Samostan sv. Elije naj bi postavili asirski menihi v poznem 6. stoletju. Foto: AP
Samostan sv. Elije naj bi postavili asirski menihi v poznem 6. stoletju. Foto: AP
Samostan sv. Elije
Tudi ameriška vojska je v času invazije na Irak uporabljala samostan za svoje oporišče. Foto: AP

Tudi varnostni viri v provinci Nineveh, v kateri leži Mosul, so za BBC ločeno potrdili, da so IS-jevi skrajneži razstrelili samostan in ga s tem popolnoma uničili.

Analitiki predpostavljajo, da je bil objekt porušen že konec leta 2014, se pravi kmalu po tem, ko so skrajneži zasedli Mosul v prvi fazi prodiranja skozi severni in zahodni Irak. Gre za pretežno sunitsko mesto, regija, ki leži med Turčijo, Sirijo in Kurdistanom v Iraku, pa je mozaik različnih etničnih in verskih skupin.

Poskus izgona kristjanov iz Iraka
Tamkajšnji katoliški duhovnik Paul Thabit Habib je opozoril, da so krščansko zgodovino Mosula "barbarsko zravnali", poroča BBC. "To razumemo kot poskus našega izgona iz Iraka, z našo odstranitvijo in pokončanjem našega obstoja v tej deželi," je še povedal duhovnik, ki zdaj živi v Erbilu, glavnem mestu Kurdistana.

Samostan sv. Elije (oziroma Deir Mar Elia) naj bi postavili asirski menihi v poznem 6. stoletju. Leta 1743 so jim perzijske sile postavile ultimat, da se spreobrnejo v islam, čemur so se uprli, in sledil je poboj 150 menihov.

Sobivanje kristjanov in muslimanov
Thabit je še povedal, da je samostan "privlačil vse ljudi iz Mosula - kristjane in muslimane". "Vsi pesniki, zgodovinarji in potniki so pisali o tem samostanu." Dodal je, da je to "postalo zelo pomembno mesto v zgodovini Cerkve v Iraku".

V 70. letih preteklega stoletja je bil samostan oporišče iraške republikanske garde, leta 2003 pa je bil eden izmed njegovih zidov poškodovan v okviru takratne ameriške invazije na Irak. Tudi ameriška vojska je v času invazije uporabljala samostan za svoje oporišče, dokler ni vojaški duhovnik Geoffrey Bailey prepoznal pomena tega objekta in je poveljnik nato ukazal, da se izprazni.

Zidovi, spremenjeni v polje prahu
Stephen Wood
iz analitskega podjetja Allsource Analysis je povedal, da v sredo objavljeni satelitski posnetki kažejo na to, da je bil samostan uničen med avgustom in septembrom 2014 od dva do tri mesece po tem, ko je IS zavzel Mosul in odredil kristjanom, ki že niso zbežali, da zapustijo mesto.

Wood je še dejal, da so posnetki pokazali, "da so bili kamniti zidovi dobesedno zrušeni v prah", in dodal, da so "buldožerji, težka oprema, kovaška kladiva, morda tudi razstreliva spremenili kamnite zidove v to polje sivo-belega prahu - popolnoma so ga uničili."