Leta 1766 je James Christie v Londonu položil temelje svojega podjetja. Vedno je bil advokat britanske umetnosti in umetnikov, ki so bili tudi redni gostje v njegovih prodajnih salonih. Foto: Reuters
Leta 1766 je James Christie v Londonu položil temelje svojega podjetja. Vedno je bil advokat britanske umetnosti in umetnikov, ki so bili tudi redni gostje v njegovih prodajnih salonih. Foto: Reuters
Lucian Freud je na platnu ujel prizor družinske intime: naslikal je svojo hčerko, Isobel Boyt, in njenega partnerja v obdobju, ko sta pričakovala otroka. Foto: Reuters

"Zvezde" dražbe, ki bo potekala v juniju in juliju, bodo predvsem tri reprezentančna dela britanske umetnosti. Izstopa platno Ib in njen mož, intimen portret iz ateljeja Luciana Freuda: umetnik je leta 1992 naslikal svojo nosečo hčerko in njenega moža, objeta v postelji. Vrednost slike je danes ocenjena na 23 milijonov evrov.

Prav gotovo bo veliko povpraševanje tudi po delu Portret Lucy Long, gospe George Hardinge, ki ga je leta 1778 naslikal Joshua Reynolds in ki doslej še nikoli ni bilo na prodaj. Dražbena hiša je platno opisala kot "eno najbolj izbranih del, kar jih je na tržišče prišlo v tej generaciji". Portret, ki je po besedah stroke v "izjemnem" stanju, je vreden med 2,5 in 4 milijoni evrov.

Tretji večji adut je naslovljen Golden Hours; leta 1864 ga je naslikal Frederic Leighton, na prodaj pa ni bil že več kot sto let. Vrednost tega "poklona mladosti, lepoti in ljubezni, trem univerzalnim vrednotam, ki presegajo kraj in čas", se po oceni izvedencev giblje med 4 in 6 milijoni evrov. Večina Leightonovih ohranjenih del domuje v različnih britanskih in tujih muzejih; Zlate urice so eno izmed zadnjih platen v zasebni lasti.

"Vsa tri dela so reprezentančna v svojem slogu," se je pohvalil Orlando Rock, predsednik britanske veje hiše Christie's. "S stališča kakovosti ... vsa tri poosebljajo obdobja, v katerih so nastala."

Vse slike gredo, kot je že v navadi, prihodnji mesec na uradno "turnejo" v New York in Hongkong, preden bodo na dražbi Defining British Art dobile nove lastnike. Vzporedno pri Christie'su napovedujejo razstavo nekaterih ključnih del, ki so jih v svoji zgodovini pomagali prodati.