V Narodni galeriji so se otroci lahko preizkusili v slikanju pravih umetnin. Foto: MMC RTV SLO
V Narodni galeriji so se otroci lahko preizkusili v slikanju pravih umetnin. Foto: MMC RTV SLO
Poletna muzejska noč
V kulturnih ustanovah po vsej Sloveniji je vse v znamenju Trubarjeve 500-letnice. Foto: MMC RTV SLO
Muzej v Ajdovščini
Brezplačna vodstva so pripravili tudi v Muzejski zbirki v Ajdovščini. Foto: Božo Uršič
Dolenjski muzej Novo mesto
V Dolenjskem muzeju so otroci ustvarjali lutke, organizatroji programa pa so jim pripravili tudi lutkovno predstavo. Foto: Dolenjski muzej Novo mesto
Poletna muzejska noč
V Narodnem muzeju Slovenije so se vrnili v čas srednjega veka. Foto: MMC RTV SLO
POLETNA MUZEJSKA NOČ v UGM
Dogajanje po vsej Sloveniji se je, kot vsako leto, zavleklo v pozne večerne ure ... Foto: Umetnostna galerija Maribor

Letošnja Poletna muzejska noč je namreč sovpadala s prvim poletnim dnem in tako najdaljšim dnem v letu, ob tej priložnosti pa so več kot 200 dogodkov pripravile razne kulturne ustanove v 25 slovenskih krajih.

Program pripravilo 56 muzejev in galerij v 25 krajih
V prestolnici se je Poletni muzejski noči odzvalo 27 muzejev in galerij, pestro pa je bilo še v Ajdovščini, Beltincih, na Bledu, v Celju, Cirkulanah, Gornji Radgoni, Hočah, Idriji, Kamniku, Kopru, Kočevju, Kranju, Mariboru, Metliki, Mežici, Murski Soboti, Novem mestu, Piranu, Pobrežju, Podsredi, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Škofji Loki in Velenju.

Če ste tudi sami to soboto preživeli na Poletni muzejski noči, vas vabimo, da nam pošljete kakšen fotografski utrinek, ki ga bomo vključili v naš fotopregled dogajanja. Fotografije lahko dodate na Moj splet, pri tem pa ne pozabite dodati zaznamka 'muzejska noč.'

Od delavnic do koncertov
Od 9. ure zjutraj pa vse do polnoči so ponujali brezplačen ogled razstav s pomočjo strokovnih vodstev, nekatere postavitve so prav na ta dan doživele svoje odprtje, pester program pa so sooblikovali številni dogodki, delavnice in koncerti. Poletna muzejska noč postavlja v središče predvsem zabavne in sproščene vsebine, ki so neposredno vezane na muzejsko dejavnost. S tem želijo predstaviti muzeje in galerije kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa.

In če smo vajeni, da te "resne" ustanove svoja vrata zaprejo že v poznih popoldanskih urah, se na ta dan dogajanje zavleče v večerne ure.

Da bi se lažje odločili, kam se odpraviti na ta muzejski dan, so organizatorji pripravili posebno spletno stran z vsemi dogodki, mi pa jih izpostavljamo le nekaj.

Od kolesarjenja do zabave ob glasbi
V Ljubljani se je začelo športno, ko je že zjutraj kolesarska karavana krenila do Tehniškega muzeja v Bistri, v večernih urah pa so si lahko kolesarji oddahnili na koncertu skupine Fake Orchestra na muzejski ploščadi na Metelkovi ali pa na koncertu skupine Putrovke pred MGL-jem. Sicer pa so že od jutranjih ur v raznih muzejih in galerijah po prestolnici, od Mestnega muzeja, Narodne galerije, Prirodoslovnega muzeja, Cankarjevega doma, Moderne galerije do Botaničnega vrta, ter še v mnogih drugih potekale različne delavnice za otroke.

Muzejska zabava za najmlajše
Najmlajši obiskovalci so na svoj račun prišli tudi v Pokrajinskem muzeju Ptuj in v Pokrajinskem muzeju Celje, kjer so pripravili tudi vodstva po stalni razstavi z znamenitim celjskim stropom. Zanimivo je bilo tudi v Obalnih galerijah Piran, v Galeriji Meduza so se zabavali otroci, lutkovno predstavo za otroke pa so pripravili v sodelovanju z Dnevi lutk v Novem mestu v Dolenjskem muzeju.

Odprtje razstav, performansi in še kaj
Posebne oglede in odprtje rudniške geološke zbirke ob jašku Frančiške so pripravili v Rudniku živega srebra Idrija in Mestnem muzeju Idrija, srečanje z ljudskimi pisci in glasbeniki v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota. Na dvorcu Betnava pri Mariboru so odprli razstavo Upodobitve dvorca Betnava skozi čas, v Galeriji Velenja je bila zaključna slovesnost Spomenikov Velenja in podelitev nagrad likovnega natečaja. Promenadni mestni pozdrav gospodičen v kostumih iz prve polovice 20. stoletja se je zgodil v Celju, v Gorenjskem muzeju Kranj pa je bilo odprtje muzejske vitrine Železni ingoti. Performans s plesom, kaligrafijo in videoprojekcijo Praznina so pripravili v večernih urah v Obalnih galerijah.

Glasbena sprostitev pred spanjem
V večernih urah se je dogajanje večinoma sklenilo s koncerti - s koncertom severnoindijske klasične glasbe in nato še Fake Orchestra v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani ter koncertom srednjeveške posvetne glasbe v Narodnem muzeju Slovenije. V Umetnostni galeriji Maribor je bil koncert Ane Pupedan, v Pokrajinskem muzeju Celje koncert Las Felinas del Tango (Tango mačke), priljubljene melodije pa so na posebnem nastopu zvenele v celjskem Muzeju novejše zgodovine. Koncert Pihalnega orkestra Škofja Loka in Kvarteta Trio se je odvil na grajskem vrtu Loškega muzeja, kjer so odprli muzej na prostem, Škoparjevo hišo, koncert Šaleškega študentskega okteta pripravljajo v Muzeju Velenje, Severa Gjurin in spremljevalna skupina sp nastopili v Medobčinskem muzeju Kamnik, koncert Pihalnega orkestra Kočevje je bil v Pokrajinskem muzeju Kočevje, koncert Kontra tria v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, koncert Calegarie pa v Pokrajinskem muzeju Koper.

Muzeje, galerije in nekatere ustanove na Poletno muzejsko noč, ki na pobudo MGLC-ja poteka od leta 2003, povprečno obišče od 15.000 do 20.000 obiskovalcev. Prvo leto se je dogodku pridružilo 27 ljubljanskih muzejev, galerij in razstavišč, nato pa so se jim v naslednjih letih pridružile nove institucije, tudi iz drugih slovenskih mest.
M. K.