Drugo
Haled Al-Asad
Mednarodno uveljavljen arheolog Haled Al Asad je svoje (strokovno) življenje posvetil raziskovanju zgodovinskih ostankov Palmire. Svojega mesta tudi po zavzetju Islamske države ni zapustil, ampak pomagal na varno skriti na stotine spomenikov. Foto: EPA
Palmira
Eno najbolj znanih antičnih mest na Bližnjem vzhodu je Islamska država zasedla maja. Foto: EPA
Palmira
Starodavni del Palmire, ki leži na jugozahodu mesta, je del Unescove kulturne dediščine. Zasedba mesta je v mednarodni javnosti vzbudila bojazen, da bodo z nadaljevanjem IS-jevega uničevalnega pohoda historičnih spomenikov antični ostanki Palmire za vedno izgubljeni. Foto: EPA
Irina Bokova
Na Unescu so še pred zasedbo Palmire pozivali k zaščiti mesta, generalna direktorica Irina Bokova pa je že IS-jevo uničevanje spomenikov v Iraku označila za vojni zločin. Foto: EPA
Palmira
Ruševine v Palmiri, ki so jih ponovno odkrili leta 1678, sistematično pa začeli raziskovati na začetku 20. stoletja, so stare več kot dva tisoč let. Foto: EPA

Dodaj v

Italijanski muzeji počastili spomin na usmrčenega arheologa v Palmiri

Islamska država z buldožerji nad samostan iz 5. stoletja
22. avgust 2015 ob 18:17,
zadnji poseg: 22. avgust 2015 ob 19:52
Rim, Kairo - MMC RTV SLO, STA

Mednarodna kulturna javnost je pretresena zaradi nedavnega obglavljenja 81-letnega arheologa Haleda Al Asada. Na Unescu so dejanje ostro obsodili in ga označili za napad na človeštvo, zastave pa so v spomin na predanega arheologa na pol droga spustili številni italijanski muzeji in druge kulturne institucije.

Vodilnega arheologa v Palmiri Haleda Al Asada so predstavniki Islamske države po enomesečnem zadrževanju v torek javno usmrtili na trgu pred muzejem v novem delu mesta, nato pa njegovo truplo obesili na enega izmed antičnih stebrov. Usmrtitev mednarodno uveljavljenega arheologa, ki je svojo poklicno pot zapisal raziskovanju ostankov znamenitega starodavnega mesta, je na družbenih omrežjih sprožila val obsodb.

"To je napad na kulturno identiteto Sircev"
Generalna direktorica Irina Bokova je dejala, da jo je novica o "brutalnem umoru Haleda Al Asada, ki je skrbel za ostanke na Unescovem najdišču v Palmiri, užalostila in hkrati razbesnela". Dejanje pa po poročanju Art Newspaper ostro obsoja. Vodja odbora za spomenike Unescove svetovne dediščine Maria Böhmer je spomnila, da je Palmira na Unescovem seznamu od leta 1980, od leta 2013 pa zapisana tudi med ogrožene spomenike. "Zato je storjeni zločin tako napad na kulturno identiteto Sircev kot celotno človeštvo."

Veliko obžalovanje preveva kulturne kroge po Italiji, ki je pred izbruhom vojne v Siriji sodelovala v šestih arheoloških odpravah. Poleg spuščenih zastav so se Al Asadov spomin odločili počastiti s preimenovanjem arheološkega muzeja v Milanu, ki ima prostore v nekdanjem benediktinskem samostanu.

Al Asad, eden najpomembnejših pionirjev sirske arheologije v 20. stoletju, je bil sicer od leta 2003 upokojen, še vedno pa je deloval v tamkajšnjem muzeju. Njegova družina je maja pobegnila iz mesta, sam se je odločil ostati. Sirski kulturni dediščini je posvetil kariero, celo svojo hčer je poimenoval po kraljici Zenobii, ki je Palmiri vladala v 3. stoletju, zadnjem zlatem obdobju mesta. Kar 40 let so izkopavanja in raziskave v Palmiri potekala pod njegovim vodstvom. Sam se je ukvarjal predvsem z vprašanjem prehoda poganske antike v krščansko dobo in prevajanjem helenistične kulture v sirski kontekst.

