"Performans" si seveda lahko ogledate brezplačno, za najboljše sedeže - tik ob vzletni/pristajalni točki - pa umetnik prodaja vstopnice. Foto: Reuters
Dresirani golobi se orientirajo po zastavah na drogovih iz bambusa. Foto: AP

Ko se je v četrtek začelo mračiti nad Brooklynom, kjer so včasih gojili največjo "zračno floto" golobov v Ameriki, je Duke Riley iz svoje kletke izpustil jato golobov pismonoš, "soavtorjev" njegovega performansa Fly by Night. Na ukaz iz njegove piščalke je jata približno pol ure krožila nad svojim začasnim bivališčem na odsluženi ladji ameriške mornarice, in se pri tem orientirala po bambusovem drogu z zastavo, ki ga je Riley vihtel po zraku. Da je bilo vse skupaj videti kot nočna fotografija, posneta z dolgo ekspozicijo, gre zasluga obročkom z LED-lučmi, ki so jih golobi nosili na nogah.

"Ta projekt je sad sodelovanja med menoj in golobi," je pojasnil Riley. "Morda je performans ali pa slika, ki jo ustvarjajo na nebu." Predstavo bo ponavljal vsak konec tedna do 12. junija.

V Rileyjevi jati je med drugim tudi vrsta posebej dresiranih golobov; nekateri so umetnikova last, druge pa si je izposodil od ljubiteljev in gojiteljev ptic. Ko bo projekta konec, bo Riley veliko ptic obdržal kot svoje ljubljenčke.

Golobi kot tihotapci kubank
Performans Fly by Night, ki ga je omogočila neprofitna organizacija Creative Time, je nastal tri leta po odmevnem Rileyjevem projektu Trading With the Enemy. Takrat so dresirani golobi prenašali cigare s Kube v Key West na Floridi, s čimer je umetnik protestiral proti ameriškemu embargu Kube in pod vprašaj postavljal ameriške vohunske sposobnosti (ptic ameriški nadzor ni zaznal).

Newyorški projekt je poklon gojenju golobov, pa naj gre za šport, delo ali družbo. V resnici je bilo gojenje golobov včasih priljubljen konjiček Newyorčanov, ki so imeli dostop do streh na svojih zgradbah, a je v zadnjem času zaradi rastočih cen nepremičnin zamrl.

Dežnikov gledalci ne bodo potrebovali
Čeprav golobe marsikdo zaničljivo odpiše kot "leteče podgane", sega običaj čaščenja te sive ptice več tisočletij v preteklost: starodavni kristjani v Kapadokiji, na primer, so golobe spoštovali zaradi njihovih iztrebkov, ki so izvrstno gnojilo. In ko smo ravno pri iztrebkih: Rileyja ne skrbi, da bi njegovih dva tisoč "performerjev" občinstvo radodarno ... pognojilo. "To me sploh ne skrbi, kajti večina živali, vključno z ljudmi, po navadi ne iztreblja, kadar so telesno dejavne."