Grafit na obzidju Križank. Foto: Festival Ljubljana
Grafit na obzidju Križank. Foto: Festival Ljubljana
false
"Podpiram izjemno uspešno delovanje Festivala Ljubljana, ki vsako leto pozitivno preseneča z izborom programa, in nasprotujem neprimernemu grafitiranju in tudi uničevanju kulturne dediščine," je dejal župan Ljubljane Zoran Janković. Foto: Festival Ljubljana

Kot je v izjavi za javnost zapisal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, ostro obsojajo nasilna dejanja, ki uničujejo dediščino slovenskega naroda, ter nestrpnost tako proti organizatorju kot izvajalcem in kulturnemu programu, ki vključuje svetovno glasbeno, operno in plesno dediščino največjih ustvarjalcev. Iz napisov na grafitih je razvidno, da gre za nasprotovanje postavitvam popolnih zapor, ki jih v času prireditev v organizaciji Festivala Ljubljana postavljajo okoli Križank.

O poškodbi obzidja, ki se je zgodila med 1. in 2.30 ponoči z nedelje na ponedeljek, so obvestili policijo, potem pa bodo še zavod za spomeniško varstvo.

Kot je še zapisal Brlek, "smo od koncerta dua 2Cellos 23. julija v medijih, predvsem pa na socialnih omrežjih priča pregonu Festivala Ljubljana z izjavami in pozivi, ki vsebujejo netočne podatke, podtikanja in razpihovanje nestrpnosti tako do delovanja Festivala Ljubljana kot njegovega programa ter njegovih izvajalk in izvajalcev, sponzorjev, obiskovalk in obiskovalcev".

Ob tem poudarjajo, da je v Ljubljani dovolj prostora za različno kulturno izraznost, zato ocenjujejo kritike njihovega delovanja kot izraz netolerance, nestrpnosti, nedemokratičnosti, pomanjkanja kulturnega dialoga, predvsem pa objestnosti in želje ustvarjati v mestu anarhijo pod krinko skrbi za javni prostor. "Najprej so bili verbalni napadi, sledilo je poškodovanje objekta. Skrbi nas, kaj je naslednji korak teh, ki pod krinko skrbi za javno dobro vandalizirajo javni prostor," se sprašuje Brlek.