Preden so mesto zavzele sile Islamske države, je Al Asad vodil akcijo, s katero so iz historičnega območja Palmire na varno odnesli na stotine skulptur. Po besedah sirskega direktorja za antične umetnine Mamuna Abdula Karima so skrajneži Al Asada mučili, da bi izvedeli, kam so skrili umetnine. Po obglavljenju so na arheologovo truplo obesili napis, v katerem so ga obsodili lojalnosti s sirskim režimom, malikovanja in sodelovanja z neverniki.

Opozorilo direktoratu za antične umetnine
Frederick Fales, vodja italijansko-francoske odprave, ki je v Siriji potekala med letoma 1994 in 1998, je v pogovoru za italijanski časopis La Stampa pokojnega kolega opisal kot cenjenega strokovnjaka močne osebnosti, enega redkih sirskih arheologov mednarodnega slovesa. "Ubili so ga, ker je bil tam, to jim je bil zadosten izziv. Z usmrtitvijo pa so zadeli tri tarče. Nasprotoval je uničenju antičnih spomenikov v imenu lažnih verskih razlogov. Nasprotoval je trgovini in nezakonitemu izkopavanju najdb. Poleg tega je bil povezan z režimom Bašarja Al Asada." Izobešanje njegovega trupla, nadaljuje Fales, pa je mišljeno kot svarilo direktoratu za antične umetnine, ki vodi proti IS-ju spomeniškovarstveno ofenzivo.

Uničenje samostana v Karjatajnu
Medtem prihajajo iz osrednje Sirije novice o uničenju še enega zgodovinskega spomenika - samostana Mar Elian iz 5. stoletja. V zadnjih tednih so na tem območju džihadisti Islamske države okrepili svoje položaje. Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice so skrajneži z buldožerji uničili samostan v strateško pomembnem mestu Karjatajn. Mesto je pomemben strateški položaj, saj povezuje Palmiro z območji pod nadzorom teroristične mreže Al Kaida, v neposredni bližini sirske province Damask. Sirske vojake so predstavniki IS-ja iz mesta pregnali na začetku meseca, ujete kristjane pa v svoje oporišče v regiji Raka.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
www
# 22.08.2015 ob 19:43
Nato, Zahod, afriške države....kaj čakate ? Te barbare bo treba enkrat ustaviti.
qwerty99
# 22.08.2015 ob 20:06
Dokler ne bo celoten muslimanski svet jasno in nedvoumno začel obsojati početje teh fanatikov in ukrepati proti njim, se ne bo nič spremenilo. Tako pa mnogi muslimanski režimi molčijo, kar je isto kot tiha podpora, česar se tudi dobro zavedajo.
bonanza
# 22.08.2015 ob 19:34
Ja ja, religija miru.
pace
# 22.08.2015 ob 22:40
Tega častitljivega starega gospoda z očali so obglavili. Kakšne nakaze od ljudi. Pravzaprav ne ljudje, temveč opite, zadrogirane pošasti brez kančka človečnosti v sebi.
Politkomisar.
# 22.08.2015 ob 19:50
Nevarnost islamskega fašizma se bliža

KLIK
Jasminelle
# 22.08.2015 ob 20:04
Aja, pa žališ tudi usmrčenega, ki je bil tudi sam musliman.
nizakej
# 22.08.2015 ob 19:40
Človek je vedel kaj ga čaka in se je sprijaznil, da bo v najslabšem primeru ob življenje in to je naredil z ponosom, za svojo Palmiro, za Sirijo. Alah se pa obrača v grobu, ko vidi te ninđe, kakšne svinjarije delajo v njegovem imenu.
Nasir
# 22.08.2015 ob 20:51
Tudi Gaddafi je rekel, da ne bo bežal in če bo treba bo umrl na svoji zemlji, v Libiji... rip
Jasminelle
# 22.08.2015 ob 19:57
Pa kaj ima to zveze z religijo? Ti ljudje sploh niso muslimani, ves čas so zadrogirani, trgajo Korane in so umazani. Nič ni bolj v nasprotju z islamsko religijo, če gledamo čisto vsakdanjo prakso.

