Dotcom pred priznanjem svoje vloge v
Dotcom pred priznanjem svoje vloge v "intervenciji" ni imel nobenih zadržkov. "Sinoči sem ameriško veleposlaništvo oskrunil s projekcijo resnice. Zmaga!", je tvitnil naslednji dan. Foto: YouTube

Pri Stasiju so lahko samo sanjali o tem, da bi lahko počeli, kar danes počnejo Američani. V primerjavi z NSA-jem so videti kot skavti.

Oliver Bienkowski
Tudi spletni umetnik Oliver Bienkowski je vneto tvital o svoji akciji. Foto: Twitter

S svojim prevratnim posredovanjem sta sodelavca želela opozoriti na podobnost med delovanjem Washingtona in nekdanje vzhodnonemške varnostno-obveščevalne službe Stasi. Še več: zloglasna vzhodnonemška policija je v primerjavi s prijemi Washingtona videti kot taborniški shod.

In čeprav je vse skupaj trajalo le 30 sekund, je gesta v Nemčiji temeljito razburkala valove. Der Tagesspiegel je, denimo, poročal, da je že stekla policijska preiskava, s katero bodo ugotovili, ali je šlo za kaznivo dejanje "blatenja organizacij oz. predstavništva tujih držav". (Odvetnik Bienkowskega Fabian Eickstädt v odgovor na to sicer izpostavlja, da je pročelje ameriškega veleposlaništva, tehnično gledano, del ameriškega ozemlja in da sojenje po nemških zakonih tu ne pride v poštev.)

Predstavnik za stike z javnostmi ameriškega veleposlaništva je dogodek lakonično komentiral takole: "Zelo duhovito. Vendar pa, kdor dela tovrstne primerjave, ne ve veliko niti o Stasiju niti o ZDA."

Dotcom - njegovo obličje je bilo izrisano pod napisom - je povedal, da sta z Bienkowskim želela na stavbo veleposlaništvo "projicirati resnico".

Spletni Robin Hood
Proti Dotcomu v ZDA poteka ena največjih tožb glede avtorskih pravic. Oblasti mu očitajo, da je s ponujanjem piratskih kopij filmov, televizijskih oddaj, glasbe in drugih vsebin prek svoje spletne strani Megaupload zaslužil več kot 131 milijonov evrov, avtorje pa oškodoval za več kot 375 milijonov evrov.

Dotcom, po rodu sicer Nemec, je po plačilu varščine na Novi Zelandiji, avgusta pa bo zaslišan glede izročitve ZDA. Če bodo tam odločili, da je kriv, mu grozi do 20 let zapora. Oblasti so sporno stran Megaupload zaprle januarja 2012, le eno leto pozneje pa je 39-letni Dotcom odprl že novo spletno stran - mega.co.nz.

Pri Stasiju so lahko samo sanjali o tem, da bi lahko počeli, kar danes počnejo Američani. V primerjavi z NSA-jem so videti kot skavti.

Oliver Bienkowski