Dogajanje bo od 16. do 21. junija potekalo v Ljubljani, dan pozneje pa se bo s Klovnbufovo karavano selilo še v druge kraje: Maribor, Celje in Mursko Soboto ter se sklenilo na začetku julija na Obali. Foto: BoBo
Dogajanje bo od 16. do 21. junija potekalo v Ljubljani, dan pozneje pa se bo s Klovnbufovo karavano selilo še v druge kraje: Maribor, Celje in Mursko Soboto ter se sklenilo na začetku julija na Obali. Foto: BoBo
Kot je že v navadi, se na festivalu predstavljajo vrhunski, svetovno priznani umetniki sodobnega profesionalnega klovnovskega gledališča. Foto: BoBo

Festival je odprla cirkuška promenada v središču prestolnice z uvodnim dogodkom, gledališčem na ulici - belo klovnado, za katero sta poskrbela estonski Theatre Korolevski Giraffe in Zavod Bufeto, ki je organizator festivala.

Četrtek v okviru Cirkuškega kabareta v KUD-u France Prešeren prinaša nastope diplomantov francoske šole Le Lido - Centre des arts du cirque de Toulouse, Triko cirkus teatra s Hrvaške in slovenskih umetnikov iz Zavoda Bufeto, iz Fourklora ter Andreja Tomšeta in Dane Auguštin.

V petek se bodo v okviru klovnovskega kabareta predstavili še Fraser Hooper z Nove Zelandije, Cirkusfera: Ivana Koraksić iz Srbije ter slovenski ustvarjalci Za crknt, Andrej Tomše in Anja Bezlova.

Slovensko mladinsko gledališče bo v nedeljo gostilo dansko predstavo Pismo z italijanskim umetnikom Paolom Nanijem, Novi in Mestni trg pa več predstav tujih umetnikov. Na različnih prizoriščih po mestu bodo na ogled intervencije v javni prostor, ki jih Zavod Bufeto tudi letos pripravlja z estonskimi gosti iz Theatra Korolevski Giraffe. V središču mesta pa bodo v okviru projekta Urbani cirkus nastopili tudi diplomanti cirkuške šole Le Lido.

V soboto se bo Klovnbuf s predstavo Riba v izvedbi Teatra PolPet pridružil praznovanju svetovnega dneva žongliranja.

Še nekaj za klovnovsko izobrazbo
V okviru Klovnbufovega laboratorija bo v Dijaškem domu Ivana Cankarja potekal dvodnevni mojstrski tečaj Psihologija klovna, ki ga bo vodil umetnik in predavatelj David Shiner iz ZDA, v KUD-u France Prešeren pa pripravljajo cirkuško delavnico Antipode: žongliranje z nogami s predavateljico Nato Galkina ter okroglo mizo na temo sodobne klovnade in klovnovskega gledališča.