Še celo direktor CIA-e je rekel, da teh barabrov ne bi smeli imenovati "islamski skrajneži": link

Upam, da se zavedaš, da s takimi izjavami žališ 99% muslimanov. Ogromno islamskih skupnosti in učenjakov se je javno zoprestavilo ISIS in s tem tvegalo svojo varnost.

Na tega gospoda so večkrat atentat izvajali:

Ko rečeš, da ima ISIS karkoli z islamom, žališ te poštene ljudi, ki veliko tvegajo. Predstavljaj si, da bi se s krščanstvom enačilo početje Ku Klux Klana in podobnih organizacij in posameznikov.
Jasminelle
# 23.08.2015 ob 11:23
Zame ne sodijo v islamsko skupnost.
V Koranu ni nobenega materiala, ki bi napeljeval k tovrstnemu divjanju. Notri je samo nekaj izključno samoobrambnih navodil (tisto s pobijanjem nevernikov kjerkoli se jih vidi se nanaša na konkretno vojno stanje v prvih dneh islama, ko so povsod pobijali muslimane, in je bil dovoljen takšen način gverilske obrambe), razbijanje malikov pa se nanaša samo na Mohamedovo razbijanje malikov in je nekaj takega kot rušeje nacističnih simbolov po zmagi v vojni. Nikakor se ne nanaša na rušenje kulturne dediščine. Sicer bi zrušili tudi Kabo, v kateri so živeli poganski poglavarji, pa je danes eden glavnih simbolov islama.

Ti ljudje, ki jih omenjaš, to počnejo na podlagi politikantstva. Ta 1400 let stara knjiga sama že na začetku napeljuje k študiju Biblije in napeljuje k ukvarjanju z znanostjo in filozofijo. Mohamed je rekel, da naj se ga v dobrem podpira, v slabem pa kritizira in imel razhajanje v stališčih za blagoslov v svoji skupnosti. Pozival je, da naj se gre po znanje še na Kitajsko, če je to potrebno. Gre za intelektualni religijo. To kar ti ljudje počnejo, je izven islama .
neutrino
# 23.08.2015 ob 03:05
Jasminelle, a potem tudi savdova arabija, talibani in tale klerik niso muslimani?

Prvi namreč močno zatirajo kakšno koli arheološko odkrivanje pred-mohamedanskih izkopanin. telebani so razstreljevali kipe bude. Tisti fanatik in njegovi somišljeniki pa bi uničili piramide, ker so nastale pred islamom...
In vsi trije so to počeli ali pa želijo izključno na podlagi religije.

Koran pač vsebuje očitno dovolj materiala na to temo, da se lahko najdejo fanatiki, tudi izobraženi teologi!, ki najdejo podlago za takšno ravnanje.
Tisti zmerni muslimani pač jemljejo svojo religijo a la carte, tako kot zmerni kristjani. Edini problem je, da je ogromno muslimanov, ki si ustvarijo precej fanatične in destruktivne menije in označijo vse, ki imajo drugačen meni za nevernike ali pa nemuslimane. Seveda pa tudi se poskušajo zmerni muslimani otresti teh fanatikov z istim poimenovanjem, čeprav vsi črpajo iz iste 1400 let stare knjige, samo vsak po svoje in z drugačnimi posledicami na svetu.

In tu je tudi glavni problem - v bistvu vsake religije.
Alex8
# 22.08.2015 ob 22:36
Potem pa naj se borijo in ne bežijo!
Jasminelle
# 22.08.2015 ob 20:11
Kateri muslimanski režimi molčijo, konkretno? Celo avtoritarni režim Saudove Arabije je obsodil ISIS (s katerim je v politični napetosti).

