Dolgoročna usoda Roga še ni povsem jasna. Foto: BoBo
Dolgoročna usoda Roga še ni povsem jasna. Foto: BoBo

Kot je znano, so na MOL-u novi center želeli graditi v javno-zasebnem partnerstvu, a nobeno podjetje ni pokazalo zanimanja, zato bodo Rog obnavljali sami. V ponedeljek so mestni svetniki že potrdili osnutek s predvidenimi spremembami prostorskega načrta.

A rogovci opozarjajo, da se občina loteva projekta, za katerega nima niti zagotovljenih sredstev niti jasne vizije delovanja. "Načrt uničenja enega izmed stičišč, ki ohranja možnosti za razvijanje drugačnih programov, je v sedanjih razmerah nadvse nespametna odločitev," pravijo.

Novo več let samevajoče gradbišče?
Ob tem poudarjajo, da v prostorih nekdanje tovarne Rog dnevno poteka pisan nabor dejavnosti. Te Rog povezujejo v živ in dinamičen organizem, ki je v svojem bistvu heterogen, kontradiktoren in neulovljiv. Skrbi jih, da namerava vlada žive vsebine v Rogu odstraniti in v sterilen in očiščen prostor naseliti podobne, a pod pogoji, pisanimi na kožo privilegiranim.

"Mesto ne potrebuje še ene lepe stavbe, prazne vsebin. Še manj potrebuje ograjeno, več let samevajoče gradbišče, kar je glede na pomanjkanje sredstev za izvedbo projekta realističen scenarij," so v sporočilu za javnost še zapisali zdajšnji uporabniki Roga.