Mumijo Ramzesa III. so odkrili leta 1886, njegova grobnica pa je ena največjih v Dolini kraljev. Foto: Wikipedia
Mumijo Ramzesa III. so odkrili leta 1886, njegova grobnica pa je ena največjih v Dolini kraljev. Foto: Wikipedia

Mednarodna ekipa strokovnjakov z inštituta za mumije in ledenodobnega človeka akademije v Bolzanu je potrdila dozdajšnje domneve egiptologov o umoru.

Na faraonovem vratu našli globoko rano
Na papirusu so se namreč ohranili zapisi o procesu, ki je sledil umoru. Naročila naj bi ga ena izmed Ramzesovih žena Tija in njen sin Pentavere, vendar pa iz zapisov ni bilo razvidno, ali je zarota uspela.

Raziskave, opravljene na mumiji Ramzesa III., so razkrile globoko rano na vratu, povzročeno z ostrim rezilom, ki je verjetno povzročila takojšnjo smrt. Znotraj rane so našli amulet - Horusovo oko, medtem ko so vrat mumije ovijali grobi laneni povoji, s katerimi so verjetno želeli pospešiti proces celjenja rane zaradi posmrtnega življenja, v katerega so verjeli stari Egipčani. Izsledki forenzičnih in znanstvenih raziskav so bili objavljeni v reviji British Medical Journal.

Nekateri zarotniki so imeli možnost storiti samomor
Dokumenti o procesu govorijo zgodbo o zaroti, ki je potekala med slavnostju v templju Medinet Habu v Luksorju. Poleg kraljice Tije in Pentavera je bilo v načrt za atentat na faraona vpleteno še mnogo drugih ljudi, med njimi visoki uradniki, vojaški poveljniki in kraljevi pisarji. Večino zarotnikov so usmrtili, nekaterim pa so dali možnost, da storijo samomor, verjetno s pomočjo strupa. Na treh sojenjih so na smrt obsodili kar 38 ljudi, je še mogoče razbrati iz starodavnih zapisov izpred več kot 3000 let.

Strokovnjaki so se posvetili tudi mumiji neznanega moža, za katerega so domnevali, da bi lahko bil Pentavere, eden izmed naročnikov umora Ramzesa III. Na njej so odkrili znamenja davljenja, poleg tega je bila v procesu mumifikacije uporabljena kozja koža, ki je pri starih Egipčanih veljala za nečisto. S tem ko so jo uporabili, so verjetno hoteli kaznovati morilca, menijo strokovnjaki. Testi DNK, opravljeni na obeh mumijah, so še razkrili, da gre verjetno za očeta in sina.