstev želeli seznaniti mestni svet že pred sprejetjem letošnjega občinskega proračuna, a s pobudo niso uspeli. Ob tem je odločno zavrnil kritike, da se niso pripravljeni prilagoditi trenutnim socialnim in gospodarskim razmeram ter zmanjšati stroškov in obsega Festivala Lent.

O pričujočem stanju je želel spregovoriti tudi na seji mestnega sveta v torek, a so svetniki z večino glasov to točko umaknili z dnevnega reda. Pojasniti je želel, da se je podpora ministrstva za kulturo Narodnemu domu Maribor za vse njegove programe drastično znižala, vendar pa so se prav tako znižali prilivi z občine. Po tej zavrnitvi razprave bodo rešitev po besedah župana Andreja Fištravca zdaj poskušali najti v krogu njegove ekipe in sveta Narodnega doma Maribor.

Očitana nerealna pričakovanja
"Narodnemu domu Maribor je bilo že na začetku snovanja proračuna za leto 2014 odvzetih kar 190.000 evrov, kar je neprimerno več, kot je bilo odvzeto drugim uporabnikom s področja kulture," je razočaran direktor.

Izpostavil je še, da jim je samo od februarja do danes uspelo znižati stroške festivala s sprva predvidenih 1,415 milijona evrov na 1,245 milijona. Mestni svetnik Županove liste Jožef Škof pa Rukavini očita, da se ne zaveda, da so časi slabi in da se je treba temu prilagoditi. Že lani je namreč občina z rebalansom pokrila izgubo festivala.

"Več let zaporedoma se že pojavlja težava nujnega dofinanciranja Festivala Lent. Gre za strukturni problem tega festivala, ki je v krizi ob spreminjanju gospodarske strukture v Mariboru in regiji izgubil velik obseg sredstev, ki jih ustvarja v marketinških povezavah z gospodarstvom. Ker ocenjujemo, da takega obsega sredstev iz neproračunskih virov Narodni dom ne bo več mogel ustvariti, je treba Festival Lent na novo strukturirati," je za časnik Večer že lani povedal v. d. vodje občinskega urada za kulturo Daniel Sajko.

Vladimir Rukavina naj se spravi na realna tla. Stanje ni rožnato in čas je, da se temu prilagodi tudi Festival Lent.

Jožef Škof, mestni svetnik Županove liste