Ladja, ki jo želi razstaviti Inarritu, se je 18. aprila lani prevrnila z okoli 800 migranti na krovu, potem ko naj bi trčila s portugalsko trgovsko ladjo, ki ji je prišla na pomoč. Foto: EPA
Ladja, ki jo želi razstaviti Inarritu, se je 18. aprila lani prevrnila z okoli 800 migranti na krovu, potem ko naj bi trčila s portugalsko trgovsko ladjo, ki ji je prišla na pomoč. Foto: EPA
Po brodolomu so v morju našli 24 trupel in 28 preživelih, preostali so potonili z ladjo. Foto: EPA

Inarritu načrtuje, da bi bila na ogled od 24. marca, torej dan pred papeževim obiskom v Milanu. Z instalacijo želi odpreti javno razpravo o problematiki migracij in doseči, da bi o tem spregovoril tudi papež Frančišek. Zdajšnji papež je namreč velik zagovornik pravic migrantov.

Mehiški režiser bi rad modro-rjavo ladjo do marca prihodnjega leta prepeljal s Sicilije v središče italijanske prestolnice mode in jo postavil na ogled nasproti tamkajšnje gotske katedrale. Po pisanju La Repubblice pa želi Inarritu ladjo razstaviti tudi drugje po svetu, da bi z njo opozarjal na tragedije, ki se dogajajo v Sredozemskem morju.

Ena največjih tragedij v sredozemskih vodah
Ladja se je 18. aprila lani prevrnila z okoli 800 prebežniki na krovu, potem ko naj bi trčila s portugalsko trgovsko ladjo, ki ji je prišla na pomoč. Po brodolomu so v morju našli 24 trupel in 28 preživelih, preostali so potonili z ladjo.


18 let zapora za kapitana
Šlo je za eno največjih tragedij prebežnikov v Sredozemlju. Do brodoloma je prišlo kakšnih 200 kilometrov južno od obale italijanskega otoka Lampedusa in okoli 100 kilometrov od libijske obale. V torek je sodišče v mestu Catania na Siciliji kapitana ladje obsodilo na 18 let zapora, njegovega pomočnika pa na pet let. Kapitana so obsodili zaradi večkratnega uboja, povzročitve brodoloma in sodelovanja pri nezakonitih migracijah.

Dostojen pokop umrlih
Italijanska mornarica je izvedla veliko akcijo in ladjo, polno trupel, letos dvignila z dna morja. Skušali bodo identificirati pokojnike, saj bi jim italijanska vlada rada zagotovila dostojen pokop. S tem dejanjem bi radi simbolno izrazili spoštovanje vsem prebežnikom, ki umrejo na poti v zanje "obljubljeno deželo" Evropo, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.