Predstavitev v Londonu je namenjena predvsem informiranju novinarjev o dogodkih v obeh aktualnih evropskih prestolnicah kulture. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Predstavitev v Londonu je namenjena predvsem informiranju novinarjev o dogodkih v obeh aktualnih evropskih prestolnicah kulture. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Ivo Pogorelich
V soboto bo v dvorani SNG Maribor nastopil simfonični orkester Zagrebške filharmonije pod vodstvom ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka s pianistom Ivom Pogorelichem. Poslušalcem bo predstavil Koncert za klavir in orkester v e-molu Friderika Chopina in Simfonijo št. 2 v D-duru Johannesa Brahmsa. Foto: Zavod Maribor2012

Gostovanji nadaljujeta niz promocijskih aktivnosti, ki jih zavod Maribor 2012 izvaja v tujini. Na londonski predstavitvi pričakujejo kakšnih 150 novinarjev iz Velike Britanije, Portugalske in Slovenije, spregovorili pa jim bodo slovenski in portugalski veleposlanik, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in predstavnik Guimaraesa.
Predstavitev je plod sodelovanja portugalskega in slovenskega veleposlaništva v Londonu ter Slovenske turistične organizacije. Mariborska delegacija bo osvetlila predvsem vsebinski del programa in povezovanje s turistično ponudbo, zainteresiranim bodo predstavili tudi slovensko in portugalsko kulinariko.
Mitja Čander v Tel Avivu
O mariborskem kulturnem prestolovanju bo v nedeljo na mednarodni konferenci Art Weekend 2012 spregovoril programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander. Nedeljski forum je namenjen razpravi o primerih dobre prakse in programu EPK, beseda bo tekla tudi o mednarodnem pozicioniranju in marketingu s pomočjo umetnosti. Zavod redno skrbi za promocijske dejavnosti v tujini, te so nedavno potekale na Dunaju, v Berlinu in Parizu, so še sporočili z zavoda.
Konec tedna v družbi Pogorelicha
Tuje novinarje bi znala pritegniti tudi znana imena, ki prihajajo v Maribor v okviru programskega sklopa Terminal 12. Ta zajema umetniške vrhunce EPK-ja, v naslednjih treh mesecih pa se bodo v Mariboru med drugim predstavili Ivo Pogorelich (v soboto ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor), Jan Fabre, Ulay, Hans Magnus Enzensberger, Tzvetan Todorov, Charles Simic in baletniki Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga.
Po navedbah organizatorjev je veliko zanimanja za dogodke pri občinstvu iz sosednje Avstrije, zato bodo tam še okrepili promocijo. Sklenili so tudi dogovor s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM), po katerem so študentom ponudili abonmaje po še posebej nizki ceni.