Ukradli so umetniška dela srednjega formata, nastala med letoma 1957 in 1973. Naslikana so v akvarelni tehniki na papirju in oljni tehniki na kartonu. Foto: Galerija Avgusta Černigoja
Ukradli so umetniška dela srednjega formata, nastala med letoma 1957 in 1973. Naslikana so v akvarelni tehniki na papirju in oljni tehniki na kartonu. Foto: Galerija Avgusta Černigoja
Černigoj
Avgust Černigoj je različne elemente in simbole vrezoval v večinoma majhne formate ter ostajal zvest načelom konstruktivizma, ki se mu je zapisal po svojem šolanju na Bauhausu. Foto: Kobilarna Lipica
Kraja Černigojevih slik iz Lipice

Kdaj natanko so ukradli tri dela umetnika, ki sodi med najvidnejših predstavnike zgodovinske avantgarde pri nas, ni znano. Zadnjič so slike videli 26. septembra lani, pogrešajo pa jih od 28. novembra. Pisna prijava kraje je na sežansko policijsko postajo prispela 24. decembra lani.
S krajo treh slik, ki sodijo med umetnine posebnega kulturnega pomena, je neznanec po navedbi policijske uprave Koper državo oškodoval za najmanj 15.000 evrov. Dela srednjega formata, vsa tri so brez naslova, je Černigoj naslikal med letoma 1957 in 1973. Na delu, naslikanem v akvarelni tehniki in z merami 79,8 x 60 centimetrov, je upodobljena stilizirana sedeča lutka in desno spodaj kitara. V tem kotu je delo tudi signirano in datirano A. Černigoj 70.
V olju sta naslikani deli z merami 73 x 50,3 centimetra in 71 x 48,5 centimetra, na obeh pa je Černigoj naslikal kompozicijo živobarvnih pravokotnih ploskev, delno obrobljenih s temnimi linijami. Večja je desno spodaj signirana A. Černigoj 73, manjša pa ima signaturo in datacijo - AC 57 - levo zgoraj.
Slike ukradene iz zaprtega lokala
"Tri slike Avgusta Černigoja so bile odtujene iz Pub bara, gostinskega lokala znotraj hotela Klub, ki je v celoti zaprt že od novembra 2012. Tudi pred tem je bil hotel Klub v lanskem letu odprt le ob nekaterih prireditvah. To je razlog, da bile slike nazadnje videne 26. septembra in da je bilo njihovo izginotje ugotovljeno 28. novembra, ob nastopu novega poslovodstva, ki je odredilo pregled vseh enot. Po ugotovitvi, da manjkajo tri slike, so bili pregledani ostali prostori na območju kobilarne, da bi preverili, ali se slike morda nahajajo na drugi lokaciji. V začetku decembra se je začela inventura, ki se je končala sredi decembra. Zaposleni so bili v tem času tudi pozvani, naj podajo morebitne informacije o izginotju slik. Ker slike niso bile najdene, je bila po zaključnih ugotovitvah inventure podana prijava na policijo. Hotel Klub sicer sodi v notranje območje Kobilarne Lipica, ki je v celoti varovano s fizičnim varovanjem varnostne službe. Po ugotovitvi, da so bile odtujene tri slike, so bili sprejeti poostreni varnostni ukrepi. Iz Galerije Avgusta Černigoja, kjer je v celoti zagotovljeno varovanje, ni bila odtujena nobena slika, niti ni bilo nobeno Černigojevo delo odtujeno iz depoja galerije," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica.
Likovni opus Avgusta Černigoja, ki se je z osnovami konstruktivizma srečal kot učenec v Weimarju na Bauhausu, obsega 1.400 del. Predvsem gre za grafike - od lesoreza in linoreza pa do bakroreza, suhe igle in akvatinte. Zanimala sta ga tako figuralika in predmetni svet kot čista abstrakcija. Slikar, ki je po sporu s takratnimi oblastmi leta 1925 zapustil Ljubljano, je ostal zvest konstruktivizmu in njegovim načelom. Leta 1976 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado.

Kraja Černigojevih slik iz Lipice