Ne bullshitirajmo prosim brez kakršne koli preverbe. Z Wikipedije:

Islamic criticism[edit]

ISIL has received severe criticism from other Muslims, especially religious scholars and theologians. In late August 2014, the Grand Mufti of Saudi Arabia, Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh, condemned the Islamic State and al-Qaeda saying, "Extremist and militant ideas and terrorism which spread decay on Earth, destroying human civilisation, are not in any way part of Islam, but are enemy number one of Islam, and Muslims are their first victims".[413] In late September 2014, 126 Sunni imams and Islamic scholars—primarily Sufi[414]—from around the Muslim world signed an open letter to the Islamic State's leader al-Baghdadi, explicitly rejecting and refuting his group's interpretations of Islamic scriptures, the Qur'an and hadith, used by it to justify its actions.[415][416] "[You] have misinterpreted Islam into a religion of harshness, brutality, torture and murder ... this is a great wrong and an offence to Islam, to Muslims and to the entire world", the letter states.[417] It rebukes the Islamic State for its killing of prisoners, describing the killings as "heinous war crimes" and its persecution of the Yazidis of Iraq as "abominable". Referring to the "self-described 'Islamic State'", the letter censures the group for carrying out killings and acts of brutality under the guise of jihad—holy struggle—saying that its "sacrifice" without legitimate cause, goals and intention "is not jihad at all, but rather, warmongering and criminality".[417][418] It also accuses the group of instigating fitna—sedition—by instituting slavery under its rule in contravention of the anti-slavery consensus of the Islamic scholarly community.[417] Other scholars have described the group as not Sunnis, but Khawarij.[419]

Kurdish demonstration against ISIL in Vienna, Austria, 10 October 2014
According to The New York Times, "All of the most influential jihadist theorists are criticizing the Islamic State as deviant, calling its self-proclaimed caliphate null and void" and have denounced it for its beheading of journalists and aid workers.[175] ISIL is widely denounced by a broad range of Islamic clerics, including al-Qaeda-oriented and Saudi clerics.[8][175]

Sunni critics, including Salafi and jihadist muftis such as Adnan al-Aroor and Abu Basir al-Tartusi, say that ISIL and related terrorist groups are not Sunnis, but modern-day Khawarij—Muslims who have stepped outside the mainstream of Islam—serving an imperial anti-Islamic agenda.[420][421] Other critics of ISIL's brand of Sunni Islam include Salafists who previously publicly supported jihadist groups such as al-Qaeda, for example the Saudi government official Saleh Al-Fawzan, known for his extremist views, who claims that ISIL is a creation of "Zionists, Crusaders and Safavids", and the Jordanian-Palestinian writer Abu Muhammad al-Maqdisi, the former spiritual mentor to Abu Musab al-Zarqawi, who was released from prison in Jordan in June 2014 and accused ISIL of driving a wedge between Muslims.[421]

The group's declaration of a caliphate has been criticised and its legitimacy disputed by Middle Eastern governments, other jihadist groups,[422] and Sunni Muslim theologians and historians. Qatar-based TV broadcaster and theologian Yusuf al-Qaradawi stated: "[The] declaration issued by the Islamic State is void under sharia and has dangerous consequences for the Sunnis in Iraq and for the revolt in Syria", adding that the title of caliph can "only be given by the entire Muslim nation", not by a single group.[423] The group's execution of Muslims for breach of traditional sharia law while violating it itself (encouraging women to emigrate to its territory, traveling without a Wali—male guardian—and in violation of his wishes) has been criticized;[424] as has its love of archaic imagery (horsemen and swords) while engaging in bid‘ah (religious innovation) in establishing female religious police (known as al-Khansa' Brigades).[425]

Two days after the beheading of Hervé Gourdel, hundreds of Muslims gathered in the Grand Mosque of Paris to show solidarity against the beheading. The protest was led by the leader of the French Council of the Muslim Faith, Dalil Boubakeur, and was joined by thousands of other Muslims around the country under the slogan "Not in my name".[426][427] French president François Hollande said Gourdel's beheading was "cowardly" and "cruel", and confirmed that airstrikes would continue against ISIL in Iraq. Hollande also called for three days of national mourning, with flags flown at half-mast throughout the country and said that security would be increased throughout Paris.[426]

The Islamic Front criticized ISIL, saying: "They killed the people of Islam and leave the idol worshippers." and "They use the verses talking about the disbelievers and implement it on the Muslims."
Kazalo