V društvu Asociacija med drugim pričakujejo, da bo ministrstvo za kulturo predstavilo analizo podeljenih sredstev na razpisu ter jasne možnosti in pogoje pridobivanja sredstev na razpisih za tiste organizacije, ki jim je razpis odtegnil sredstva, ki so jih dobivale v preteklih letih. Foto: BoBo
V društvu Asociacija med drugim pričakujejo, da bo ministrstvo za kulturo predstavilo analizo podeljenih sredstev na razpisu ter jasne možnosti in pogoje pridobivanja sredstev na razpisih za tiste organizacije, ki jim je razpis odtegnil sredstva, ki so jih dobivale v preteklih letih. Foto: BoBo
Na rezultate razpisa sta se prejšnji teden že odzvala Akademski pevski zbor Tone Tomšič in Akademska folklorna skupina France Marolt, ki sta ostala brez programskih sredstev. Izrazila sta razočaranje in ogorčenje nad obrazložitvijo strokovne komisije na ministrstvu, ki je zapisala, da ne izkazujeta vrhunskosti. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Na ministrstvu za kulturo poudarjajo, da navedeni razpis ni edini način sofinanciranja nevladnih organizacij. Foto: MMC RTV SLO

V javnem pismu, ki so ga naslovili na ministrstvo, sprašujejo, kako naj bi iz razpisa izpadle organizacije nadaljevale svoje delo in na kakšen način bo uresničilo zaveze iz Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 o izboljšanju položaja nevladnih organizacij. Pričakujejo tudi, da bo javnosti transparentno predstavilo, kako se je razdelilo za pritožbe rezerviranih deset odstotkov sredstev.

Prav tako zahtevajo, da ministrstvo predstavi analizo podeljenih sredstev na razpisu ter jasne možnosti in pogoje pridobivanja sredstev na razpisih za tiste organizacije, ki jim je razpis odtegnil sredstva, ki so jih dobivale v preteklih letih.
V sofinanciranje – skupna vrednost dodeljenih sredstev na letni ravni je 2.681.300 evrov – je bilo sprejetih 32 prijaviteljev, pri čemer so 18 organizacijam dodelili več sredstev, kot so jih prejeli v letu 2013. Zavrnjenih je bilo 34 prijaviteljev, med temi tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič in Akademska folklorna skupina France Marolt, ki sta se na rezultate razpisa že odzvala.
Glede na razpoložljiva sredstva je razpis določal, da bo izbranih največ 32 javnih kulturnih programov, ki bodo po svojem prispevku k uresničevanju javnega interesa za kulturo prepoznani kot programi, ki so po obsegu, kakovosti in dostopnosti primerljivi s programi, ki jih zagotavljajo javni zavodi na področju kulture. Razpis je bil namenjen nevladnim organizacijam, ki kontinuirano in vrhunsko izvajajo programe s področij uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti. Na razpis je prispelo 82 vlog, od teh je bilo 15 vlog zavrženih, ker so jih prijavile neupravičene osebe, 14 prijaviteljev pa so pozvali k dopolnitvi. Obravnavali so 66 vlog.
V društvu Asociacija ministrstvo med drugim pozivajo, da svoje odločitve in vizijo razvoja posameznih področij umetnosti, ki jih je posredno začrtalo s svojimi odločitvami pri podeljevanju sredstev, javno predstavi. Kot so še sporočili z ministrstva, bo to rezultate omenjenega razpisa za programska sredstva predstavilo na novinarski konferenci v ponedeljek, 3. februarja.
Ministrstvo: Sofinanciranje ponujajo tudi drugi razpisi
Na ministrstvu poudarjajo, da navedeni razpis ni edini način sofinanciranja nevladnih organizacij. Objavili so že javni razpis za sofinanciranje večletnih kulturnih projektov, na katerem je na voljo 1,05 milijona evrov sredstev na letni ravni, rezultati pa bodo objavljeni predvidoma februarja. Prav tako je pred objavo še razpis za sofinanciranje enoletnih kulturnih projektov v vrednosti 485.000 evrov.
Tik pred objavo je še razpis evropskega socialnega sklada, namenjen nevladnim organizacijam s področja kulture v vrednosti enega milijona evrov, ki se bo osredotočal na povečanje števila zaposlenih v kulturi. Ne glede na zmanjšana integralna proračunska sredstva ministrstvo za kulturo financiranje programov in projektov nevladnih organizacij jemlje kot prioriteto in jo bo, kot pišejo, reševalo skozi financiranje z evropskimi sredstvi.