Priznanje Maksa Fabianija prejme med drugim delo Tehnične podlage za plovnost reke Ljubljanice. Foto: BoBo
Priznanje Maksa Fabianija prejme med drugim delo Tehnične podlage za plovnost reke Ljubljanice. Foto: BoBo

Poleg nagrad in priznanj je Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije razglasilo tudi prejemnika posebnega odličja Maksa Fabianija. To je prejel projekt slovenskega avtocestnega križa - projekt RS in Družbe za avtoceste v RS.

Žirija je prepoznala štiri dela kot izstopajoča po pomenu v mednarodnem in domačem merilu, po svoji izjemni vrednosti, inovativnosti, trajnostni naravnanosti in drugih kakovostih.

Že deseto leto
Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije z Ustanovo Maks Fabiani in ministrstvoma za kulturo ter za okolje in prostor nagrado podeljuje že deseto leto.

Ob 150. obletnici rojstva arhitekta in urbanista Maksa Fabianija so prvič razpisali mednarodno nagrado Maksa Fabianija, za katero so lahko kandidirali tudi kolegi iz sosednjih držav Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske.

Žirijo so sestavljali Grigor Dojtchinov iz Avstrije, Srečko Pegan iz Hrvaške, Peter Bassin, Jože Novak in Andrej Pogačnik. Kot so ugotovili, so bila vsa prispela dela na visoki kakovostni ravni.

Nagrade so podelili v galeriji Lojzeta Spacala na gradu v Štanjelu. Častni pokrovitelj prireditve je predsednik republike Borut Pahor.