Po izsledkih nove britanske raziskave, bi tudi sodobni človek lahko razumel nekatere osnovne besede svojega prazgodovinskega prednika. Foto: Wikipedia
Po izsledkih nove britanske raziskave, bi tudi sodobni človek lahko razumel nekatere osnovne besede svojega prazgodovinskega prednika. Foto: Wikipedia

Te najstarejše besede po poročanju Discovery News prihajajo iz sedmih evropskih in azijskih jezikovnih skupin, raziskovalci pa menijo, da so bile del jezikovne superskupine, ki se je razvila iz skupnega jezika naših prednikov. Ljudje iz ledene dobe so tako uporabljali naslednjih 23 "prabesed": ti, jaz, ne, to, mi, dati, kdo, tisto, kaj, moški, vi, star, mama, slišati, roka, ogenj, povleči, črna, teči/pritekati, lubje, pepel, pljuniti in črv.

"Rok trajanja" besed je več kot 9000 let
Zanimivo raziskavo je vodil Mark Pagel z univerze v Readingu v Veliki Britaniji, s kolegi pa so študijo začeli z 200 besedami, za katere se jezikoslovci strinjajo, da so skupne vsem evropskim in azijskim jezikom. Potem so primerjali, katere zvenijo podobno in imajo podoben pomen v različnih jezikih. Raziskovalci so določili korene takšnih istoizvornih besed in tako prišli do končnega seznama 23 "ultraohranjenih besed", ki so v 15 tisoč letih ostale skoraj nespremenjene.

"Naši izsledki kažejo na veliko podobnost pri prenosu nekaterih besed in teoretično upravičujejo raziskave značilnosti jezika, ki se ohranjajo skozi daljši čas in na večjih geografskih območjih," so Pagel in njegova ekipa zapisali v poročilu. Do zdaj so strokovnjaki sumili, da večina besed ne more "preživeti" več kot 9000 let, v tem času pa jo zamenja druga beseda ali pa jezik izumre.

Stvari, ki so bile za človeštvo najpomembnejše
Seveda seznam 23 besed priča tudi o tem, katere stvari so bile človeški vrsti skozi tisočletja najpomembnejše. Tehnologija napreduje in v naš besednjak vnaša nove besede. Stvari in pojmi, kot so ogenj, mama, roka (in tudi tiste bolj neobičajne črv, pljuvanje ali lubje) pa so v dolgi zgodovini človeštva stalnica, ki se tudi v izgovarjavi skozi generacije ohranja.

Na tej povezavi lahko slišite, kako so nekatere od omenjenih skupnih besed zvenele v različnih starodavnih jezikih.