Drugo
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Materialna kultura je v središču družboslovnega in humanističnega zanimanja šele v zadnjih desetletjih. Poglavitni cilj dvodnevnega mednarodnega simpozija je tako odpiranje razprave in izmenjava spoznanj, povezanih z raziskovanjem materialne kulture v Sloveniji in drugod po svetu. Foto: EPA
Daniel Miller
Osrednji gost je britanski antropolog Daniel Miller, čigar knjigi Materialna kultura ter Potrošnja in njene posledice sta v slovenskem prevodu izšli lani in letos pri Založbi Studia Humanitatis. Z njim se je pogovarjal Jože Vogrinc, eden izmed organizatorjev konference in urednik Založbe Studia Humanitatis. Foto: Gradivo organizatorja

Kako stvari ustvarjajo ljudi ali kolikšna je teža materialne kulture

Dvodnevni mednarodni simpozij o materialni kulturi
27. september 2017 ob 16:37,
zadnji poseg: 28. september 2017 ob 08:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Šele v zadnjih desetletjih je s spoznanjem, da ne velja le, da ljudje ustvarjajo stvari, ampak da prav tako tudi stvari oblikujejo ljudi, materialna kultura stopila v središče družboslovnega in humanističnega zanimanja.

Z namenom odpiranja razprave in izmenjave spoznanj, povezanih z raziskovanjem materialne kulture, prirejata Filozofska fakulteta ter Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom Kako stvari ustvarjajo ljudi.

Kako se uresničujemo prek družbenih omrežij
Predavanje osrednjega gosta simpozija, britanskega antropologa in profesorja na University College v Londonu Daniela Millerja, na temo, zakaj objavljamo na družbenih omrežjih, je odprlo mednarodno konferenco. Miller velja za enega izmed utemeljiteljev sodobnega raziskovanja materialne kulture in je avtor vrste knjig, med katerimi je najbolj odmevna Uteha stvari. Miller ima za sabo desetletja izjemno inovativnega etnološkega raziskovanja sodobnih oblik materialne kulture in njenega družbenega učinkovanja, s čimer je zaslovel tudi onkraj meja svoje discipline.

Pred kratkim sta izšla prevoda njegovih del v slovenskem jeziku - Materialna kultura ter Potrošnja in njene posledice. Za oba je poskrbela Polona Petek, izšla pa sta pri Založbi Studia Humanitatis. Iz Atrija ZRC-ja se je dogajanje preselilo v knjigarno Azil, kjer so organizirali pogovor z avtorjem ob slovenski izdaji njegovih knjig.

Popoldansko dogajanje prvega dne simpozija je namenjeno predstavitvi referatov po sklopih, in sicer na temo telo in čutila ter dediščina in spomin.

Predmeti kot konstitutivni del družbe
Drugi dan simpozija bo prinesel dve predstavitvi o tehnologiji in komunikaciji ter o transnacionalizmu in migraciji, sporočajo organizatorji. Martin Pogačar, raziskovalec z Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC-ja SAZU-ja, bo govoril o gramofonih in vinilnih ploščah ter zvoku in spominih. O nevidnem življenju smeti bosta predavala Dan Podjed z Inštituta za slovensko narodopisje ZRC-ja SAZU-ja in Katarina Polajnar Horvat z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC-ja SAZU-ja.

O kranjski klobasi in njeni vlogi zastavonoše slovenskega nacionalizma bo predaval Jernej Mlekuž z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC-ja SAZU-ja, čigar knjiga na to temo je izšla pred kratkim pri Beletrini. O prepletenosti mlečnega pripravka in plenic z vidika kitajskih migracij pa bo govorila Martina Bofulin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC-ja SAZU-ja, kar bo tudi sklepno predavanje te znanstvene konference.

VIDEO
Daniel Miller na simpoziju o materialni kulturi
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo