Uprizoritev posvečajo režiserju Franu Žižku (1914-2008), ki je prišel na Ptuj leta 1938 na povabilo Antona Ingoliča in tu ustanovil neodvisno avantgardno gledališče. Foto: Arhiv RTV SLO
Uprizoritev posvečajo režiserju Franu Žižku (1914-2008), ki je prišel na Ptuj leta 1938 na povabilo Antona Ingoliča in tu ustanovil neodvisno avantgardno gledališče. Foto: Arhiv RTV SLO
Dejansko gospod
V predstavi igrajo Andraž Jug, Mirel Knez, Violeta Tomić in Uroš Potočnik. Foto: AFŽ

Prav zaradi tega, ker pripoveduje o tem, kaj denar dela iz ljudi, pravi. Drama sodobnega nemškega avtorja Philippa Löhleja nosi v izvirniku naslov Genannt Gospodin, prevedena pa je v 15 jezikov. Predstavo bodo premierno uprizorili v Ambientu Frana Žižka na Ptuju, v njej pa igrajo Andraž Jug, Mirel Knez, Violeta Tomić in Uroš Potočnik.

Predstava je umeščena v novo prizorišče AFŽ, ki so ga ustvarjalci predstave uredili v prostorih nekdanje trgovine v središču Ptuja. "Zaprto trgovino začasno preurejamo v gledališče, kako bo z njim naprej, pa še ne vemo," pojasnjuje Strelec, sicer ustanovitelj zavoda Novi Zato.

Želimo mu postaviti spomenik, za začetek zmoremo uprizoritev
Žižek je konec tridesetih let 20. stoletja v Mariboru ustanovil Neodvisno gledališče, ki je skušalo biti alternativa meščanskemu, a zaradi političnih pritiskov ni zaživelo. Na povabilo Antona Ingoliča se je s svojim avantgardnim gledališčem leta 1939 preselil na Ptuj, kjer je v dveh letih ustvaril niz prelomnih uprizoritev. "Ptuj je temu gospodu Franu Žižku dolžen neki poklon. Doslej se mu še ni oddolžil na pravi način. Ta predstava je naš gledališki poklon njemu," je pojasnil Strelec, ki si prizadeva, da bi na Ptuju Žižku postavili tudi spomenik. "Za zdaj zmoremo uprizoritev".

Bil je tudi pionir umetniške televizijske produkcije, v Mariboru je ustanovil televizijski studio, bil ravnatelj tamkajšnje Drame (1963-1967) in ustanovitelj Slovenskega tedna drame, iz katerega se je nato razvilo Borštnikovo srečanje. Poučeval je na AGRFT-ju in bil avtor več del na temo gledališkega in televizijskega ustvarjanja.

Srečanje z avtorjem drame
Praizvedba drame Dejansko gospod je bila leta 2007, na samem začetku finančne krize, v gledališču v Bochumu v režiji Krista Šagorja. Prvo reprizo slovenske uprizoritve si bo jutri na Ptuju ogledal tudi avtor drame. Ob tej priložnosti bodo ob 11. uri priredili tudi okroglo mizo oziroma pogovor z avtorjem, kjer bodo spregovorili o položaju dramatike v družbi, primerjalno med Nemčijo in Slovenijo.