Ruski paviljon je zamišljen kot instalacija i-city (i-mesto). Foto: EPA
Ruski paviljon je zamišljen kot instalacija i-city (i-mesto). Foto: EPA
Hernan Diaz Alonso
V Galeriji A + A slovenski paviljon predstavlja 100-letno mesto, ki obsega vizije svetovnih arhitektov in šol za razvoj Maribora v naslednjem stoletju. Foto: Hernan Diaz Alonso/EPeKa

Nocoj ob 21.30 se bo v oddaji Platforma na 2. programu TV Slovenija med 66 projekti osrednje razstave v Vrtovih in Arzenalu ter po izbranih nacionalnih paviljonih (teh je letos 55 – prvič sodelujejo Angola, Kosovo, Kuvajt in Peru) sprehodila Julija Vardjan.

David Chipperfield je dal letos poudarek na skupne točke, tisto, kar nas povezuje. Z razstavo želijo predvsem ponovno poudariti obstoj arhitekture, pri kateri niso pomembni zgolj posamezni talenti, ampak bogata kontinuiteta različnih idej, združenih v skupni zgodovini, željah in idealih. "Želeli smo izpostaviti skupne ideje pred avtorstvom posameznikov in pri tem spoznali, da mora steči dialog med avtorji in da ne smemo zgolj opraviti selekcije. Zato smo skupine arhitektov zaprosili, da razvijejo ideje, ki so vodile do nadaljnjih povabil," razmišlja Chipperfield.

Tudi tokrat je prizorišče slovenskega paviljona Galerija A+A, kjer je na ogled projekt arhitekta Toma Kovača 100-letno mesto (Maribor), ki predstavlja arhitekturno in urbanistično vizijo mesta Maribor v prihodnjih 100 letih. Pri projektu je sodelovalo več kot tisoč posameznikov z vsega sveta, rezultat pa je več kot 100 izbranih projektov 23 univerz, fakultet in arhitekturnih šol, na katerih je pod mentorstvom številnih priznanih strokovnjakov ustvarjalo več kot 400 študentov iz 11 držav. Komisar projekta je Peter Tomaž Dobrila.

Več v nocojšnji Platformi.