Drugo
(5)
Piramida
Dominique Goerlitz in Stefan Erdmann sta poskušala dokazati, da je piramido v Gizi postavila civilizacija, še starejša od staroegipčanske. Foto: Reuters
       Nobene dileme ni okrog tega, kdo je zgradil piramide. Vsak, ki skuša s krajo in pretvezami to zgodovino pisati na novo, se ne ukvarja z arheologijo, ampak krši zakon in onečašča spomin na tisoče starodavnih delavcev, katerih napori so zaslužni za eno od čudes starega sveta.       
 Ken Feder, avtor knjige Znanost in psevdoznanost v arheologiji
Osumljenca menda mislita, da je piramida zgradila starodavna civilizacija iz Atlantide. Foto: EPA

Dodaj v

Kradla iz piramide v Gizi, da bi na novo pisala zgodovino

Prepričana sta bila, da imata opravka s ponaredkom
25. februar 2014 ob 12:35,
zadnji poseg: 25. februar 2014 ob 13:20
Kairo - MMC RTV SLO

Zaradi obtožb vandalizma in celo kraje v slavni piramidi v Gizi v Nemčiji še preiskujejo primer proti dvema raziskovalcema. V Egiptu je bilo v zvezi z isto afero pridržanih šest ljudi, tudi vodja tamkajšnje turistične agencije, arheologa in tamkajšnji čuvaji.

Dominique Goerlitz in Stefan Erdmann sta osumljena, da sta aprila lani iz enega od zgornjih razdelkov velike piramide v Gizi nezakonito spraskala vzorce pigmenta in kamna, spravila sta se na ploščico z imenom kralja, v tem primeru Kfuja.

"Alternativna" zgodovina
Večina arheologov gradnjo piramide v Gizi datira v leto okrog 2500 pr. Kr., obstajajo pa tudi taki - in med njimi sta tudi Goerlitzova in Erdmann - ki trdijo, da je ploščica s kraljevim imenom ponaredek in da jo je šele leta 1837 naredil polkovnik Howard Vyse, ki si je tako zagotovil sredstva za nadaljnje raziskave. Da bi potrdila to hipotezo, sta nemška raziskovalca vzorce pigmenta iz Egipta pretihotapila na Univerzo v Dresdnu, da bi s kemično analizo dokazala veliko nižjo starost pigmenta. Daljnoročno sta namreč hotela predstaviti teorijo, da je piramido postavila civilizacija, veliko starejša od staroegipčanske. (Prepričana sta, da "uveljavljena" arheologija namerno zakriva dokaze o izvoru egipčanskih piramid, ki so jih po njunem zgradili prebivalci Atlantide.)

Njuni upi, da bosta na novo pisala zgodovino, so se začeli razblinjati novembra lani, ko je napovednik za njun nastajajoči dokumentarec na YouTubu, v katerem sta se pohvalila s svojimi podvigi, izzval soglasno obsodbo stroke z vsega sveta in razjezil egiptovske oblasti. Ko je celotna afera prišla v javnost, je nemško veleposlaništvo v Kairu podalo izjavo, da Goerlitz in Erdmann nimata nobenih vezi niti z njimi niti z Nemškim arheološkim inštitutom.

Ravnala povsem na lastno pest?
Raziskovalca - tako ju imenujemo, ker nimata uradne arheološke izobrazbe - prav tako nimata vezi z dresdensko univerzo, čeprav sta enega od njihovih laboratorijev prosila za analizo pigmenta. V laboratoriju pravijo, da niso vedeli za izvor pigmenta, in ga zdaj Egiptu ponujajo nazaj. Kljub temu je Mohamed Abdel Maksud, odgovorni za faraonske antikvitete na ministrstvu, prekinil vsakršno nadaljnje sodelovanje s to univerzo, češ da so prekoračili egiptovski zakon, ko so vzorce sprejeli brez vnaprejšnjega dovoljenja.

Imela sta pomagače
V decembru sta oba nemška raziskovalca podala uradno opravičilo Egiptu in ponudila plačilo za narejeno škodo; obenem sta poudarila, da piramide nista hotela poškodovati. Mohamed Ibrahim, ki je na čelu ministrstva za antikvitete, njuno opravičilo za zdaj zavrača, za piramide odgovorni uradniki iz njegovega kabineta pa so bili za kazen za svojo malomarnost že premeščeni na druga delovna mesta - da sta Nemca do pigmenta sploh prišla, ju je bilo namreč treba spustiti v kamre piramide, ki javnosti sicer niso dostopne.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
BorM
# 25.02.2014 ob 12:48
Torej - zdaj ob vseh teh psevdo diplomatskih in strokovnih dolgih nosovih, še vedno ne vemo, ali je bila ploščica ponaredek?

Torej, zaradi proceduralnih napak, če si lahko sposodim ta novorečni izraz, smo bili zelo blizu mogočne resnice,...

Torej, veliko število "strokovnjakov", ki so si svoj študijski naziv pridobili po uradni in pravilni formalni poti lahko mirno sedijo v svojih inštitutih in podobnih mavzolejih, in brezskrbno predejo za svoje plače naprej... Koga pa briga resnica, sploh pa, če ni v skladu s ponavljajočimi se "resnicami"...

Torej, karovana gre dalje...
Olympic1
# 25.02.2014 ob 13:23
Zakaj nimata možnosti da predstavita in dokažeta svoje domneve? Kot takrat, ko je morala biti zelja samo ravna ploskev in nič drugega.
gusztav
# 25.02.2014 ob 13:11
Seveda pa ne odobravam praskanja pigmenta...
gusztav
# 25.02.2014 ob 13:10
So dileme. Ni vse deterministično in nismo vsevedi. Daleč od tega.
Kekec99
# 25.02.2014 ob 14:54
Za analizo se potrbuje le drobec materijala tu se pa piše kot da se bi s krampom delali.
Zgodovina človeštva se skriva, zakaj nam bo pa mogoče nekoč jasno.
Kazalo