Arheolog Arnoldo Gonzalez je sporočil, da so raziskovalci mnenja, da sta bili Pakalova grobnica in piramida med letoma 683 in 702 namenoma zgrajeni na vrhu izvira. Foto: AP
Arheolog Arnoldo Gonzalez je sporočil, da so raziskovalci mnenja, da sta bili Pakalova grobnica in piramida med letoma 683 in 702 namenoma zgrajeni na vrhu izvira. Foto: AP
Pakal
Posebne pozornosti raziskovalcev je bila v preteklosti deležna izklesana upodobitev Pakala na sarkofagu, saj so nekateri menili, da prikazuje tega majskega vladarja, ki sedi v vesoljskem plovilu in ga sam tudi upravlja. Foto: Wikipedia
Palenque
Pedro Sanchez Nava (na sliki desno), vodja oddelka za arheologijo za mehiškem Nacionalnem inštitutu za antropologijo in zgodovino, pravi, da je teorija o vlogi vodnih predorov smiselna v luči drugih predhispanskih ljudstev, ki so živela v bližini Mexico Cityja, kjer so tudi odkrili vodni predor. Foto: EPA

vodni rov, ki poteka pod Templjem napisov, v katerem je grobnica vladarja Pakala.

Po besedah arheologa Arnoldo Gonzalez so raziskovalci mnenja, da sta bili grobnica in piramida v Palenqueju med letoma 683 in 702 namenoma zgrajeni na vrhu izvira. Predor naj bi vodo vodili izpod pogrebne komore na široko ploščad pred vhodom v tempelj, s čimer naj bi bila omogočena pot duha K'inicha Janaaba' Pakala v podzemlje.

Majski vladar, ki upravlja vesoljsko plovilo?
Pakalov sarkofag je izjemno velik in podrobno izklesan, grobnica pa vsebuje še bogate dodatke in s štukaturo okrašene stene. Edinstvena Pakalova grobnica je predprostor, ki vodi do same grobnice, do stopnišča in skozi odprtino v kamnu, ki pokriva vhod v grob. Odkritje grobnice je bilo zelo pomembno, saj je dokazalo, da ne gre zgolj za tempelj, kot so prvotno mislili.

Posebne pozornosti raziskovalcev je bila v preteklosti deležna izklesana upodobitev Pakala na sarkofagu, saj so nekateri menili, da prikazuje tega majevskega vladarja, ki sedi v vesoljskem plovilu in ga sam tudi upravlja.

Zdaj pa je Gonzalez sporočil, da je na paru kamnitih ušesnih čepkov, najdenih v grobnici, izklesano, da bo bog "mrtve vodil proti podzemlju z [njihovo] potopitvijo v vodo, tako da jih bo sprejel tam." Z drugimi besedami: Pakal ni odletel v vesolje, temveč je odplavil z vodnim tokom. "Ni nobene povezave z vesoljskimi ladjami," je dejal Gonzalez.

Poseben alegorični pomen vode
Predor pod piramido, ki je povezan še z enim, je izdelan iz kamna ter je širok in visok približno 60 centimetrov. Pedro Sanchez Nava, vodja oddelka za arheologijo na mehiškem Nacionalnem inštitutu za antropologijo in zgodovino, pravi, da ima ta teorija o vlogi vodnih predorov smisel v luči drugih predhispanskih ljudstev, ki so živela v bližini Ciudada de Mexica, kjer so tudi odkrili vodni predor.

Takratna Izkopavanja v bližini mehiške prestolnice so se začela leta 2012, ko so pozornost raziskovalcev vzbudile podzemne nepravilnosti z georadarjem in na območju pred stopnicami piramide. Zaradi bojazni, da bi se naredila luknja, ki bi povzročila sesedanje piramide, so se lotili izkopavanj in odkrili tri plasti skrbno izoblikovanih kamnov, ki pokrivajo zgornji del predora.

Gonzalez pa je zdaj dejal, da so isti tip triplastnih kamnitih oblog našli v tleh Pakalove grobnice. Dodal je še, da med grobnico in predorom ni povezave z jaškom in da vodni kanal še ni dokončno raziskan, saj je premajhen, da bi se lahko splazili skozenj. Tako so morali raziskovalci po njem spustiti robota s kamero in si tako ogledati večji del podzemnega vodoravnega jaška.

"V obeh primerih je vodni pretok," je dodal Sanchez Nava. "Voda ima poseben alegorični pomen ... kjer se življenjski cikel začne in konča."