Med nalogami urbanistične komisije je obravnava strokovnih podlag občinskega prostorskega načrta in prostorskih izvedbenih aktov, ki se nanašajo na načrtovanje in urejanje okolja. Foto: BoBo
Med nalogami urbanistične komisije je obravnava strokovnih podlag občinskega prostorskega načrta in prostorskih izvedbenih aktov, ki se nanašajo na načrtovanje in urejanje okolja. Foto: BoBo
Mariborski župan Andrej Fištravec
Mariborski župan Andrej Fištravec zagovarja kolektivni premislek na interdisciplinarni ravni, zato se je odločil za urbanistično komisijo. Foto: BoBo
Lent, Drava, EPK, Maribor
V ožji izbor za člane urbanistične komisije je bilo izbranih 16 kandidatov, o teh pa se mora zdaj izreči še javnost. Dokončni izbor bo župan opravil v začetku prihodnjega leta. Foto: EPA

Urbanistično komisijo izbirajo potem, ko je mariborski župan Andrej Fištravec ukinil mesto mestnega arhitekta, v funkciji katerega je prejšnjemu županu Francu Kanglerju svetoval Stojan Skalicky. Fištravec namreč zagovarja kolektivni premislek na interdisciplinarni ravni. V ožji izbor za člane te komisije je bilo izbranih 16 kandidatov, o katerih pa se mora zdaj izreči še javnost.
Fištravec je julija javno pozval strokovnjake s področja urbanizma, arhitekture, prostorskega načrtovanja, krajinske arhitekture, prometa in urbane sociologije, da se prijavijo za sodelovanje v urbanistični komisiji. Prejeli so približno 40 prijav, med temi pa so v ožji izbor uvrstil arhitekte Miho Miliča, Vilibalda Premzla, Nika Stareta, Roberta Gostinčarja, Vesno Rebernak in Vesno Polanc Marinič. Prav tako so se v ožji izbor uvrstili sociolog Franc Trček, slikar in kipar Vojko Pogačar, zgodovinarka Eva Sapač, geodet Jože Kos Grabar, geograf Vladimir Drozg in nekdanji mestni arhitekt Skalicky. V imenu interesnega združenja arhitektov Mi.Za naj bi v urbanistični komisiji nastopal Robert Veselko, v imenu Mariborske kolesarske mreže pa Josip Rotar.
Obenem je župan dodatno povabil k sodelovanju še Marjana Lepa in Uroša Lobnika z mariborske univerze, javnost pa pozval, da se s pripombami na njegov elektronski naslov izreče o teh ljudeh, zatem pa bo opravil dokončni izbor.
Urbanistično komisijo čaka obravnava strokovnih podlag občinskega prostorskega načrta in prostorskih izvedbenih aktov, ki se nanašajo na načrtovanje in urejanje okolja. Komisija, katere mandat bo trajal štiri leta, bo dajala tudi predloge in pobude strokovnim službam in izvajalskim organizacijam, katerih namen je smotrna in usklajena raba prostora ter bolj urejeno bivalno in življenjsko okolje.
Prva bo na vrsti oživitev Koroške ceste
Po županovih besedah bo prva nalog novo nastale urbanistične komisije priprava predlogov za oživitev Koroške ceste, ki so jo lani poskušali obnoviti v okviru Evropske prestolnice kulture, kaže ulica še vedno zelo klavrno podobo.
Maribor je takšno posvetovalno telo v preteklosti že imel, nazadnje je bila urbanistična komisija imenovana v prvem mandatu župana Borisa Soviča (1998-2002). V drugem Sovičevem mandatu takšne komisije ni bilo, ker je, kot pojasnjujejo na občini, leta 2003 začel veljati zakon o prostorskem načrtovanju, ki je uvedel prostorske konference kot način predhodnega usklajevanja interesov nosilcev in vseh zainteresiranih za urejanja prostora.