Brazilska različica race, ki se pojavlja na protestih v Braziliji, je sicer zelo podobna umetnikovi, vendar ima za razliko od njegove brazilska
Brazilska različica race, ki se pojavlja na protestih v Braziliji, je sicer zelo podobna umetnikovi, vendar ima za razliko od njegove brazilska "protestnica" križce za oči. Foto: EPA
Raca Florentijna Hofmana
Raca Florentijna Hofmana, ki je leta 2013 priplula v Sydney. Foto: EPA

Protestniki, ki si prizadevajo za odstavitev Rousseffove, kot svojo maskoto uporabljajo raco, ki zelo spominja na znano Hofmanovo stvaritev. In kot je za BBC povedala umetnikova ekipa, gre po njihovem pri brazilski repliki za kršitev avtorskih pravic.

Vendar lastnik tovarne, ki množično izdeluje te race, zanika kakršno koli kršitev zakona. Hofmanova raca je deležna svetovne slave, saj od leta 2007 potuje po vsem svetu in je slavnostno priplula na Japonsko, Novo Zelandijo, v Brazilijo in v še nekaj drugih držav.

"Ne bomo več plačevali za to, kar ni naša krivda"
Različica race, ki se pojavlja na protestih, je sicer zelo podobna umetnikovi, vendar ima v nasprotju z njo brazilska "protestnica" križce za oči. Prek prsi pa se ji pne geslo "Chega de pagar o pato", kar se v dobesednem prevodu glasi "Ne bomo več plačevali za raco", to pa pomeni "Ne bomo več plačevali za to, kar ni naša krivda".

Protestniška račja maskota je nastala po naročilu vplivne brazilske industrijske skupine FIESP za proteste proti korupciji in visokim davkom lanskega septembra. Vendar pa se je raca nato v preteklih mesecih pogosto pojavljala na demonstracijah proti brazilski predsednici.

Zgolj razlika v očeh ne zadostuje
Hofmanova ekipa je za BBC izjavila, da čeprav imata raci različne oči, gre še zmeraj za njihovo oblikovanje in specifične tehnične vzorce. "Sprememba oči ne spremeni našega tehnične oblike race in njenega kljuna."

Hofmanovo raco, ki je bila del razstave v Braziliji, so izdelali v tovarni v Sao Paulu. Lastnik tovarne Denilson Sousa je za BBC povedal, da je izdelal tudi to novo raco, vendar da pri tem ni kopiral Hofmanovega oblikovanja. "S tem bi ogrozili svoj ugled," je dejal Sousa. "Imamo izkušnje s tovrstnim delom in gre za zelo preprosto oblikovanje. Zakaj ne bi namenili štirih ur za preoblikovanje?"

Vendar umetnikova ekipa vztraja, da je tovarna "sprejela zelo nespametno odločitev" in da jo umetnik razume kot "nezakonito uporabo natančne oblike in zato kot kršitev avtorskih pravic". Predstavnik industrijske skupine FIESP pa je dejal, da so jim izdelovalci zagotovili, da gre za izvirno obliko.

Race na ulice, race v časopisje
V tem tednu so protestniki razprostrli 5.000 gumijastih rac v bližini glavne nacionalne kongresne stavbe v prestolnici Brasilii in v nacionalnem časopisju v celostranskih oglasnih sporočilih prav tako uporabili podobo race.

Brazilska opozicija želi odstaviti Rousseffovo. Očita ji manipuliranje državnih financ, da bi prikrila vse večjo proračunsko luknjo. Donedavni koalicijski partnerji predsedničine stranke so v torek izstopili iz vladne koalicije, kar lahko pomeni, da ne bo imela dovolj podpore, da bi se ognila odstavitvi.